Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '12

 
Kategori
Okullar
 

Okullarda öğrenci kıyafetleri serbest

Okullarda öğrenci kıyafetleri serbest
 

Yeni Uygulama: Öğrenci kıyafeti serbest


Milli Eğitim Bakanlığı – öğrencilere kıyafet de özgürlük vermek amacıyla - belirli koşullarda - okullarda serbest kıyafet uygulamasını getirdi.

MİLLΠEĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKUL ÖĞRENCİLERİNİN KILIK VE KIYAFETLERİNE DAİR YÖNETMELİK”  27 Kasım 2012 tarih 28480 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İlgili Yönetmelikten temel ilkeler ve kılık ve kıyafet sınırlamalarını sizlerle paylaşmak istedim. Eski yönetmelik 1981 yılında yürürlüğe girmişti.

Temel ilkeler:

MADDE 3  (1) 4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.

(2) Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak, velilerin en az yüzde altmışının muvafakatiyle, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilir.

(3) Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giyer.

(4) Öğrenciler, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyer.

(5) Öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyer. Ancak öğrenciler tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamaz.

6) Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilir.

(7) Sağlık özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilir.

(8) Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye malî yük getirecek özel kıyafet aldırılamaz.

Kılık ve kıyafet sınırlamaları

MADDE 4  (1) Öğrenciler;

a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz,

b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez,

c) Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez,

ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez,

d) Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez,

Yeni yönetmelik değişiklikleri böyle.

Kıyafetler serbest olunca, Okul Aile Birliklerince öğrencilere belli yerlerden aldırılan formaların satışları kalkacak. Artık veliler de onları almaya zorlanmayacak.

Önemli olan kıyafet serbestliğinin öğrenciler üzerindeki etkisine bakalım.

Varlıklı ailelerin çocukları için “serbest kıyafetle okula gitmek,” moda defilesine gitmek gibi olacak. Her gün başka bir giysi. Her gün başka bir ayakkabı. “Markalı” olanlarından tabii. O çocuklar arkadaşlarına ”hava atacaklar”. Kendilerini daha üstün, ayrıcalıklı ve daha mutlu hissedecekler.

Ya diğer dar gelirli  ailelerin çocuklarının durumu ne olacak ?  Her gün aynı kıyafetle okula gittiklerinde, kendilerini bir kenara çekecekler, arkadaşlarıyla göz göze gelmemeye çalışacaklar.

Yoksul ailelerin çocuklarının ezikliğini kim giderecek?  Her gün başka kıyafetle okula gelen varlıklı arkadaşlarının arasında, günlerdir aynı kıyafetle okula gelmek zorunda kalan yoksul öğrenciler durumunu hiç düşündünüz mü? Onların evlerinde anne-babalarıyla olan giysi tartışmalarını duyar gibiyim.

Öğrencilere giysi özgürlüğü verelim derken, psikolojilerini bozmaya ve onları mutsuzluğa itmenin yararı  ne ? 

Bunun sonucunda öğrenciler arasında arkadaş seçimleri başlayacak.  Birçok öğrencinin dostlukları zedelenecek, varlıklı ailelerin çocukları “hava atma  yarışına” gireceklerdir. Okullarda “sosyal sorunlar” yaşanacak. Ne dersiniz, yanılıyor muyum?

Her gün değişik bir giysiyle okula gidemeyen öğrenciler, kendini mutsuz hissedecek, içine kapanacak, aşağılık duygusu içinde ezilecektir. Bu çocukların aileleri de büyüme çağındaki çocukları için, her sene - değişik giysileri olsun diye - onları almak için ekonomik sıkıntıya düşeceklerdir.

Okul önlerinde formalarıyla tanınır öğrenciler.  Kimin öğrenci olduğu kolaylıkla anlaşılır.  Ayrıca, hangi öğrencinin hangi okuldan olduğu da belli olurdu. Herhangi bir olayda, öğrenci olmayanlar  karışırsa, öğrencileri ayırt etmek artık kolay olmayacaktır.

Yeni düzenlemeyle,  -hayat görüşüme göre – deyip,  ısrarla “Ben evladıma bu giysiyi  aldım. Onu giyecek.” diyen veliler de olacak. O zaman uygun olmayan giysiler için yöneticilerle veliler sorun yaşayacaklardır. Bunları da düşünmeliyiz. 

Sevgiyle kalın. Saygılarımla.

Ali İhsan ÖZÇAKIR

MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)

e-mail: aliihsanozcakir@hotmail.com

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..