Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '08

 
Kategori
Dünya
 

Olli Rehn: Haddini aşmadın mı?

Olli Rehn: Haddini aşmadın mı?
 

AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn haddini aşmadı mı?


Türkiye politikasındaki aşağılık kompleksini, Türk politikasındaki beceriksizliği, bağımsızlığı ve ne kadar ‘’bağımsız’’ olduğumuzu AKP’nin kapatılması hakkında dava açılması ve sonrasında olanlarla daha net bir biçimde gördük.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın görevi gereği AKP’ye kapatma davası açması sonrası yaşananlar bu ülkede gerçekten demokrasi isteyen vatandaşları son derece üzdü, kahretti.

Öncelikle iktidar partisi. Bu partinin yetkililerinin üsluplarını bildiğimiz için zaten ‘’metanet’’ falan beklemiyorduk. Parti yetkilileri -hukuka müdahaleyi bırakın- küfürlere ve tehditlere giriştiler.

Hadi onların söylediklerini ‘’sanık’’ oldukları için hoşgörelim. Peki ya üçüncü tarafların görüşü?

17 Mart 2008 tarihinde konuşan AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ‘’Normal Avrupa demokrasilerinde siyasi kararlar sandıkta verilir.’’ Diyor. Bu sözünü samimi buluyoruz. AB Türkiye Raportörü Joost Lagendijk sınırı geçmeye başlıyor ve ‘’Türkiye’de siyasete yargı darbesi yapılıyor.’’ Diyor. Hükümetin hukuka ağır hakaretlerini gören Avrupa Birliği geri adım atmıyor ve son açıklamayla haddini iyice aşıyor: Anayasa Mahkemesi’nin davası kapatma davasını kabul kararı alması üzerine açıklama yapan OIli Rehn ‘’Bu davada haklı bir durum görmüyorum.’’ Diyor.

Birisi Olli Rehn’in fikrini sordu mu acaba? Türkiye’de dava açarken Olli Rehn’in fikrini almamız mı gerekiyor? Olli Rehn, Türk hukukunu Türk hukuk profersörlerinden daha mı iyi biliyor? Olli Rehn siyasetçi midir hukukçu mu? Olli Rehn, Türk hukukuna saygı göstermeyerek terbiyesizlik yapmıyor mu? ‘’Yargı ile siyaseti ayıralım.’’ Diyen kişi OIli Rehn değil midir?

Peki bu sözlerin üstüne parlamenterlerimiz ne yapıyor? İktidar partisi Olli Rehn’e tepki göstereceği yerde teşekkür ediyor. Parti yetkilileri Türk kamuoyuna ‘’Olli Rehn diyorsa doğrudur.’’ Diyor.

Türkiye’nin bağımsızlığı ve demokrasisi bu mudur? Hukuku –bırakın kendi politikacılarımıza- yabancı politikacıların bile müdahalesine açmak mıdır demokrasi? Oldu olacak, Avrupa Birliği bizim anayasamızı da hazırlasın? Biz kalkıp AB üyesi ülkelerin hukukuna karışsak normal olur mu? Belçika’da Flemenkçe bilmeyen çocukların parkta oynaması yasaklanıyor. Biz de buna karşıyız. Hollanda’da ‘’Fitne’’ diye bir belgesel yapılıyor. Biz de buna karşıyız. İngiltere’de yabancılara karşı uygulanan ayrımcılıklara karşıyız, neden sesimiz çıkmıyor?

Bu parlamento, Türk politikasında demokrasi isteyen hiç mi insan yoktur? Başbakan’a karşı sesi çıkanlar neden AB Komisyonu Üyesi’ne ses çıkaramıyorlar?

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..