Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ölenin mirasını mirasçısı varken hayır kurumlarına bağışlaması ya da birine bırakması yasaklanmalı

Ölenin mirasını mirasçısı varken hayır kurumlarına bağışlaması ya da birine bırakması yasaklanmalı
 

Mirasçı mirası hak etmiyor olabilir. Ölenin malını parasını istediği kimseye bırakma ya da bir hayır kurumuna bağışlama veya yakma, yıkma, çöpe atma vs hakları olabilir. Ama Türkiye kanunları ölenin mirasının kanuni mirasçıya bırakılmasını düzenlediğine göre ortada mirasçı varken sen malını paranı hayır kurumuna bağışlayamazsın arkadaş. Birilerine de veremezsin.

“Mal benim değil mi istediğimi yaparım” diyemezsin. Ben senin kanından olduysam, nüfusunda kayıtlıysam beni sevmesen de mirasından mahrum edemezsin. Ayrıca Türkiye’de baba malı sadece baba tarafından kazanılmıyor. Çocukların da katkısı oluyor. Tarlada şurada burada eşek gibi çalıştırıyorsun bizi. Sonra “Sen serserisin, sana miras bırakmıyorum” Namaz kılmıyor diye çocuğuna miras bırakmayan insanlar var. Ya o mal mülk bir kere tamamen senin tarafından kazanılmış değil ki…

Ya şimdi baba/anne işte beni aramıyor, sormuyor, evlatlık görevlerini yerine getirmiyor diyerek  oğluna kızına kızarak mirastan mahrum ettiğinde hayırsız çocuklarını cezalandırmıyorlarki... Belki torunları var, çocukları kötüyse torunları da kötü değil ya. Hayır kurumuymuş, zenginler gitsin hayır kurumuna para versin. Böyle şey olur mnu ya! Sen çocuklarını yokluk içinde süründür, malını mülkünü hayır kurumuna bırak. Çocukların hayırsız olsa bile mirastan mahrum edemezsin. Bu konudaki yasa ahlaki ve vicdani değildir. Hem böyle bir tasarruftan sonra çocuklar arasında kavga başlar.

Kanun bu konuda babayı/anneyi dinlemeyecek. Nüfusa kayıtlı kaç mirasçı varsa otomatik bölecek; hadi yürü şimdi öl! Hayırlı evlat değilmiş. Sana ne! Ben senin evladın olduğum için o mirasa hak kazanıyorum; iyi adam olduğum için değil. Şu işe bak ya! Adam kızıyor, mirastan mahrum ediyor. Çocukları aç, malını parasını hayır kurumuna bağışlıyor. Böyle bir şey olamaz, hukuken geçersizdir. Evladın hayırlı ya da hayırsız olması mirastan mahrum etme gerekçesi olamaz. Kanun bu tür tasarrufları geçersiz saymalıdır.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..