Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '16

 
Kategori
Hukuk
 

Olayın meydana gelmesine neden olan kimse suçu işleyen kadar suçludur

Olayın meydana gelmesine neden olan kimse suçu işleyen kadar suçludur
 

Tabii ki uygulamada böyle değil, bazen ceza bile almıyor. Herkesin yaptığına ettiğine dikkat etmesi için olaya neden olan kişi ve durumların cezalandırılması yararlı olacaktır. Sürücü yolun ortasına arabayı eğledi. Başka bir sürücü de bu nedenle kaza yaptı. Kim suçlu? Valla ben önce yolun ortasına arabayı eğleyen kişinin yakasına yapışırım.

Biz olayın sonucuna göre karar veriyoruz. Oysa önce başlangıcına bakmak lazım. İnsanlar ihmal ve dikkatsizliği önemsiz bir şey sanıyorlar. Güya olaya neden oluyor ama suçu kendi işlemiyor. Önce neden olanın yakasına yapışırım.

Mutlaka suçlarda nedene bakılıyordur ama neden olanın suçun faili olarak cezalandırıldığını sanmıyorum.

Oysa neden olmak da suç işlemektir. Belediyenin açıp kapatmadığı kuyu. Bir çocuk düştü öldü. Valla ben sorumluları cinayetten yargılarım. Burada çocuğuna bakmayan anne baba da sorumlu tutulur mu? Bence tutulmalı.

Bir şey sizin yüzünüzden oluyorsa siz yapmışsınız gibi işlem görülmeli. Bir şey sizin yüzünüzden olabilir ama suçunuz olmayabilir, bu ayrı.

Suç ve suçlu ön plana alındığı için suçun meydana gelmesine neden olan kişi ya da durum sanki es geçiliyor. Herkesin gözü katilin üzerinde. Ama neden yaptı. Alacağını vermedi mesela. Ya da karısını taciz etti. Çocuğunu dövdü. Şüphesiz bunlar cinayet işlemeyi gerektirmez. Ama nedenin de dikkate alınması gerekir. Bu dikkate alma şu anki uygulamada suçlunun cezasının hafifletilmesi (tahrik indirimi) şeklinde oluyor. Kişi zaten ölmüşse tamam da hani yaşıyorsa suçu işleyenle beraber cezalandırılmalı.

Ben küfretmişim adam beni yaralamış, ceza sadece yaralayana veriliyor. Küfür nedeniyle de cezada hafifletme oluyor. Bu yanlış. Olaya neden olan kişi de hapis cezası almalı. Benim suçum suçluya indirim nedeni olamaz.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..