Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '07

 
Kategori
Sinema
 

Ölmeden evvel seyredin (3)

Ölmeden evvel seyredin (3)
 

Deliverance – Kurtuluş (1972)

İşte size psikolojik gerilim filmlerinin babalarından birisi. James Dickey'nin romanından uyarlanan Deliverance, kusursuz öykü anlatımıyla Jon Voight (Ed), Burt Reynolds (Lewis), Ned Beatty (Bobby) ve Ronny Cox (Drew) gibi ödüllü oyuncuların canlandırdığı karakterlerin baskı altında nasıl kişilik değişimine uğradıklarını gösteriyor. Yönetmen John Boorman (Excalibur, The General) bizlere bıçak sırtında bir yaşam mücadelesi sunuyor, ve kızgın suların karşı konulmaz akışına sürüklüyor.

Dört orta yaşlı adam. Şehirden gelen dört yuppi. Hepside saygın birer iş adamı. Azgın bir nehirde kano ile macera yaşamak istiyorlar. Amaçları biraz eğlenmek, macera yaşamak ve şehirden uzaklaşmaktır. Ancak önlerinde iki engel var. Alay ettikleri ve hor gördükleri yerli halk ve doğanın zor koşulları.

İlk başlarda zevkle başladıkları seyahatleri ilerleyen aşamalarda adeta bir karabasana dönüşür. Ormanda önlerine çıkan 2 köylü Bobby ve Drew’i rehin alır. Onları taciz ederler. Bu sırada Lewis imdatlarına yetişir ve köylülerden birini öldürür diğeri kaçar. Bundan sonra yapacakları 2 şey vardır. Ya şehir kanunları ya da orman kanunları. Demokratik bir seçimle kararlarını verirler. Ölüyü gömecek ve yollarına devam edeceklerdir. Ancak planları istedikleri gitmeyecek başları beladan kurtulamayacaktır.

Film üç dalda Oscar ve daha birçok dalda ödüle aday gösterilse ‘de şanssızlıktan olacak ki hiçbirini kazanamamış. Filmde Burt Reynolds beklide sinema kariyerinin en iyi performansını göstermiştir. Filmin sonlarına doğru gördüğümüz kasabanın şerifi aslında senaryo yazarı ames Dickey’den başkası değildir.

Deliverance tam anlamıyla bir doğa filmi. İçinde psikolojik gerilimi barındırsada aslında 4 adamın vahşi doğa ile mücadelesi ve onu yenmeye çalışması filmin önemli bir temasını oluşturmuştur.

Film, gerçek suç ve suçlunun aslında belli olmadığı türde filmlere örnek olmuş, bu tarzda bir çok film çevrilmiştir.

Not: Film ABD’nin Georgia eyaletinin kuzeyinde Appalaches yöresinde geçmektedir.

FİLMİN KÜNYESİ
Yönetmen: John Boorman
Başroller: Burt Reynolds, Jon Voight, Ned Beatty, Ronny Cox
Yapımcı : John Boorman
Senaryo : James Dickey
Görüntü : Vilmos Zsigmond
Kategori: Drama
Yapımcı Firma: Warner Bros Pictures
Süre : 109 dakika
Yapım Yılı : 1972

Erhan IŞIK

 
Toplam blog
: 38
: 6499
Kayıt tarihi
: 27.07.07
 
 

Sinema ile yıllardır amatör olarak uğraşıyorum. Uğraşıyorum dedi ise, sinemacı değilim. Daha çok ..