Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Okuyan da pişman, okumayan da (2)

Okuyan da pişman, okumayan da (2)
 

Genç adamın anası iki gözü iki çeşme ağlayıp durur. Nerelere gitti bu çocuk diye dövünür. Ümmü Elif "Bacım ne ağlarsın dolanır, dolanır gene gelir." Meraklanma Fadıma bacı diye teselli etsede; yüreğine ateş düşmüş evinin direği, rahmetlik kocasının teberiği biricik oğlu kör olası ağa nın korkusundan köyü terk etmiştir. Ne vardı ağa'nın kızına tutulmanın sırası mı idi şimdi. Dayısının kızı olsa olmazmıydı. Köyde kızlara kıran mı girdiydi.

Genç adam bir karış boyunda, iki karış bıyıklı, üç karış kılıç lı Gırbıyık'tan nasıl etsede kurtulsa idi. Yemek dedi anında kuş sütü eksik olmayan sofra geldi. At dedi kır at emrinde bunları yapabilen kendine ne yapmaz dı. Genç adam Gırbıyık'tan öyle birşey istemeli idi ki yapamasın ve de kendide kurtulsun. Ata bindi yola koyulacak ki. Gırbıyık " Sen buyur ben tutayım sahip" diye karşısına dikildi. Genç adam fakirlikten bağrı yanmış "dur şundan zengin bir padişahın kızını isteyim" demiş ve Gırbıyık'a Bana padişahın kızını al " demiş.

Gırbıyık Genç adama " yum gözünü "demiş. Genç adam gözlerini yummuş bir uğultu bir gürültü ille "aç gözünü" demesi ile uykudan uyanır gibi uyanmış. Birde ne görsün yeşillikler, güzellikler içinde uçsuz bucaksız tarlaların olduğu bir köy meydanında. Köyün tüm gençleri yaşlıları meydan da toplanmışlar. Padişah kızını vereceği adamı seçmek için toplamış herkesi. Balkonda elinde bir kuş "Herkes beni iyi dinlesin. Bu kuşu bırakacağım. Kuş kimin başına konarsa o kızımın kocası olacak, Kırk gün kırk gece düğün çalınacak ." Vezir hem padişahın kızına hemde padişahlığa öylesine göz koymuştur ki akşam sabah elinde beslediği kuşun kendi başına konacağından o kadar emindir ki. Topluluğun en başında kasım kasım kasılmakta.

Padişah kuşu bırakır. Kuş bir tur atar ve Genç adamın başına konar. Genç adamı kimse tanımamakta, genç adamda kimseyi. Vezir itiraz eder "Padişahım bu adam nerden çıktı kimsede tanımıyor. Kuş yanlışlık yaptı, kuş'u tekrar bırak bu sefer kuş doğru adamı sececektir" der. Vezir adamlarına emreder ve Genç adamı bir eve hapsederler. Padişah kuş'u tekrar bırakır . Kuş döner durur meydanda ama kimsenin başı!na konmaz. Genç adamı sakladıkları dam'ın üzerine konar. Padişah kuş'a kızar yeniden bırakır. Kuş yine aynı evin üstüne konar. Padişah emreder "Arayın o evi ne var oraya konuyor". Padişahın adamları evi ararlar, bakarlarki ilk defa başına kuş konan genç adam içerde.

Padişah sözünde durmak zorundadır.Kırk gün kırk gece düğün tutulur ve genç adam padişahın kızı ile evlenir. Evlenir evlenmesine de Padişahın kızı çirkinmi çirkin. Ancak Padişahın tahtında gözü olanların razı olabileceği biri. Genç adam padişah kızı ile evlensede aklı fikri ağa'nın kızında dır. Gırbıyık başına bela açmıştır. Nerden de istedi padişah kızı ile evlenmeyi. Gırbıyık" Sen buyur ben tutayım sahip" der başka birşey demez. Genç adam Bilmediği görmediği diyarlara gelmiştir. İstemediği kızla evlenmiştir. Hayal dahi edemeyeceği bir zenginlik, bir saltanat içindedir. Ama gelgörki acep, Terk edip geldiği dul anası Fadıma ne haldedir. Ağa kızı Ayşe kimlerle evlenmiştir. Gırbıyıktan Ayşe'yi kendisine almasını neden istememiştir.? Biliyorki bir şeyi iki defa isteyemez zira Gırbıyık bu konuda uyarmıştır.

Genç adam yedi kat yerin altında bir diyarda dır. Gözünde bozkır da olsa köyü, yoluna yurdunu terk ettiği Ayşe'yi, Yemeyip yediren, giymeyip giydiren ana'sı tütmek tedir. BU saltanatı istememektedir. Ama bunu Gırbıyık'a nasıl söylemeli derken. Gırbıyık "Sen buyur ben tutayım sahip" diye karşısındadır. Genç adam ne pahasına olursa olsun, köyünü Ayşe'sini, anasını istemektedir. Gırbuyık'a emreder. "Beni köyüme götür" der.

Aslında bu hikaye çok uzun ama sonuç olarak Elimizdekilerin kıymetini bilmemek gibi bir sorunumuz var. Bir şeyin değerini onu kaybetmeden de bilmenin kime zararı var?.

 
Toplam blog
: 139
: 795
Kayıt tarihi
: 29.09.06
 
 

10.12.1949 yılında Nurhak'ta fakir bir ailenin yedinci cocuğu olarak dünyaya geldim. Ziraat okulunda..