Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '09

 
Kategori
Anılar
 

Öldükten sonra bile motive eden insan

ÖLDÜKTEN SONRA BİLE İNSANLARA KİŞİSEL GELİŞİM DERSLERİ VEREN İNSAN : RECEP YAZICIOĞLU

TURAN YALÇIN

Recep Yazıcıoğlu 1948 yılında Trabzon’un Sürmene İlçesine bağlı Yılmazlar Köyünde doğduğu zaman ilerde ünlü bir vali olacağını ve tüm ülkede sevileceğini acaba biliyor muydu bilmiyoruz ama O’nu tanıyanlar, yakından tanıyanlar her zaman sevdi.

İlkokulu köyünde okumuş, Aydın lisesinden ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştu. Aydın da Kaymakam adaylığı ve Kalkandere, Bahçe, Hamur, Ayvacık, Kırıkhan, Alaca ve Akçakoca kaymakamlıkları yaptı. 36 yaşında Tokat Valisi olduğu zaman ilerde adını Türkiye’ de altın harflerle yazdıracak ve “Gençliğin örnek aldığı Kişisel Gelişim lideri” olduğunu biliyor muydu acaba?

Recep Yazıcıoğlu 1984 tarihinde Tokat Valisi olduğu zaman ben lise öğrencisi ve Tokat’ta tek günlük gazete Sesimiz’ in iki köşe yazarında birisi idim. O’nu 5 yıl boyunca, hatta o tarihten itibaren ölene kadar izledim ve O’nun bir ” kişisel Gelişim Lideri” olduğunu anladım.

Vali Yazıcıoğlunu kişisel Gelişim Lideri yapan özellikleri bakınız nelerdi ?

Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur

Recep Yazıcıoğlu bedenini geliştiremeyen insanın vücudunu, ruhunu, zekasını kısacası kişisel Gelişimini de tamamlayamayacağına inanarak o zaman okulların duvarına “ içki öldürür, kumar söndürür, spor güldürür yazıları astırmış ve sporu teşvik ettirmiş, Tokat’ta sporun sevilmesine vesile olmuştur. Kendisini de Tokat’ta sık sık spor yaparken görmek her zaman mümkündü. Kişisel Gelişimin yanında sporunda insan bedenini geliştireceğine inanarak spora önem vermişti.Bugün Tokatta ve valilik yaptığı diğer iller olan Aydın , Erzincan ve Denizli de de O’nun yaptırdığı spor tesislerini görmek mümkündür.

Gelişimin Yolu Eğitimden Geçer

İnsanın gelişimi iyi eğitim alması ile olur.Bu da insanın güzel ve sağlam okullarda gün aşırı eğitim alması ile olacak iş.Vali Yazıcıoğlu Tokatta 1000 derslik parası ile 3000 derslik yaptırmış ve Tokat’ın 650 ye yakın köyünde okulsuz köy bırakmamıştı. Bu başarı devlet ve halk bütünleşmesi ile olmuştu tabii ki. Onun zamanında İlkokula başlayanlar şimdi 160 puanı aşan iller arasında Türkiye 3. sü yaptı Tokat’ı. Bu 3000 derslik açılışına vali hemen hemen hepsine katılarak köylüye devletin her zaman arkasında olduğu mesajı vermişti. Bugünkü Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinin temeli onun zamanında atılmıştı .

Sağlıklı nesiller ancak kişisel gelişim yaşayabilir.

Recep Yazıcıoğlu eğitimden sonra sağlığa el atmıs ve sağlık ocağı, sağlık evi, ebe olmayan köy bırakmamaya gayret etmiş 74 sağlık ocağı parası ile 174 sağlık ocağı yaparak bunu da devlet millet iş birliği ile Tokat’a kazandırmaya bakmıştı.Tokat’ta O’nun zamanında sağlık sorunlarının çoğu çözülüş ve bugünkü sağlıklı nesillerin yetişmesine zemin hazırlamıştı. Kişisel Gelişimde insanın sağlıklı olması zaten önemli yer tutmaktadır.

Okumak Kişisel Gelişimin yegane gayesidir.

Recep Bey okumanın önemini anlayarak her zaman okumaya gayret etmiş ve zorluklara rağmen okuyanı ve okumayı seveni her zaman takdir ettiğini de belirtmeden edememiştir. Üniversite öğrencilerine burs sağlanması ve eğitim sorunlarının çözülmesi, Başka illere Üniversite okumaya gidemeyenler için yeni fakülteler açılması için çaba harcamıştır. Tokatta köşe yazarlarını her zaman okur, onlarla tartışmalar yapar, yanlış yazılanları doğrusunu anlatarak düzeltmeye çalışırdı.Köşe yazarlar ile arkadaşlık kurmak da zaten liderlik özelliklerindendir.

