Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '16

 
Kategori
Coğrafya
 

Okyanus suları yol bulsaydı dünyada çukur olan her yer deniz ya da göl olurdu

Okyanus suları yol bulsaydı dünyada çukur olan her yer deniz ya da göl olurdu
 

Kara parçaları zaten deniz seviyesinin üzerinde olduğu için çukur yerlerin de çukur olmalarına rağmen yine de yüksekte kalacağı dolaysıyla başlıktaki iddianın geçersiz olduğu söylenebilir.

Yine de deniz seviyesinin altına inen boşluklar (çukurlar) olduğunu biliyoruz. Sular yol bulsaydı buralar ne olurdu bilmiyorum.

Yani bugünkü okyanus, deniz, göl gibi oluşumlar tamam çukurda kaldıkları için oralar suyla dolmuştur ama dünyada kara parçalarının içinde kalan ve deniz seviyesinin altında kalan yerler de hani sular yol bulsaydı suyla dolacaktı, sonra nasıl bir oluşum olacaktı ayrı konu.

Yükseklik engel oldu, dağlar yol vermedi sular bugünkü yerlerinde kaldı. Karalardaki sular da yol bulamadı. İç denizler ve göller okyanus sularıyla dolmadı herhalde, nehirlerle beslendi.

Ama her yerde bu olmadı; daha doğrusu olamadı. Hazar denizinden, Aral gölünden başka çukur yer mi yok? En güzel örnek Türkiye. Okyanus suları boğazdan yol bulamasaydı Karadeniz oluşur muydu? Ege, Akdeniz, Kızıldeniz… Okyanus suları nereyi boş buldularsa orayı doldurmuş ama yol bulabildiyse tabi.

Yine de “Kara parçaları zaten deniz seviyesinin üzerinde olduğu için çukur yerlerin de çukur olmalarına rağmen yine de yüksekte kalacağı” söylemi yabana atılamaz. Karaları çok iyi incelememiz lazım; okyanus suları yol bulsaydı dünyanın nereleri daha göl ya da deniz olurdu?

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..