Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '07

 
Kategori
Eğitim
 

Okullarda 23 Nisan ve 19 Mayıs hazırlıkları

Okullarda 23 Nisan ve 19 Mayıs hazırlıkları
 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'ndaki törenler ilköğretim öğrencilerinin katılımıyla düzenlenir.

Kimi yıllarda Nisan ayındaki güzel bahar günleri 23 Nisan günü bitiverir, hava soğur. Ne çok üzülürüz çocuklarımız üşüyecek diye.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, lise öğrencilerinin katılımıyla düzenlenir. Artık yaz yaklaşmıştır, havalar güzel olur, tek korku o gün yağmur yağmasıdır.

Bayram günlerinde sahada izlediğimiz bir saatlik gösteri için öğretmenler, çocuklar ve gençler oldukça uzun bir hazırlık dönemi geçirirler.

Öğretmenler çalışır önce... Müzikler seçilir, koreografi hazırlanır, müzikler koreografiye göre montajlanır, öğretmenler önce kendileri çalışırlar. Çizimler yapılır, videolar çekilir. Dokümanlar çoğaltılır, okullara dağıtılır. Okullarda katılacak öğrenciler seçilir, bu öğrenciler önce kendi okullarında çalışırlar, sonra tüm okullar birlikte çalışırlar. Genel provalar yapılır ve bayram günü bu emeklerin son gösterisini izleriz.

Bayram günü her şey mükemmel olsun diye öğretmenler, öğrenciler çok çalışırlar ve çok yorulurlar.

Buraya kadar herşey güzeldir ama bu hazırlıkların okullarda birşeyleri aksatıp aksatmadığı dışarıdan pek belli olmaz. Oysa bu işin içinde olanlar nelerin aksadığını çok iyi görürler.

23 Nisan ve 19 Mayıs gösterilerinde her öğrenci görev almaz. Bu gösterilerde görevli öğrenci sayısı belli olduğu için tüm öğrencilerin yeralması beklenmez, ayrıca bu gösterilerdeki görevlerin bazıları özel yetenek ister. Böylece hazırlık döneminde kimi öğrenciler görevlidir, kimi öğrenciler de derslerine devam ederler. Öğretmenler için zor günlerdir o günler. Kimi sınıfta birkaç öğrenci eksikken, kimi sınıfın yarısı görevlidir, kimi sınıfta da yalnızca birkaç öğrenci vardır. Ders yapsanız olmaz, yapmasanız olmaz.

Bayram gösterilerinin hazırlıklarında görevli olan Beden Eğitimi ve Müzik öğretmenlerinin dersleri ise yılın büyük bölümünde boş geçer. O öğretmenlerin görevli olacakları zaten belli iken ne diye ayrca okullarında derslerde görevlendirirler bunu ne anlamak ne de açıklamak mümkündür. Bu eğitim sistemimizin içinde bulunduğu vahim durumun bir özeti gibidir.

Okullarımızın sonundaki OKS ve ÖSS gibi yaşamı belirleyici sınavlarda yarışacak öğrencilerin bir bölümüne ders verirken bir bölümüne gösteri yaptırmak bir eşitsizlik oluşturur. Gösterilerde görevli olan öğrencilerin çok zamanının alınması ve üstlerine çok gidilmesi öğrencilerin kafasında istenmeyen görüş oluşumlarına yol açabilir.

23 Nisan ve 19 Mayıs gösterilerinde görev almak eğitimin bir parçasıdır. O hazırlıklar sırasında kazandıkları bilgi, beceri ve alışkanlıklar sınıfın dört duvarı arasında kazandıklarından çok daha değerli olabilir.

ÖNERİ

1. İlköğretim okullarında 23 Nisan hazırlık takvimi, liselerde 19 Mayıs hazırlık takvimi okulun açılmasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir.

2. 23 Nisan ve 19 Mayıs hazırlık döneminde tüm okullardaki ders programları yeniden düzenlenir. Örneğin 23 Nisan için 23 Şubat – 23 Nisan tarihleri arası hazırlık dönemi olarak belirlenirse bu dönemde ilk dört hafta, haftada bir gün, daha sonraki üç hafta, haftada iki gün, ve son hafta üç gün tamamen 23 Nisan hazırlıkları için ayrılır. Benzer uygulama liselerde 19 Mayıs hazırlıkları için yapılır.

3. Ders saatlerinde değişiklikler yapılır. Dört günlük program izlenen haftalarda, haftalık program dört güne göre ders saatleri orantılı olarak azaltılarak yeniden belirlenir. Örneğin haftada beş saat olan ders dört saat olur. Üç günlük, iki günlük haftalarda da benzer düzenlemeler yapılır. Böylece kimi derslerde çok fazla kayıp olması yani dengesizlik engellenir.

4. Gösterilere hazırlanan öğrenciler çalışırken bu günlerde boş kalan diğer tüm öğrenciler için değişik programlar hazırlanır. Öğrenciler değişik aktiviteler içinde yeralırlar. Bir grup öğrenci müzeleri gezer, bir grup öğrenci yaşadıkları şehri, kasabayı gezer, bir grup öğrenci ağaç diker, bir grup öğrenci satranç oynar, sportif yarışmalar düzenlenir. O günlerde boş kalan tek öğrenci bile olmaz.

SONUÇ

23 Nisan ve 19 Mayıs hazırlıkları o yıl aniden çıkıvermiş durumlar değildir. Her yıl bu hazırlıklar olacaktır, ona göre düzenlemeler yapılıp okulların ders programı düzgün şekilde yürütülmelidir.

Bayramların çocukların ve gençlerin katılımıyla yapılması çok önemlidir. Bundan asla vazgeçilmemelidir. Ancak bu hazırlıklar sırasında hiçbir ders boş geçmemelidir ve her öğrenci o dönemde mutlaka bir aktivite içinde olmalıdır.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..