Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Okuma zevkini çocuklara nasıl kazandırabiliriz?

Okuma zevkini çocuklara nasıl kazandırabiliriz?
 

Okuma alışkanlığı, insanların okumayı öğrendikten sonra bu eylemi zevkle yapmalarını sağlamak için kazanmaları gereken bir beceridir. Yaşamımıza bilgisayar ve televizyonun yoğun bir biçimde girmesiyle kitaplara olan ilginin azaldığı bir gerçektir. Çocuklarımızın okumaya ilgisini artırmak, kitap okumayı bir zevk haline getirmek için biz ailelere ve eğitimcilere çok iş düşmektedir.

Çocuklar okul öncesi hayatlarını aileleriyle birlikte geçirdikleri için okuma kültürü edindirme öncelikle aile ortamında başlar. Model alarak öğrenme dönemi olan okul öncesi döneminde ailelerin iyi birer model olmaları gerekmektedir. Çocuklar kitap okuma alışkanlığını da anne ve babalarını taklit ederek kazanabilirler. Öğrenilen alışkanlıkların kalıcı olabilmesi için oldukça erken yaşta eğitim şarttır. Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için çocuğun okuma çağına gelmesini beklemek geç kalmış olmak demektir. Çocuklar çok küçük yaştan itibaren kitaplarla tanıştırılabilir ve kitapları sevmesi sağlanabilir. Önce resimli, bez veya kalın kartondan yapılmış çocuğun ilgisini çekecek tarzda kitaplar seçilebilir. Daha sonra 3-4 yaş çocukları için resimli hikaye kitaplarının alınması, onlara bu hikayelerin okunması ilgi çekici ve özendirici olacaktır. Çocuk bir gün bu hikayeleri kendi okuyabileceği günleri hayal ederek sabırsızlanacaktır.

Okumaya yeni başlayan çocuklara bol resimli az yazılı kitaplar verilmelidir. Okuması ilerledikçe yazıların arttığı resimlerin azaldığı , okunması akıcı hikaye kitapları seçilmelidir. Kitap kahramanlarının önemli bir etki bıraktığı unutulmamalı, çocuklara eğlenceli, eğitici, öğretici, çocukta korku duygusu uyandırmayacak kahramaları olan kitaplar seçilmelidir. Seçilen kitap muhakkak çocuğun seviyesine uygun olmalıdır. Uygun seviyede olmayan bir kitap çocuğu kitap okumaktan soğutabilir.

Akşamları evde anne ve babasını kitap okurken gören bir çocuk, kitap okuma alışkanlığı edinirken zorlanmayacaktır. Model olarak gördüğü anne-baba onun bu alışkanlığını gelişmesinde çok büyük bir katkıda bulunmuş olur. Okunan kitapların ailecek konuşulup, paylaşılması beraber vakit geçirmek açısından da oldukça faydalı olur.

Şunları unutmamalıyız ki; Kitap okunan ve kitap okuyan çocukların düşünceleri ve hayal güçleri diğer çocuklara göre daha zengin olur. Okuma eylemi, çocuğun kelime haznesini artırmakta ve iletişim kurmasına faydalı olmaktadır. Kitap okuyan çocuklarda dil gelişimi daha sağlıklı olur. Çocuklara öncelikle kendileri için okumaları gerektiğini ifade etmek gerekir. Kitap okuyarak edindikleri bilgiler ve alışkanlıklar onlara toplum içinde etkin ve kültürlü bir kişiliğe sahip olma ayrıcalığını da verecektir. Zamanla okumayı seven bir toplum eğitim seviyesinin yükselmesini de sağlayacaktır.

 
Toplam blog
: 144
: 2928
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

İzmir Cumhuriyeti'nde yaşıyorum... Sarmaşık Sanat Atölyesi'nde ebru sanatı ile uğraşıyorum. En es..