Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '07

 
Kategori
Sinema
 

Ölmeden evvel seyredin (2)

Ölmeden evvel seyredin (2)
 

Efsane aktör James Dean’ın oynadığı Asi gençlik (Rebel Without a Cause 1955) filminin yönetmeni Nicholas Ray’dan müthiş bir western filmi. Film bugüne kadar çevrilmiş olan diğer tüm westernlerden kimi yönleri ile ayrılmaktadır. Bir çok klişe western filmi olaylarını barındırır. Kavga, silah, banka soygunu, bar, adam asma, vs vs… Ama diğer taraftan şiirsellik, duygusallık, kadının ön plana çıkışı, dönemin Amerikası hakkında bir takım siyasi mesajlar içermesi bakımından filmimiz ayrı bir özellik kazanmaktadır. Filmde 2 güçlü kadın karakteri ve birde gitar çalan esrarengiz bir adamın aşk, tutku, ihtiras dolu öyküsü anlatılır.

Wienna (Joan crawford) , son derece tutucu bir kasabada salon açar. Seveni ve sevmeyenleri ile birlikte burada yaşamak zorundadır. Bir gün salon’una eski aşkı Johnny Guitar (Logan) Sterling Hayden gelir. Gitar çalan yakışıklı esrarengiz adam herkesin dikkatlerini üzerine çeker. Kasabanın yerlilerinden Mercedes McCambridge( Emma Small) ise wienna’nın düşmanıdır ve onu ilk fırsatta öldüreceğini söyler. Kaderin garip cilvesi ki, Wienna bankadan parasını çektiği gün banka soyulur. Emma suçu Wienna’nın üstüne atar ve onu asmak için elinden geleni yapar.

Kadın karakterlerin baskın ve etkin olduğu, aşkın şiddetin önüne geçtiği bir western olan "Johnny Guitar" sinema tarihine erkek ve kadın karakterlerin rollerini değiştirerek geçti. Victor Young'ın bestelediği ve Peggy Lee'nin söylediği Johnny Guitar adlı şarkı da film kadar büyük bir üne kavuştu.

Benim tavsiyem bu filmide mutlaka ölmeden evvel seyredin !

Film adı : Johnny Guitar

Yönetmen : Nicholas Ray

Senaryo : Roy Chanslor (roman), Philip Yordan

Oyuncular : Joan Crawford, Sterling Hayden, Mercedes McCambridge, Scott Brady

Görüntü yön. : Harry Stradling Sr.

Film müzik : Peggy Lee ve Victor Young

Süre : 110 dakika

Dil : İngilizce

Yapım yılı : 1954

Benim puanım : 7/10

Erhan IŞIK

 
Toplam blog
: 38
: 6499
Kayıt tarihi
: 27.07.07
 
 

Sinema ile yıllardır amatör olarak uğraşıyorum. Uğraşıyorum dedi ise, sinemacı değilim. Daha çok ..