Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '19

 
Kategori
Deneme
 

Okumak Üzerine...

     İlk emri dahi oku olan bir dinin inananları olarak ne derece bu eylemi doğru anlamlandırabiliyoruz? Okumak ve yazmak üzerine edilebilecek yüzlerce söze karşılık okuma versiyonlarımdan söz edeceğim bu yazımda.

    Her eylemin bir yöntemi ve verimliliği var olgusundan yola cıkarak kendi adıma kullandıgım birkaç tekniğim var bu konuda.Birincisi yorumlayarak ve sorgulayarak okuma ikincisi tarama yöntemiyle hızlı okuma üçüncüsü sondan başa doğru okuma ...ki bu yöntemler içeriğin türüne göre değişkenlik göstermekle birlikte merak dürtüsünü canlandıran, yaşam öyküsü tadında olan ve ya bilgi iceriği olan türlerde kullanılabilecek farklı yöntemler. Bir diğeri kendimce not alarak ya da cümle altı çizerek okuma dikte etme vs.

  Tüm bunların ise en kapsamlısı yaşayarak okuma ya da okuyarak yaşama. Farklı şeyler gibi görünse de özünde benzer çıkış noktasına sahip uygulamalar. Eserin ya da kahramanın ruhunda yaşamak veya ruhunu eserde yaşatmak gibi diyebiliriz buna.

  En sevdiğim bir başka okuma yöntemi ise insan ve hayat okumaktır. Hayat ve insanlar alır sizi kimi kez bir kahramanın kalbine oturtur.

  Ömür denilen şey dün bugün ve yarından ibaret. Dün geçti şu an var ve yarın belirsiz henüz gelmedi. Dününü temize çekmek, bugünü yaşamak, yarına aydınlık bakmak en buyuk okuma sebebidir.

  Güzel insan olmak, güzel okumak, güzel duymak,hissetmek,yaşamak için,kitapların yolundan dünyasından gecmek için, kahraman olmaya gerek yok ama karakter olmaya gerek var öyle zannediyorum ki..Karakter olmak hayatın içinde olmak, kıtabın içinde olmakla başlıyor belki de.

Güzel okumalar...

 
Toplam blog
: 174
: 269
Kayıt tarihi
: 20.11.08
 
 

Yazmak bir sevda ..