Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '13

 
Kategori
Siyaset
 

Olmayan sağın dincilikçe işgali

Olmayan sağın dincilikçe işgali
 

Şeriatınızı nasıl alırdınız? Sütlü mü kremalı mı? Fark sadece bu!


Sağ nedir? Kolektivist olmayan, bireyi önceleyen, hayat, mülkiyet ve hürriyet haklarını, toplumun ve devletin tasallutuna karşı savunan düşüncelerin genel adıdır.

Bu taraf içinde dindarlar olabileceği gibi milliyetçiler de yer alabilir. Batılı muhafazakârlar genel anlamda bunları savunur.

Bizim sağımız böyle midir?

Veya şunu soralım önce… Gelişmiş ülkelerin solcuları nerededir? Meselâ solun ayırt edici özelliği enternasyonalist olmasıdır. Yani normalde solcuların millet ve vatan kavramlarından nefret edip vatansızlığı ve milliyetsizliği hümanizm ve barış adına savunmalarını bekleriz. Yani normalde bir solcu için kendi milletinin hiçbir anlamı ve önemi olmamalı.

Ayrıca insanın toplumda yaşamasını, toplumun, ona ait bütün varlıkları elinden alabilmesinin sebebi olarak görüyorlar.

Peki batıda böyle mi? Enternasyonalde  toplaşan sosyalistler acaba kendi ülkelerinin menfaatleri söz konusu olduğunda, bu menfaatleri hiçe sayıyorlar mı?

Elbette hayır! Demek ki uluslaşma realitesi her zaman başat!

Peki bizim sağımız nasıl?

Meselâ akılcı mı? Toplumsal düzenin, akılla düzeltilen, denetlenen ama kendiliğinden işleyen, oluşan bir süreç olduğunu mu düşünüyor? Yoksa eline bir kutsal kitap alıp toplumu “asıp kesmeyi” mi savunuyor?

Maalesef ikincisini…

Peki sağın içinde milliyetçiler nerede?

Onların sağda yeri yok. Onlar dincilik taklitleri ile eriyip  asıl dincilerin alay konusu olmakla meşguller.

Yani?

Yani Türkiye’de “sağ” denen kesim, en başta belirttiğimiz, anti-kolektivist, temel hakları savunan, hukuk devletinden yana, özgürlükçü bir taraf değil.

Hem milliyetçiler hem dinciler, devletin, herkese her şeyi dağıtıp her şeyi emredebildiği yer yer otoriter yer yer totaliter,  kolektivist/sosyalist bir kurum olması gerektiğini zımnen kabul ediyorlar. Ama etiketleri “sağ”!

Bu da şunu gösteriyor Türk siyasetinde aslında ideolojik bir “sağ” yok! Türkiye’de bütün partiler devletin ekmek  dahil her şeyi sadaka olarak dağıtıp vatandaştan her şeyi sınırsızca isteyebileceği bir kolektivist/sosyalist otoriter  yapıyı daha en başından kutsal kabul ediyor ve kesinlikle “sosyalizme” kayıyorlar!

Kendine “liberal” diyen iktidar partisi, özel sağlık kuruluşlarını, eczanesiyle hastanesiyle kendisinden başkasıyla çalışamaz hale getirip köleleştiriyor ve buna “sağlıkta özelleştirme” denebiliyor! Türkiye’de eczanelerin ve hastanelerin artık devletle çalışmamak gibi bir seçenekleri var mıdır? Hani piyasa ekonomisini yaşıyorduk?

Demek ki aslında sağ denen bütün  partiler, devlet gücünü ele geçirip menfaat dağıtıp oy toplama derdinde. Bu da temel hakları, hukuk devletini çiğneyerek kolektivist bir otoriterizmi benimsemeyi gerektiriyor.

Bu kamp içinde dinciliğin  yeri  ve önemi ne?

Dincilik, kendi baskıcılığını, akıl dışılığını, cemaatçiliğini ve ayrımcılığını öyle popülerleştiriyor ki artık sağın ancak bundan ibaret olabileceği kanaati bütün bir tiksintiyle düşünülmeye başlanıyor. Sağın adını dincilik koyuyor ve onun bir zorbalık taraftarlığı olarak damgalanmasına sebep oluyor.

Dincilik, din istismarıyla kitlelerin akıllarını ipotek altına alıyor, bu ipotekten milliyetçiler de nasipleniyor. İktidarın söylemleriyle milliyetçiliği meczetmeye çalışıp durmadan çuvallıyorlar. Hal böyle olunca da millî birlik, uluslaşma konularında hiçbir ciddiyetleri ve ağırlıkları kalmıyor!

Milliyetçiler eğer ciddiyet kazanmak istiyorlarsa “sağ” adına sürdürülen sol taklitçiliğine karşı artık akılcılığı, medeniyeti, bireyselleşmeyi, hayat, mülkiyet ve hürriyet haklarının dokunulmazlığını, bu hakların getireceği hukuk devletini ve uluslaşmanın bu hukuk devletiyle ilgisini savunmalıdırlar.

Ağızlarını her  açtıklarında halka Müslüman olduklarını göstermek veya kendilerine bunu ispatlamak için Arap tarihine, Arap mitolojisine müracaat etmenin,  dindarlıkla da sağcılıkla da ilgisinin olmadığını artık anlamalılar.

 
Toplam blog
: 153
: 503
Kayıt tarihi
: 11.02.11
 
 

Eczacıyım, memlekete meraklıyım.....