Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '13

 
Kategori
Güncel
 

Olimpiyatı neden kaybettik? Başbakan olmasa idi...

Olimpiyatı neden kaybettik? Başbakan olmasa idi...
 

2020 Yaz Olimpiyat Oyunları’na hangi kentin ev sahipliği yapacağı belli oldu. 2020 yılında Japonya’nın Tokyo kenti oluyor.

Şimdi ‘eğri oturalım doğru konuşalım.’

Diğer bir ifade ile ‘objektif’ ‘özeleştiri’ yapıyoruz.

Neden 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın ev sahipliği hakkının final oylamasında İstanbul’a verilmeyip; Japonya’nın başkenti Tokyo’ya verildi 

Çok partili parlamenter sistemlerde ülkenin imajı ile özdeşleşen cumhurbaşkanından da önde gelen ‘başbakandır.’

2011 Arap Baharı’na doğru bir yolculuğa yelken açtığımızda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘siyasal’ ve ‘kültürel’ anlayış ve tutumunda değişikliklere uğradığı gözlemlenmiştir.

Başbakan Erdoğan’ın uluslararası arenada ‘lider’ olma ‘hırsına, karşın ‘diplomatik iletişim kanallarında ‘strateji’ seçimi ve ‘araçların’ kullanımında başarılı olamamıştır.

Türkiye’nin 910 km. uzunluğunda sınır komşusu olan Suriye’nin içişlerine oldukça ileri derecede ‘burnumuzu sokmakla’ ilişkilerimizin sıfırın altına düşmesine neden olmuştur.

Önüne gelen ülkeye ‘uygunsuz ortam’ ve ‘uygunsuz zaman’ sürecinde ‘posta koymak’ ‘ulusal onuru’ kurtarmak anlamı taşımamakla beraber komşularımızı kaybetmemize neden olmaktadır.

Irak ve İran’la olumsuz ve duyarsız duruma düşen ilişkilerin; siyasal rejimlerinin(sistem) ne olduğunun Türkiye’yi bağlayıcı bir unsur olmamasına karşın zaman zaman çok ileri gittiğimiz fikrini taşıyorum.

Son örnek ise, Mısırda arka arkaya gelen ‘askeri darbelerin’ uluslararası arenada ‘iyi darbe’ ‘kötü darbe’ gibi anlamsız ve yararsız polemiğe konu olması Türkiye’ye hiçbir politik katkısı olmadığı gibi kaybı daha da büyüktür.

Sonuç olarak Türkiye, İslam Dünyası yerine daha doğrusu Arap Dünyası’nı kaybetmekle beraber Batı Dünyası’ndan da uzaklaşmakta, yalnızlaşma sürecine girmiş bulunmaktadır.

İşte ‘geçimsiz,’ ‘hoyrat,’ ‘hoşgörüden’ yoksun,’ ‘kibir’ ve ‘kin’ tutsağı bir liderin ülkesine nasıl olur da 2020 Olimpiyatları teslim edilebilir?

En son Başbakan Erdoğan 06 Eylül 2013 Cuma günü Rusya’da sona eren G-20 Zirvesi’nde ABD ile birlikte ‘savaş tellallığı’ yapıyor.

Aradan 24 saat geçmeden Başbakan Erdoğan, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te 2020 Olimpiyatları’nda İstanbul’u ‘ev sahibi’ yapmak için çaba harcıyordu.

Başbakan Erdoğan sunum konuşmasında, “Dünya’nın bütün insanlarını selamlayarak dil gönül dilidir. Selam barış demektir. Barışa en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz.” sözlerine Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin ne kadar inanmış olduğunu aldığımız sonuç gösteriyor olmalı...

Fazla söze ne gerek var.

‘Riya’ ve ‘tak-iye,’

O da yeter işte!..

10.09.2013, İzmir, Türkiye

Not: Fotoğraf Alıntıdır.

 

 

 

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..