Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '10

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Okumak - 4

OKUMAK–4 Eleştirisel okuma ve ya okuduğunu anlama, değerlendirme: Okunan metinde yargılama, benzetme, genelleme yapmak, basite indirgemek için dokuz koşul vardır.
    Sözcüklerin anlamını kavrayabilmek, Bir den fazla anlamı olan sözcüklerin metinde hangi anlamda kullanıldığını bulmak, Benzetme ve mecaz anlamda bulunan sözcükleri ayırt etmek, Yazının ana fikrini yakalayabilmek, Yazarın yazdığı yazı hakkındaki düşünceleri okuyucunun anladığı biçimde ifade etmesi, Okunan metnin bölüm ve paragrafları arasındaki ilişkiyi ve farklılığı yakalayabilmek, Yazarın muhatap aldığı kitleyi bulabilmek, Yazıda özellikle belirtilmemiş hususları bulabilmek, yakalayabilmek, Okunan, okunandan çıkarılan anlamı okuyucunun daha önce okuduğu bilgi, yaşantıları ile ya da bu metni okuduktan sonra diğer kaynaklarla kıyaslayarak yorumlayabilmek.
Eleştirel okuma yapmanın engelleri;
    Basılmış, kitaba girmiş her türlü bilginin doğru olduğu kanısı, Körü körüne itaat ve küçüklerin buna zorlanması, Desteksiz ”ben bilirim” “bana göre” tutumu, Okullarda, aile içinde, Derneklerde değişik görüşlerin uygarca tartışılmasına girmekten sakınılması.
Başarılı bir okuyucu; Metnin kendisi, diğerleri, okuyucusu, yazarı, yayıncısı, zamanı ve ortamı ile tartışır, . Yeter ki okunsun.
 
Toplam blog
: 154
: 861
Kayıt tarihi
: 25.01.10
 
 

Rize nin Çamlıhemşin ilçesinde doğdum. 1969 yılında ilkokul,1972 yılında ortaokul,1975 yılınd..