Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '12

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Okullarda 4+4+4 devrede...

Okullarda 4+4+4 devrede...
 

Hafta başında okullar açıldı. Milyonlarca öğrenci, yüz binlerce öğretmen  yurt sathındaki binlerce okulda ders başı yaptılar...

Genelde eğitimde sorunların çözüldüğü, öğrencilerin mutlu ve velilerin ders yılına umutlu girdiğini söylemek iyimserlik olur.

Çünkü okulların (fiziki ortam yetersizliği, nitelikli personel eksikliği ve sıklıkla sistem değiştirme girişimleri gibi) temel sorunları devam etmekte...

Bunlara ailelerin yoksulluğu, öğrencilerin ulaşım zorluğu ve işgüzar yöneticilerin keyfi uygulamaları da eklenince, eğitimde durumun fazla iç açıcı olduğu söylenemez.

Yasallaşma sürecindeki tartışmalara ve olumsuz eleştirilere rağmen, bu yıl 4+4+4 eğitim sistemi de devreye alındı.

Yeni sistemin devreye girmesiyle, okullarda sistem değişikliğine bağlı yeni sorunlar ortaya çıkmaya başladı.

Örneklemek gerekirse; bu yıl okula yeni başlayanlara, 66 ayını dolduran çocukların da eklenmesiyle, ilkokul 1. sınıflarda fazladan kalabalığa neden oldu.

Üstüne üstlük 60–66 ay arası çocuklardan bir kısmının ailelerini rızasıyla okula kaydedildiğini varsaydığımızda, varın, manzarayı siz tahmin edin!

Kötü gidişata rağmen, ülke sathında eğitim-öğretimin düzenli yapılmakta olduğundan ısrarcı olmak, kimseye yarar sağlamaz.

Ayrıca okul bahçelerine baraka sınıflar inşa etmekle, mevcutları eksik göstermekle, ekranlara mutlu öğrenci ve veliler yansıtmakla, sorunlar çözülmüş sayılmaz.

Ülkede, yukarıdaki genellemede ortaya çıkan manzaradan daha kötü koşullarda olan yerlerimiz, yörelerimiz de vardır.

Merkezdeki okullarımızın şatafatlı derslik binaları aksine; kıyıda, köşede çatısı akan, kırık dökük binası olan sayısız okullarımız mevcut.

Başta illerin kenar mahalle okulları olmak üzere, ilçe ve köy okullarının çoğunda durum yukarıdaki tanımlamadan farklı değil!

Milli Eğitim Bakanı ve diğer bazı yetkililerin ülkede, eğitimde çizdikleri ısrarlı tozpembe tablolar hepimizin özlemi ve rüyasıdır.

Ancak rüyadan gerçeğe dönmeden, mevcudu iyileştirmenin mümkün olamayacağının bilinmesinde fayda var.

Yoksa başka türlü okullarımızın (eğitim kurumlarımızın) durumlarını nasıl değiştirip, mevcuttan daha iyi bir hale getirebiliriz ki!

 
Toplam blog
: 251
: 447
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

Emekli; Öğretmen, Yönetici ..