Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '12

 
Kategori
Eğitim
 

Okullardaki Eğitim İnsanları Hayata hazırlamıyor

Okullardaki Eğitim İnsanları Hayata hazırlamıyor
 

Hayatta başarının yüzde 15’i teknik bilgiye yüzde 85’i insanlarla sağlıklı ilişki kurma beceresine dayanır. (Dale Carnegie.) Önce hayatta başarının ne olduğunu tanımlayalım : sadece çok para kazanmak değildir. İş, aile, sağlık, hobi, topluma karşı görevler, arkadaşlık, evlilik vs. konuları arasında bir denge kurup mutlu olan insan hayatta başarılıdır. Özellikle insanlarla sağlıklı ilişki kurabilmek hayatta başarının anahtarı ve Dale Carnegie’nin dediği gibi yüzde 85’idir.  Ne yazıkki sadece ülkemizde değil çoğu ülkede okullar sadece yüzde 15 teknik bilgiyi veriyor. Hayatta başarıyı belirleyen yüzde 85 insan ilişkileri becerisi konusunda bir eğitim vermiyorlar. Halbuki eğitimin amacının insanları hayata hazırlamak olduğu söylenir. Yabancı dil, matematik, tarih, bilgisayar ve diğer birçok konu da önemli ama hepsi bu yüzde 15’in içinde. Gerçi iletişim ünitelerinde kısaca insanlar arası sağlıklı iletişim, nezaket kuralları vs bahsediliyor ama bu çok yetersiz. Bazı ülkelerde seçmeli ders olarak insan ilişkileri becerileri var ama yetersiz. Bu konu ana ders olarak ve uygulamalı workshoplar şeklinde ana okuldan üniversite sona kadar okutulmalı diğer dersler kadar ciddiye alınmalı.

İnsan ilişkilerini öğretmenin okulların işi olmadığını bu işin ailede öğrenilmesi gerektiğini söyleyenler var. Aile içindeki eğitim de önemli ama bu konu profesyonellik ve bilimsel yöntemler, psikoloji bilgi ve tecrübesi gerektiren bir konu. Kaldıki eğitimin amacının insanı hayata hazırlamak olduğunu söyledikten sonra hayatta gerekli olan beceri ve bilginin yüzde 85’inin eğitim dışında bırakılması anlaşılır bir şey değil. İnsanlar avukat, mühendis, doktor, bankacı vs. oluyor mesleğinin gerektirdiği teknik bilgiyi geliştiriyor ama arkadaşlık, dostluk, iş ilişkileri ve özellikle karşı cinsle ilişkilerde evlilikte son derece başarısız çünkü sağlıklı iletişim ve ilişkinin nasıl kurulacağını bilmiyorlar. Elbette herşeyi okullar öğretmez, insanın kendisini de eğitme sorumluluğu  var insanlara bu temel verilince  zaten insanlar kendilerini bu konuda eğitmeye devam ederler.

Hayatta başarı denince insan ilişkileri, insan ilişkileri deyince karşı cinsle ilişkiler ön plana çıkıyor. Bu durumda hayatta başarının temelinde sağlıklı ve mutlu kadın – erkek ilişkileri kurmanın çok önemi var. Bu sadece cinsel ilişki veya evlilik anlamında değil. Kadın ve erkeklerin iş yerinde, okulda, arkadaşlıkta, akrabalıkta her yerde sağlıklı iletişim ve ilişki kurmalarını kapsar. Okullar özellikle cinsel konular dahil kadın erkek ilişkileri konusunda da insanları çocuk yaştan itibaren bilgilendirmeli ve arkadaşlık ilişkilerinde uygulamaları için ortam hazırlamalıdır. Bu yapılmadan sağlıklı insan ilişkileri ve hayatta başarı sağlamak çok zordur.

Rasih Bensan 23 Kasım 2012

  

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..