Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '14

 
Kategori
Eğitim
 

Okulları temizlemek...

Okulları temizlemek...
 

kuzeyanadolugazetesi.com


 
Maşallah nüfusumuz durmadan artıyor. Hele son bir yılda , Suriyelilerin de bu yana göçmesiyle nüfus otomatikman  2 milyon kadar arttı.
 
Zaten , RTE’nın da istediği bu değil miydi? Nüfusumuz artsın… Nüfusumuz artsın… Bu kadarı yetmez, daha da olsun.
 
Olsun.. Olsun da … Bu insanlar, aş isterler, iş isterler, eğitim isterler, okul isterler.. Hastane isterler… İsterler oğlu isterler. İnsanoğlu’nun istekleri biter mi? Her şeyi ister…
 
Biraz büyüsün eğitim ister. Eğitim demek her şeyden önce Okul demektir, öğretmen demektir.
 
Devlet hadi, dişinden, tırnağından kesiyor okul yaptırıyor.. Aslında Devlet mi kesiyor, yoksa millet mi büyük fedakarlıklar içinde o da belli değil.
 
Bir tarihte, Bulgaristan okullarını gezip, incelerken; her sınıfta 10 tane , en fazla 15 tane öğrenci olduğunu görmüştüm.
 
“Sizin  daha fazla kalabalık sınıflarınız yok mu?” diye sorduğumda :
“Yok, sınıflarımızın mevcudu da giderek düşüyor..” dediler. Sebebini sorduğumda.
 
“Biz de nüfus artmıyor ki ..” diye cevap verdiler. Nüfus artmıyordu. Aksine AB ülkelerine habire millet göçettiğinden, nüfus azalıyordu da… Zaten biz de , Bulgaristan’a ters bir göç başlamıştır. Gelenler dönüyor. Çünkü Bulgaristan vatandaşı olarak Avrupa ülkelerinde çalışmak çok daha kolay.
 
Şimdi iş Türkiye’de nereye geldi? 
 
Zor bela okullar yapıyoruz ama onun içini istediğimiz gibi donatamıyoruz. Temizliğini sağlayamıyoruz. Eğitim de başlı başına beş önemli girdi vardır: Bir Yapı kısmı; iki , Donatım ve teknoloji, Öğretmen; Öğrenci ; Yazılım (Program)…
 
Hadi diyelim Okulu yaptınız; peki öteki kısımlarını nasıl sağlayacaksınız. Sağlamak yetmez; bunların nitelikli olması da istenir. Uydurmasyon bir sistemden bizimki gibi uydurmasyon insanlar çıkar. Uluslararası hiçbir sınavı da kazanamazlar.!
 
Niye bu laflara geldik ki…
 
Gazetede bir resim.. Resimdeki öğrenciler, ellerinde faraşlar, süpürgeler okullarını temizliyorlar. 10-12 yaşlarındaki çocuklar… bazıları düşünürler ki, “Aman ne güzel..! Al sana uygulamalı eğitim..!” Amma uygulama ha…
 
Görüyor musunuz insanlarımızın düştüğü durumu.?
 
“Ellerine aldıkları fırça ve paspaslarla okulun sınıflarını ve koridorlarını yıkayan öğrencilerin, evlerine gittiklerinde pantolonlarının paçalarının ıslak olması velililerin dikkatini çekti. Bir veli, 'Oğlum paçaların neden ıslak?' sorusuna öğrencinin 'Baba okulun sınıflarını ve koridorlarını yıkıyoruz' diye cevap alması üzerine bir gün sonra okula gitti. Okulda öğrencileri ellerinde fırça ve paspaslarla temizlik yaparken gören veli, kameralı cep telefonuyla öğrencilerin fotoğrafını çekip durumu belgeledi.”(milliyet.com.tr. 9.11.14)
 
Eğitim demek yalnız okul yapmak değildir. 
 
Şimdi o okuldaki yöneticiler hakkında soruşturma açılmış. 
 
Belli ki, yöneticiler personel istediler. Gelmedi. Malzeme istediler gelmedi…Niye ? Belli ki ödenek yok.
 
Türkiye’de şu anda bu gibi dertlerle kıvranan acaba kaç okul vardır. 
 
Ben sorsam bütün okullara: “Kaç tane personeliniz var? Yeterli mi? Malzeme akışı yeterli mi?”  Acaba binlerce okuldan kaç tanesi yeterli diyebilir.
 
Bazı okulların Okul- Aile Birlikleri sağlam. Onlar ne yapıp yapıp okullarını, yöneticilerini, çocuklarını muhtaç hale getirmiyorlar; ama diğerleri belli ki acınacak halde. 
 
Önemli olan üç tane, beş tane üretip üretip sokağa koyvermek değil. Onları insan gibi yetiştirmek gerekir. Çocukların yetiştirilmesi işi; Eğitim işi her şeyden önce Devlet’in görevidir. Devlet boş verirse; “Yetişemiyorum” derse , o zaman millet ne yapsın. Hangi birine yetişsin.
 
Velhasıl, can sıkıcı manzaralar. Can sıkıcı sorular.
 
Gel de sıkılma. Eee kolay değil, devlet yönetmek. Milletin ihtiyaçları var onları sağlamak gerek. 
 
Şimdilerde devlet yüzlerce imam-hatip okulu açıyor. Bu okulların her birinde üç beş öğrenci. Halk pek fazla da çocuklarını bu okullara göndermek istemiyor. Ama devlet inatçı; illaki daha fazla İHL si açacak, daha fazla öğrenciyi bu okullara kaydıracak . Anlaşılıyor ki, bu okullar Akademik Liselerin yerini tutacak .
 
Bakıyorum , bu okullara her şey sağlanıyor. Adeta çevre aileleri özendiriliyor. Pırıl pırıl okullar. En iyi öğretmenler buraya…
 
Ama diğer yanda , çocuklar , orta imam hatip okuluna büyük bölümü kafası açık  başlıyorlar; ondan sonra nasıl korkutuluyorsa, ikinci sınıfta bütün kızlar kafalarını örtüyor. Erkekler rahat.
 
Okulculuk, yalnız okul yapmak değildir. Orası uygarlık yeridir. Dünyanın en ileri bilgilerini, bilimlerini, tekniklerini insanlara orada öğretirsiniz. Ama bunun için o okulların donatımı, temizliği, bakımı çok iyi olmalıdır.
 
Şimdi bazı okulların temizliği çocuklara kaldıysa.  Vay başımıza gelenler…
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..