Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '12

 
Kategori
Tarih
 

Okumalı, ders almalı, okutmalı

Okumalı, ders almalı, okutmalı
 

Büyük Nutuk ve Atatürk


Tarih, 15 Ekim 1927, Yer, Türkiye Büyük Millet Meclisi Salonu. Her yer tıklım tıklım dolmuş, oturulacak yer kalmamış. Saat tam 10’da dışarıdan komutlar duyuluyor. Bahçedeki askeri tören birliği, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşayı selamlıyor. Az sonra, Gazi Mustafa Kemal Paşa, Meclis Kapısından içeri giriyor, doğruca Cumhurbaşkanlığı kürsüsüne yöneliyor. Salonda bir alkış tufanı kopuyor, herkes ayağa kalkmış Gaziyi selamlıyor.

Gazi kürsüye çıkıyor; 6 gün sürecek o büyük nutkuna başlıyor. Anadolu Ajansı bu tarihsel konuşmanın sona erdiği 20 Ekim gününü şu sözlerle duyuruyor. “Reisicumhur (Cumhurbaşkanı) Gazi Mustafa Kemal Hazretlerinin Fırka (parti) kongresinde altı günden beri devam eden tarihi söylevleri bugün saat 21:00de son bulmuştur. Reisicumhur Hazretleri, Söylevlerinin tamamlanmasından sonra gençliğe seslenerek şiddetli ve sürekli alkışlarla “yaşa” ve “var ol” sesleriyle durmadan kesintilere uğrayan konuşmayı yapmışlardır.”

Gazi Mustafa Kemalin 15-20 Ekim tarihlerinde, her gün beş oturumda dinlenerek yaptığı bu konuşma 36 saat 33 dakika sürmüştür. Gazi. Belgelere dayandırdığı buzun konuşmasında, 19 Mayıs 1919’dan beri süregelen çalkantılı, çetin bir mücadele döneminin hesabını vermiştir. Böyle bir olay dünya tarihinde ilk defa olmuştur. Anadolu’yu yutmak isteyen emperyalizmi ilk defa yenip gerilettiği gibi, dünya ya bir de demokrasi ve liderlik dersi vermiştir. Bu tarihsel konuşmanın metni, aynı yıl Türk Teyyare Cemiyeti (Türk Hava Kurumu) tarafından iki cilt halinde kitap olarak basıldıktan sonra hem içerde hem de dışarıda büyük ilgi görmüştür. İtalyancaya, Almancaya, Fransızcaya, Rusçaya, İngilizceye ve başka dillere çevrilmiştir. Zamanla klasik değere ulaşan bir eser olmuştur. “Kırmızı Kitap” (Çin), “Yeşil Kitap” (Libya) vb. benzerlerinin yazılmasına da rehber olmuştur. Ama hiç biri asla aynı etkiyi yaratamamıştır. “Nutuk”, devlet adamları, politikacılar ve yöneticiler için bir “başucu” kitabı olmuştur. Onu okuyan herkes, ülkesini ve ulusunu çok daha sevmiş, sorumluluk bilincinin geliştiğini görmüştür.

Başlangıçta olmasa da Atatürkün ölümünden ve çok partili rejime geçtikten sonra, bu konuşmaya ve içeriğine başka türlü bakanlar, “sıradan bir konuşma” küçümseme yoluna gitmişlerdir. Ama onların bu yaklaşımı Ulusal Kurtuluş Tarihi manifestosu niteliğindeki bu eserin değerini ve önemini azaltmamıştır.

Gençliğe sesleniş konuşması, dakikalarca süren bir alkış tufanı ile karşılanmış ve salondakiler arasında büyük heyecan yaratmıştır.

Nutuk, Türk Kurtuluş Savaşının hangi koşullarda nasıl başladığını, Türkiye’yi parçalayıp yok etmek isteyen düşmanların nasıl yenildiğini; Cumhuriyetin nasıl kurulduğunu; bu gelişmelere karşı çıkanların nasıl engellendiğini anlatan tarihsel olaylara not düşen çok önemli bir kitaptır. Bize yakın tarihimizi anlatmakla birlikte, o tarihin yaratıcısı olan Mustafa Kemal Atatürk’üde anlatır. Çünkü Nutuk’un her sayfasında, üstün nitelikleriyle asker ve devlet adamı olan O vardır.

Son yıllarda sevindirici bir gelişme oldu. Nutuk’un dili sadeleştirilerek, her düzeydeki okurlar için baskılar çıkmaya başladı. Nutuk en çok okunan kitaplar listesine girdi. Benimde çantamdan hiç eksik etmediğim, Türk Dil Kurumunun yayınladığı Nutuku onlarca kez okudum. Ayrıca, Nutuk kitabının okunmasını şiddetle öneriyorum.

Lütfen okuyun, okutturmaya çalışın.

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..