Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '07

 
Kategori
Haber
 

Öl ve öldür..

Öl ve öldür..
 

Aklımın yettiğinden bu yana 45 yıldır Filistin sorunu dünyanın gündeminde. Bu gün gelinen noktada kendi içinde birbirleri ile savaşmayı ve iktidar mücüdalesi için kardeş kanı akıtmayı her halde bir şekilde meşru buluyorlar.

Yaser Arafatın Elfetihine karşı İsrailin bir şekilde Haması kurdurduğu yorumlarınıda medyadan izliyoruz. Neredeyse bir ömür boyunca izlediğim kan ve göz yaşı dolu bu süreci bizler evlerimizde televizyonlarımızdan ve gazetelerden takip ediyoruz.

Din olgusunu temel hareket noktası alan Filistin hareketi nasıl oluyorda kendi evlatlarını yemeye devam ediyor mantık ile açıklamak olası değil. Aynı dinden olan insanların savaşın şiddetinden başka bir şey görmeyen çocukları kan ve şiddet ile tükeniyor.

Zaman zaman kahve muhabbetlerinde Arapların neredeyse hep beraber olsalar sorunu çözeceklerine dair saptamalar havada kalsada, ölümlere gerçekçi bir çözüm getiremiyor.

Hem İsrailde, hem de Filistinde radikal dini söylemleri referans alan görüş ve düşünceler barış'ın o coğrafyaya egemen olmasını engelliyor.

Irak'ta ise yine benzer bir senaryo yaşamaya, uygulanmaya devam ediyor. Yine din ve mezhep ekseninde çatışmalar sürüyor. Irak halkı birbiri ile kanlı hesaplaşmanın içine her gün biraz daha sürüklenirken her iki ülkedede galiba en karlı çıkanlar silah tekelleri.

İnsanoğlunun iktidar mücadelesine kurban ettiği "İnsanlık" her gün biraz daha yok olurken geleceğe umut ile bakabilmenin, savaşsız bir dünya kurgulamanın zorluğu gittikçe daha belirginleşiyor.

Ölmek ve öldürmek üzerine kurulan tüm siyasi ve ideolojik savaşlar insanlık tarihinin utancıdır.

Anlaşılmayan ise işgal altındaki ülkelerde insanların birbirini tüketmesidir.

Tüm bunları uzaktan izlerken içinde yaşadığımız coğrafyada eksikliklerine rağmen ne kadar şanslı olduğumuzu yinelemenin bir yararı olacak mı pek bilmiyorum.

Dünyaya egemen olan güç odaklarının, küresel sermayenin bizdede belli senaryoları yazıp yönetmeye çaba gösterdikleri gerçeğini unutmamak gerekir. Ve bu senaryoları boşa çıkarmak herkesin görevidir.

*Fotoğraf Halkevlerinin yardım kampanyası sitesinden.

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..