Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '11

 
Kategori
Siyaset
 

Öküzce

Öküzce
 

Aslan ve öküz


Bir varmış bir yokmuş. Zamanın birinde, yemyeşil ovada bir "öküz" sürüsü yaşarmış. 

Gel zaman git zaman, aç bir aslan sürüsü, kendi halinde yaşayan öküz sürüsüne kafayı takmış. Lakin, bir arada duran, ruhen olmasa da fiziken dayanışan öküzlere saldırmak o kadar da kolay değilmiş. 

Aslanlar bir kaç deneme yapmışlar; ancak öküzler de güçlü kuvvetli hayvanlar olduğu için, bunların saldırısına karşı koymuşlar. Her seferinde öküzler kadar aslanlar da zarar görmüş. Her gün yeni bir saldırı, her gün kavga; her gün yaralanan öküzler, aslanlar; boynuz darbeleri, kopan kuyruklar, kulaklar. 

Aslanlar bakmış ki bu böyle olmayacak. Bir komisyon kurup belli bir strateji geliştirelim demişler. Tartışmalar sonucu, aslanlar, oluşturdukları bir heyetle, ellerinde beyaz bayrak, öküzlerle görüşmeye gitmişler. 

"Sevgili öküz kardeşleeerrrr! Gördük ki bu saldırılaaaarrr, her iki tarafa da, zarar veriyooorrrr; veee vermeye devam edecektiiirrrr! Bu kavgalardan siz de zarar görüyorsunuz biz deeee! Her gün kavgaa, her gün döğüşş, her gün huzursuzluuk! Yaralanmalar berelenmer içinde geçen hayaaaattt, hayat değildiiirrrr! Her gün akan kan ve süre giden çatışmalaaaar sizin de bizim de yaşamımızı olumsuz etkilemektedirrrr! Biliyorsunuzzz, yaşamın süresi değiiilll, kalitesi önemlidiiiirrrr! Biyolojik döngünün temel ilkelerine dayalıııı, kaliteli yaşamı merkeze koyaaaannnn, "öküz" odaklı bir önerimiz vaaarr! Bu önerimizleee, kaliteliii, sürdürülebiliiirrr bir hayat tarzınıııı sizin de benimseyeceğinizden hiç kuşkumuz yoookkkk. 

Acemi "öküz"lerin bir kısmı muhatap alınmanın verdiği huşu duygusuyla ve belagat sanatının etkisiyle atılırlar. "Biz de çağcıl yaklaşımlardan yanayıııızzzz. Her türlü akılcı yaklaşımı dinlemeye hazırııızzz." 

Aslanlar önerilerini ortaya koyarlar: Şu zayıf, yaşlı ve işe yaramaz sarı öküzü bize verin. Zaten öldüm ölecek gibi duruyor. Bizim karnımız doyar. Size saldırmayız. Hem kimsenin kanı boş yere akmaz; hem de her iki taraf rahat bir hayat yaşar." 

Bu öneri, aslanların yüksek belagatinden etkilenen cahil öküzlere makul gelir ve sarı öküzü verirler. 

Aslanlar sarı öküzü yer. Bi kaç gün geçer. Aslanlar yine acıkır. Bu kez gidip boynuzu kırık öküzü isterler. Daha sonra tüyleri dökülmüş öküzü; ertesi gün topal öküzü alırlar. Artık her gün bir bahaneyle bir öküz aslanlara verilmektedir. Günler geçer, öküz sürüsündeki sayı azalmaya başlar. Sadece "yaşayarak öğrenebilen" öküzler en sonunda durumun vehametini farkeder. Bilimden, kitaptan, akıldan nasibini almamış bu cahil "öküz" sürüsü elbette bir çare üretemez. Toplanıp, sürünün biraz uzağında yaşayan bilge öküze giderler. Durumu anlatırlar ve sorarlar. "Biz nerde hata yaptık?" 

Bilge öküz cevap verir : Öküzlüğünüzü bilecektiniz; sarı öküzü vermeyecektiniz. 

 
Toplam blog
: 12
: 934
Kayıt tarihi
: 06.04.08
 
 

Müzik, programlama ve tasarım konularıyla ilgileniyorum. ..