Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '09

 
Kategori
Bilim
 

Olası Meta-Disiplinler

Telekinezis, telepati, parapsikoloji, astroloji, fal, UFO, 21 gram gibi konular, birer (sahte) psödo-meta-paradigmadır. Yine de, diğer sahte bilgiler gibi, paradigmalardan ve meta-paradimalardan daha çok insanları ikna ederler. O nedenle, popüler kültüre bakarak, negasyon yoluyla, epey bilgisel indirgeme yapabiliriz.

İkinci Sanayileşme’nin öncü altkültürlerinin 2000 momentinde öngörülebilen gelecekbilimsel meta-meta-disiplinleri. Bunlar en çok bilgisel kırınım saçaklarında ve onların birbirleriyle etkileşimlerinde parlar. Bu bilgisel parıltılar, bir sonraki meta-disiplinlerin kesinliğini sağlamlaştırmada çok büyük işlev taşıyor. Genelde 2 kritik eşik ötesi bilgi ipuçları, o bilgi momentinde gözlenmez ama bu yeranda tarihte az raslanır biçimde gözleniyor. 2025’ten sonra parıltı yitebilir. O nedenle ne kadar çok kayıt yaparsak, işlevsel olacaktır.

İkinci Sanayileşme’nin öncü altkültürlerinin meta-disiplinleri.

Geçmişbilim-gelecekbilim sentezi meta-disiplini.

500 yıl yaşayan yeni türün, 50’şer yıllık 10 kez yenilenmeli biyografisini çalışan disiplin: Ölümsüzlük meta-disiplinleri.

Dünya-benzeri bir gezegendeki 100 kişilik koloninin simülasyonu disiplini: Dünya-dışı zeki-insansal-yaşam meta-disiplini.

E.T. konusu, psödo-meta-disiplin durumuna dönüştürüldü. (Bakınız: ‘E.T.’ metnim.)

10 temel dili bilen, 1.000.000 kitaplık, 100.000 filmlik, 100.000 şarkılık işitsel, 10.000 koreografilik motor, 10.000 duygusal-kimyasal bilgiyi 50 yaşında edinmiş birinin biyografisinin simülasyonu ve olduğunu varsayıp olası biyografisini çalışan disiplin: Meta-meta-epistemik zihni çalışan meta-disiplin.

Yazılım ölümsüzlerin siberuzayda etkileşiminin simülasyonunun meta-disiplini.

Var olan bilim, sanat, düşün bilgi kategorilerinin tamama yakın gelecekbilimsel meta-disiplini, az da olsa disiplini.

Oliver Sacks vakalarının yarı disiplini ve yarı meta-disiplini.

Siborgluk yarı disiplini ve yarı meta-disiplini.

Birleşik zihinbilim yarı disiplini ve yarı meta-disiplini.

İnsandan zeki bilgisayar yarı disiplini ve yarı meta-disiplini.

Öncü altkültürlerle varolan bilgi disiplinlerinin (bilim, sanat, düşün) karşılıklı etkileşiminin ve ‘karşılaştır-karşıtlaştır’ının disiplini ve yarı meta-disiplini.

Matematiğin yeni dalını kurma yarı disiplini ve yarı meta-disiplini.

Fermat Kuramı’nın 200 sayfalık kanıtlanması dizisi, bir meta-disiplindi. Kanıtlamada arakesitleri olmayan en az 10 matematik altdili kullanıldı.

Sicim Kuramı ve Süpersimetri Kuramı da, Standart Model’e benzeri biçimde eklektikleştirilerek, yeni ve çok parçalı bir model kurulacak. Bu modeli kurma meta-disiplini, Fermat Kuramı kanıtlanmasına benzeyecek ve şimdiden benzemekte bile.

2. Sanayileşme’nin geçiş süresinde, geçmiş 1950-2000 arasındaki 50 yıl ve gelecek 2000-2050 arasındaki 50 yıl, arayüz ve bağdoku bilgisel araçlara en çok gereksinim duyulan tarihsel dönemlerden birisidir, tersi durumda yeni paradigmalar çok zayfı olacaktır. Kullanımının nasılı halihazırda anlaşılmasa bile, elden geldiğince çok, birbirine hiç benzemeyen düşünce araçları üretmek durumundayız. Bunları üretenler de marjinaller gibi, aslında toplumda bilgi üretmekle hiç ilgisi olmayan kişilere düşüyor. Normal paradigmalar iflas etti, anormal paradigmalara gereksinimimiz var.

Aristo Metafiziği’ni teolojiden yeniden ontolojiye kaydıracak ve dönüştürecek çok az meta-disiplini ve tamama yakın disiplini. Meta-disiplin bölümü, Aristo yerzamanındaki ontolojiler söylem düzlemleri ile, bu yerzamanki ontolojiler söylem düzlemleri arasında kaydırma ve dönüştürme bölümüdür.

Sinemadaki doğrusal olmayan zaman söylemlerini fizikteki doğrusal olmayan zaman söylemlerine kaydırma ve dönüştürme tamama yakın disiplini ve çok az meta-disiplini. Meta-disiplin bölümü, ne fizik, ne de sinema olan bir ara / bağbilim / arayüz söylemdir / terminolojidir.

Astoronotluk / kozmonotluk / taykonotluk psikolojisi, göründüğü kadarıyla meta-disiplin olamıyor, disiplin olarak kalıyor.

Görüldüğü gibi, tümüyle meta-disiplin olanlardan tümüyle disiplin olanlara doğru bir iniş sırası izlendi. Başlayacağımız nokta burasıdır ve bilgisel yol alma yönümüz meta-disiplinlere doğrudur.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..