Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '12

 
Kategori
Eğitim
 

Okullarda Çevre ve Doğayı Koruma Dersi okutulmalı!

Bugün farklı bir konuya değinmeye karar verdim. İlkokul ve lise müfredatı tartışılırken ya da değiştilirken neden ÇEVRE VE DOĞAYI KORUMA DERSİ teklif edilmiyor?

Parklara, sokaklara, denizlere, boş arazilere dikkatle bakın, ortalık çöp, pet şişe, çekirdek kabukları, ambalaj kağıtları dolu.. Hele trafikte arabalardan sokağa atılan çöpler. Bunlar kimseyi rahatsız etmiyor mu? Bu nasıl bir sorumsuzluktur? Denizlerimiz kirleniyor doğa tahrip edilip binalar dikiliyor, hava alacak alan kalmazken biz nasıl olur da bunlara seyirci kalıp hiç bir çözüm üretmiyoruz?

Herşeyin başı tabii ki eğitim. Çevre ve doğa sevgisi hatta hayvan sevgisi küçük yaşta öğretilmeli. Eve ayakkabı ile girilmesinin tepki gördüğü bir toplumda sokaklar kirli olmuş hiç önemli değil. Yani evlerin içinin temiz sokalarının pis olduğu ülkeler gelişmişliği mi gösteriyor? Evlerimizin temizliği kadar yollarımızın çevremizin de temiz olması gerekiyor. Medeniyet böyle bir şey!

Gençlerimize doğa ve hayvan sevgisini aşılamalıyız. Etrafımıza baktığımızda rant peşine düşmüş, kendinin bile bilmediği bir yolda giden bir yığın insan görüyoruz.  Toplumsal değerlerimiz bir bir yok oluyor!

Size beni etkileyen iki olaydan bahsetmek istiyorum.

Meksika’da Cabo San Lucas’ta okyanus ve denizin birleştiği bir noktada insanlar yat turuna çıkıyorlar. Bu turlardan birinde birinin sigarası okyanus’ a uçtı o anda Meksikalı çocuğun o kişiye bakışını hiç unutmayacağım. Sen benim okyanusumu nasıl kirletirsin diye bütün tur boyunca o kişiye kötü kötü baktı. Asıl ilginç olan tura çıkarken herkese sigara tablası verdiler. SİGARALARIN DENİZE ATILMASINI ÖNLEMEK İÇİN.  Bizim ülkemizde turistler daha dikkatli ama bizler elimize ne gelirse atıyoruz. Hatta plastiğin suda yok olmadığını ve canlılara zarar verdiğini bile bile..

Diğeri de Arjantin’de seyrettiğim çevre üzerine bir uyarı filmi.. Bu kısa filmde yavru aslan doğada bulduğu bir şeyi yiyor ve ölüyor, bütün aile biraraya gelip ne yediğini anlamaya çalışıyorlar.. Baba aslan küçük aslanın plastik torbayı yediğini ve ondan öldüğünü anlayınca çok kızıyor, hemen sorumlularını bulmak için şehre yaklaşıyor, ama şehre vardıında bir bakıyor ki herkes plastik torba kullanıyor!

İşte 2 farklı ülke ve diyoruz ki Türkiye gelişiyor, ama gördüğünüz gibi bir Meksikalı ya da Arjantinli bile bunun bilincine varmış ve ülkesinin kıymetini biliyor.

Umarım okullara bu ders konur ve herkes geleceğine sahip çıkar!

Türkiye gerçekten doğal olarak çok zengin, gelin bu zenginlikleri yok etmeyelim....

 

 
Toplam blog
: 9
: 2004
Kayıt tarihi
: 19.03.12
 
 

Aydan Kayserili 15 yıl Amerika’da yaşayıp çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndü ve  Transform Intern..