Yazmak ve yorumlamak gelişimci insanın temel görevlerindendir.

Recep Bey yazmayı olduğu kadar okumayı da çok seven bir insan olarak önce yerel gazetelerde merkeziyetçi yapıyı eleştiren yazılar yazar yayınlatırdı.Daha sonra bunları “ Sil baştan “ ve “ Bu sistem değişmeli” adlı kitapları ile daha geniş kitlelere ulaştırmıştır. Kendisini konferanslara sık sık davet edenlere giderek çok sevdiği halkı ile iç içe yaşayarak ülkemizin daha güzel nasıl gelişeceği konusunda kafa yormayı her zaman vatandaşlık borcu bilmiştir.

İnsanlara önderlik edebilmek

Kişisel Gelişimin bir özelliği de insanın sadece kendisini yetiştirmekle kalmaması ve geriden gelen insanlara da örnek olacak bir yaşayış sitili bırakması ve nelerin önceki nesillerden daha ilerde olmasına vesile olmasıdır.Bugün Recep Yazıcıoğlunu görmediği halde nesillerden nesillere duyarak O’nu annesi, babası sayesinde duyarak seven Hukuk ve Siyasal bİlgiler öğrencileri tanımaktan da her zaman mutluluk duymaktayım.Her yönetici kendisinden sonra da kendi felsefesini ve gelişimini devam ettirecek insanlar yetiştirmesi ne güzel bir kişisel gelişim prensibidir.

Kalıcı hizmetler ve gelişimin başkaları tarafından da görülerek aktarılması.

Gelişim içinde olan insan kendi çalışmalarının unutulmaması ve edebi çalışma olarak gelecek nesillere anlatılması için hayatının başkaları tarafından kaleme alınmasına önem vermesi gerekmektedir. Recep Bey bunun önemine değinerek Ayşe Kulin, Köksal Pabucu, Elvan Feyizoğlu ile sıcak dostluklar kurmuş ve neticede Ayşe Kulin “ Köprü” Köksal Pabucu “Adam Gibi Vali Recep Yazıcıoğlu “ Elvan Feyizoğlu “Vali” adlı kitapları kaleme alarak Recep Beyin icraatlarını gelecek nesillere anlatmışlardır. Kişisel Gelişim içerisinde olan her insanda aynı yolu izlerse ölümsüzleşebilirler ve Gelecek Nesillerinde Kişisel Gelişimine ön ayak olabilirler.

Yazara, şaire ve fikir adamına saygı duymak ve onları yüceltmek liderlerin özellikleri olmuştur.

Gerek Osmanlılar zamanında gerek daha önceki tarihlere baktığımız zaman liderlerin şairleri sevdikleri, onları kolladıklarını, hatta onlarında kendi şiirlerini yazdıklarına şahit olmaktayız ki bu tutum insanlığın gelişmesine her zaman vesile olmuştur. Günümüzde azalan bu tutumun Recep Bey zamanında her zaman yaşandığına şahit olmuşumdur. Ben bile O’na yazdığım şiirleri takdim ettiğim zamanlar büyük heyecanla okumuş, bazı zamanlar duygulanmış ve katlayarak cebine koymuştur. Kendisine her yazılan şiire aynı özeni ve kıymeti her zaman göstermiştir. Kişisel gelişim sanatı sevmek ve sanatkara saygı duymakla da ete kemiğe bürünen bir değerdir Tokat’ın 5000 yıllık medeniyet tarihini anlatan 50 tabloluk resim koleksiyonu hazırlatarak, bunları kartpostallara aktararak, kataloglar hazırlayarak, bunları şehir şehir gezdirerek biz yeni nesillerin hem yaşadığımız beldelerin tarihi hakkında fikir sahibi olmasını sağlamış hem de yaşadığımız şehri sevmemize sebeb olmuştur.

Aynı düsturla 15 yıl daha hizmet.

Recep Yazıcıoğlu 1989 yılında Tokattan Aydın ‘a atanmış orada aynı prensiplerle 2 yıl Valilik yaptıktan sonra 1991 yılında Erzincan’a atanmış orada 9 yıl görevden sonra 1999 yılında Merkeze alınmıştı. 3, 5 yıl Merkez Valisi olarak Ankara’da kalmış ama her zaman yurdu gezerek konferanslar vermiş, halk arasından hiç ayrılmamıştı. 2003 yılı başında atandığı Denizli valiliği sırasında geçirmiş olduğu kaza sonucunda 8.eylül.2003 te aramızdan ayrılmış ve tüm Ülkemizi yasa boğmuş ve Türk Haklı arkasından gözyaşı dökmüştü. Ölümünün 3. yılında onu rahmetle anarken Kişisel gelişimi önemseyen herkesin Recep Yazıcıoğlunun hayatını iyi okumasını temenni ederim..

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..