Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '09

 
Kategori
Güncel
 

Öküz gözü mü akıl gözü mü?

Öküz gözü mü akıl gözü mü?
 

Öküz gözü...


Önüne ne konursa yiyenler, olaylara akıl gözüyle değil sadece gözleriyle bakanlardır. O yüzdendir “Öküz trene bakar gibi...” sözü. Çünkü öküz çayırda otlar ve geviş getirirken geçen bir trene öylesine bakar, ne olduğunu, ne işe yaradığını anlamadan. Oysa bir insan -hele de gurbette ise- neye baktığını bilir bir tren gördüğünde, trenin bir anlamı vardır onun için.

Soyut ve somut nesne ve olayları anlama, algılama, aralarındaki ilişkiyi kavrayabilme, yargılayabilme, açıklayabilme ve çözebilme yeteneğidir zekâ. Akıl ise zekâyı kullanma becerisidir. Yani zekânıza karşın onu kullanma açısından tembel iseniz pek de akıllı sayılmazsınız ve kolayca kandırılabilirsiniz! Hükmeden ve olaylara yön verenler hem zeki hem de akıllı olanlardır. Aklın, yani zekâyı kullanma becerisinin toplum yararına ya da zararına kullanılmasına hiç girmeyelim. Çünkü o zaman kişilik konusuna da dalmamız gerekir ki konumuz dışı.

Bir gücün kuramcısı, kalemcisi, sözcüsü durumunda olanların, olayları ve gerçekleri o gücün çıkarları ve hesapları doğrultusunda saptırarak topluma sunmaları, bu sunumu sorgulamadan kabul etmeye yani önüne ne konursa yemeye hazır zekâ ve akıl düzeylerinin varlığını çok iyi bildikleri içindir. Eğer her kişi; örneğin siyaset cambazının, örneğin anlı şanlı kalemi kanlı köşe yazarının yazdıklarını öküzgözüyle değil akıl gözüyle okusa, olayları kendi aklıyla değerlendirse ve gerçeklerin bazı kalem ve görev erbabınca kendisini kandırmaya yönelik olarak çarpıtıldığının farkına varsa, o gücün toplumu istediği derede sulaması mümkün olur mu?

Askeri Savcılık dün on günü aşkındır gündemde olan o meşhur “belge” için yaptığı soruşturma sonucunu resmen duyurdu. Bu duyuruya karşı gelen tepkiler hem televizyon ekranlarında hem de gazete manşet ve köşelerinde gözlerinizin önünde. Hangi gözünüzle bakmaktasınız bu tepkilere? Sadece tepkilere değil elbette... O mahut belgeye, ortaya çıkışına, sızdırılışına, soruşturuluşuna, soruşturulmayışına, askeri savcılığın soruşturma raporuna, kriminal raporlara, medyatik raporlara ve artık sizi aptal yerine koymakta sınırları aşanlara hangi gözünüzle bakmakta ve izlemektesiniz?

Ben önüme koyduklarından yemeyip tükürdüklerimi, akıl gözüyle gördüklerimi başka bir yazıda paylaşacağım ama akıl gözünüzle okumanız ricasıyla...

 
Toplam blog
: 195
: 688
Kayıt tarihi
: 04.10.07
 
 

Dünyanın internet sayesinde küçüldüğü günümüzde büyüyen sorunlara ilişkin duygu ve düşüncelerimi pay..