Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '07

 
Kategori
ÖSYS
 

Okullar ÖSS ve OKS verisini nasıl hatasız gönderir?

Okullar ÖSS ve OKS verisini nasıl hatasız gönderir?
 

OKS puanlarına yansıyan diploma notlarının yanlış girilmesinden sonra (1) benzer hataların ÖSS için de yapıldığı ortaya çıktı (2). Milli Eğitim Bakanlığı'nın İlköğretim Okulları ve Liselerinin yöneticilerinin, öğrencileri için yaşamsal olabilecek hatalar yapmaları günlerdir tartışılıyor. Bu hatalar, eğitimimizdeki özensizliğin dışavurumları olarak değerlendirilebilir. Birçok hata okullarının duvarlarının gerisinde kalırken gizli kalamayanları bu şekilde öğreniyoruz.

Görünen o ki, ilköğretim ve lise yöneticileri öğrencilerle ilgili bilgileri Internet aracılığı ile gönderirken yeteri kadar özen göstermiyorlar. Onlar özen göstermiyorlarsa bunu zorlayacak çok basit algoritmalar veri girişi yazılımlarına eklenir ve sorun çözülür. Yöneticilerin iş yükü biraz artar ama veriler sıfır hata ile gönderilmiş olur:

1. Öğrencilere ait sayısal verilerin aralığı tanımlanır. Örneğin 2 ile 5 arasında olması gereken diploma notu için 0, 5 değeri girildiğinde asla kabul etmez.
2. Öğrencilerle ilgili veriler en az iki kez girilir.
3. Verilerin ikinci girişi sırasında birinciden farklı veri girişi olursa hangi verinin doğru olduğunu onaylatmadan devam etmez.
4. İkinci veri girişinde belirlenmiş bir yüzdeden fazla hatalı veri gözlenirse, üçüncü veri girişini gerekir. Hata limitleri sürdüğü sürece yeni veri girişleri gerekir. Amaç hatasız veri girişidir.
5. Veri girişi tamamlandıktan sonra MEB ve ÖSYM’ye gönderilen veri okullarda ve Internet’ten duyurulur. Öğrenciler, henüz sınav sonuçları açıklanmadan, kendilerine ait verileri denetleyip, itiraz edip düzeltmesini sağlarlar.

Bütün bu işlemler yöneticilerin işini artıracak gibi görünse de, özenli çalışanlar için hiç ek yük getirmez. Sınav sonuçları açıklandığında hiç kimsenin kafasında bir soru işareti kalmaz.

(1) OKS’yi ÖSYM yapsın: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=51988
(2) OKS'den sonra ÖSS skandalı: http://www.milliyet.com/2007/07/20/guncel/gun05.html

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..