Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
22483
 

Olgunlaşmış karpuz nasıl anlaşılır?

Olgunlaşmış karpuz nasıl anlaşılır?
 

Yaz geldi tezgâhlarda kavun-karpuz bollaştı.

Peki, kavunun da karpuzunda iyisi nasıl seçilir?

İşte size bazı tüyolar;

Karpuz seçmek zordur!

Ama imkansız değildir.

Önce manava veya sergiye usulca yaklaşılır.

Ulaşabildiğiniz bütün karpuzları şöyle bir mıncıklarsınız.

Göreceksiniz çok geçmeden manav veya sergici durumunuzdan işkillenecek ve size "karpuz mu istedin ağabey veya abla?" diye soracaktır.

Hiç oralı olmayınız!

Direk yandaki diğer meyveleri mıncıklamaya başlayınız.

İnanın siz yumuşacık diğer meyveleri mıncıklarken manavın içi acıyacak ve bu kez "ağabey veya abla karpuz çok güzel. Bak inanmazsan bir tane keseyim" diyecektir.

Hemen kesmesine mani olun.

Siz; bir dakika kadar sonra, en kral karpuz koltuğunuzun altında, evin yolunu tutmuşsunuzdur bile...

Evet, birazda ciddi meselelerden konuşup, en güzel yaz meyvelerinden Karpuz ve kavunun nasıl seçileceğini konuşalım.

Yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri kavun ile karpuza, Türk Standartları Enstitüsü tarafından standart getirilmiş.(biraz geç olmadı mı?)

TSE'ye göre, karpuz nasıl olmalı?

Peki, olmuş karpuz nasıl seçilir?

TSE'ye göre karpuzun bütün, sağlam, sert ve yarılmamışı, kavunun iyi gelişmişi, renk ve şekil bozukluğu bulunmayanı standartlara uygun sayılıyormuş.

TSE tarafından hazırlanan karpuz ve kavuna ilişkin standartta, iki meyvenin nasıl özellikler taşıması gerektiği ayrıntılı biçimde özetleniyor.

Ayrıca, karpuzun nasıl tüketilmesi gerektiği ve sağlık açısından faydaları da sıralanıyor.

Hem kavunun, hem de karpuzun, öncelikle bütün (tam), sağlam, temiz, sert olması, böcek ve böcek zararları bulunmaması, çatlak ve yarılmamış olması gerektiğinin altı çiziliyor.

TSE standardına uygun karpuzun, sabahın erken saatlerinde, meyvenin bitkiden kıvrılarak değil, 4-5 santimetre uzunluğunda sap bırakıldıktan sonra kesilerek hasat edilmesi gerekiyormuş.

Karpuzun hasat olgunluğu belirlenirken yapılması gerekenler ise şöyle:

-Meyve üzerine parmakla vurulur. Dolgun, boğuk ve metalik olmayan bir ses karpuzun olgunlaştığının işaretidir.

-Olgun karpuzun toprakla temas ettiği kısımda beyaz leke açık sarıya döner.

-Olgun karpuzda meyve kabuğu tırnakla kolaylıkla çizilir.

-Aynı şekilde, karpuzu hafif bastırınca işitilen bir kütürdeme, olgunluk işareti olduğu halde bazı istenmeyen sonuçlara sebep olabildiği için hasat işareti olarak kullanılması öğütlenmez.

-Karpuzun dış rengi daha parlak, çizgiler daha belirgi olur ve albeni kendisini belli eder.

Adana ve Ceyhan’da çalıştığım süre zarfında, karpuz ile ilgili şunları öğrenmiştim.

1- Olgun karpuzun beyaz şeritleri belirgindir. Açık yeşil şeritleri beyaza dönmüş karpuzlar olgundur.

2- Karpuzun üzerine tırnağınızla dokunduğunuzda tırnağınız karpuza girmiyorsa karpuz olgundur.

3- Olgun karpuzun bağı kuruya yakın ve incedir. Bağı Koparmak istediğinizde çabuk kopar...

Herkese afiyet olsun…

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 3842
Toplam yorum
: 6442
Toplam mesaj
: 310
Ort. okunma sayısı
: 2892
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster