Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Olmayan parayı tasarruf etmenin yolları!

Olmayan parayı tasarruf etmenin yolları!
 

Gelin sizinle bu gün olmayan paradan nasıl tasarruf yapılır onu tartışalım. Zaman tasarruf zamanı. Yapacağımız küçük tasarruflar, ülke ekonomimizin yırtılan(!) yerlerine yama olacaktır!

Siz sakın ola ki açılımları kafanıza takmayın. Hükümetin çalışan memurlara vermeyi düşündüğü 2+2 yi de kafanıza takmayın. Bakın Uzlaştırma Kurulu devreye girip, yapılan teklifi yüzde yüz arttırdı. Eğer Uzlaştırma Kurulu’nun bu önerisi iktidar (Bakanlar Kurulu) tarafından kabul görürse, değmeyin keyfimize. O zaman istediğimiz kadar tasarruf yapma imkânı yakalarız!

Ekonomistler tarafından tasarruf bir ülkenin kalkınmasında mihenk taşı olarak gösterilir. Ne kadar sermaye birikimi varsa, kalkınmak o kadar hızlı olur. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de birçok aile borçlarını azaltmak ve tasarruf yapabilmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Ancak bedava yaşama isteği ağır bastığından olsa gerek, kredi kartı borçları ve diğer kredi ödemeleri bir türlü tasarruf sever(!) halkımızın yakasını bırakmıyor!

Şimdi bazılarımız hemen ikirciklenip, şöyle yapmalı, böyle yapmalı diye ahkam kesmeye başlamadan, biz önerilerimizi yapalım. Azar azar bir köşeye atacağımız paralarla, zamanla çok büyük birikimler yapabileceğimizi unutmayalım!

İşte tasarruf yapmanın püf noktaları!..:

* Elektriği Hesaplı Kullanın: Elektrik faturalarımızın maliyeti haddinden fazla mı? Belki de elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimlerinde elektrikli aletlerimizi kullanıyoruzdur. Örneğin; bulaşık makinemizi gün içinde çalıştırmaktansa gece çalıştırıp, sadece elektriğin daha uygun fiyata olduğu vakitlerde elektrikli eşyalarımızı çalıştırsak, otomatik olarak yılda 200 TL hatta daha fazlasını bile kazanabilirmişiz. Eşyalarımızı yenilememiz gerektiğinde mutlaka en az (A sınıfı enerji tüketimi) harcayanını seçerek de bütçemize katkı yapabiliriz.

* Emlak Verginizi Kontrol Edin: Evet bu da bir tasarruf aracı olarak uzmanlar tarafından öneriliyor. Öncelikli olarak komşularınızın ne kadar emlak vergisi ödediğini öğrenin. Eğer eviniz küçükse ve ödediğiniz vergiler çok yüksekse derhal müdahale edin. Neden olmasın? Kontrol etmenizde ne zarar olabilir? Her yıl ödediğimiz emlak vergisi cidden evimiz için uygun mu, fazla mı veriyoruz, eksik mi? Emlak verginizde yapacağınız bilinçli ödemeyle yılda ne kadar kâr ettiğinizi göreceksiniz. Herhangi bir sorun yoksa ve ödemeniz gereken miktarı ödüyor olduğunuzu anlamış olsanız dahi böyle bir kontrol size hiçbir şey kaybettirmez.. Her hangi bir hata varsa hatanın düzeltilmesi ve daha az ödeme yapmanızı sağlayabilir.

* Kredi Kartlarına Dikkat: Her geçen gün insanlar kredi kartı kullanımından vazgeçmekte ve var olan kartlarını iptal ettirmekteler. Eğer kredi kartlarınızı hayatınızdan çıkaramıyorsanız, hiç olmazsa limitlerini düşürün. Çünkü limitiniz ne kadar yüksek olursa hesapsız harcamalarınızın başınıza açacağı dert de o kadar fazla olur. Ancak insanlar kredi kartlarını azaltmaya çalışırken, öbür taraftan yenileri gönderilmeye devam ediliyor. Sakın almayın. Yoksa tasarruf falan yapamazsınız!

* Ucuzluktan Alışveriş Etmeyin: Kim istediğini ucuza varken pahalıya almak ister ki... Ama bu ucuzundan alışveriş alışkanlığı kişinin bütçesini sarsacak kadar savurganlığa gidebilmekte ve kişi hiç farkına varmamaktadır. Her gördüğümüz ucuz ürünü ihtiyacımız olsa da olmasa da alırsak ki; birçoğumuz öyle yapıyoruz, düşünsenize aylık hesaplamalarda ne çok parayı ucuz diye aldığımız ürünlere harcamış oluyoruz. Ucuz alışveriş uğruna ipin ucunu kaçırıyoruz. Alışverişlerimizi ucuzluğu değil, ihtiyacımızı baz alarak yaparsak bu vesileyle oluşabilecek fazla harcamaların da önüne geçmiş oluruz. Bu sayede cüzdanınızda kalan para ucuza aldığınız ürünlerden çok daha fazla yüzünüzü güldürecektir. İşte o nedenledir ki büyük marketlerin önündeki veya bilboartlardaki ilanlara aldanıp, o kampanyalardan yararlanmaya kalkmayın. Ve şunu da unutmayın ucuz etin yahnisi yavan olur!..

* Araba Ekstralarına “Hayır” Deyin: Arabanızı bakıma götürdüğünüzde gereksiz yere çıkarılan faturalara dikkat edin. Örneğin, arabanızın boyasını koruyacak, boya koruyucu için sizden 200-300 TL talep eden bir görevliye hemen çıkarıp paraları dökmeyin. Para harcarken zihniniz daima devrede olsun. Şöyle bir düşünün. Boşa harcadığınız paraların ceremesini kim çekiyor dersiniz? Arabanız için, gereksiz parlatma ve koruma masraflarından kaçının. Çok önemli yapılması gereken bir durum olduğunda; gerekli malzemeleri alın ve kendi işinizi kendiniz yapın. Bazı işlerin de hiç zannettiğiniz kadar zor olmadığını ve yüksek meblağlarda para harcamanız gerekmediğini anlayacaksınız. Mesela yıkama! Herkes kendi arabasını yıkayabilir. Ayda iki kez yıkattığınızı düşünün. Yıllık 24 yıkama, kaba taslak her yıkalama15TL den 360 TL tasarruf etmek hiçten değil!

* Servis Sözleşmelerini Uzun Tutun: Uzatılmış garanti süreleri her zaman için işe yarar. Cihazlarınız arıza yaptığında ekstra para ödememek için aldığınız eşyaların garanti sürelerinin uzun olmasına dikkat edin. Satıcılar arızaların ilk bir yıl içerisinde çıkabilecek olan sorunları garanti kapsamında karşılayacaklarını söylerler fakat hepimiz biliriz ki eşyaların genel olarak ilk senesinde pek de arıza çıkmaz. O nedenle olabildiğince uzun süreli garantisi olan eşyalar almayı tercih edin.

* Toptan Alışveriş Yapın: Özellikle çok kullanılan bazı ürünleri toptan almakta fayda var. Örneğin; Kâğıt havlu, tuvalet kâğıdı, çocuk bezi gibi ürünleri topluca almak her zaman için ekonomiktir. Böylece avantajlı olmuş olursunuz. İşte büyük alışveriş merkezlerinden yapılabilecek alışverişlerden bazıları.

* Online Bankacılıktan Yararlanın: Online bankacılık sistemi hem vaktinizden hem de paranızdan tasarruf etmenizi sağlar. Eğer bazen faturalarınızı ödemeyi unuttuğunuz oluyorsa, ekstra faiz ödememek adına otomatik ödeme talimatı vermenizde fayda var.

Yukarıdaki önerileri uyguladığınızda hem ekstra harcamalardan sakınmış olacaksınız, hem de kriz gerginliği içinde bu öneriler az da olsa size yardımcı olacak. Böylece, krizin sizi nasıl teğet(!) geçtiğini göreceksiniz.

Olmayan para ile yapılan tasarrufun ülke ekonomisine yaptığı katkıyı görerek mutlu olacaksınız. Bu arada tasarruf aracı olarak görülen bazı kalemlere sakın aldanmayın. Örneğin, KDV ve ÖTV’sı sıfır diye Pırlanta, Elmas almaya kalkmayın! ÖTV’si sıfır diye Yat veya gemicik almaya kalkmayın. Siz paranızı bankaya yatırın, banka sizin adınıza, paranızı istediği gibi çalıştırıp, yaptığınız üç kuruşluk tasarruftan gerekli vergileri keserek, hem kendinize, hem devlete olan borcunuzu ödeyin!

Hele hele, 150 metre karenin üzerindeki evlerin ve lüks arabaların vergileri düşük diye ev ve araba almaya kalkmayın. Sizi devlet en iyi şekilde düşünür. Aylık 100 TL den başlayan taksitlerle size TOKİ evinizi bir gün verir. Yukarıdaki malları alacak kadar tasarruf yaptıysanız, hakkınızda derhal Maliye Bakanlığı tarafından takibatın yapılacağınıda bilin!

Herkese bol kazanç ve bol tasarruflar!...

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..