Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '13

 
Kategori
Futbol
 

Olsun. Futbol zaten hep böyle... ''

26 yaşındayım ve Galatasaray'ın bir çok yenilgisine, beraberliğine, Avrupa Liglerindeki başarısına ya da başarısızlıklarına şahit oldum. Dün gecede Real Madrid'e 3-0 yenildik.

Biz Galatasaraylıların takımıyla bağları çok güçlüdür. Herkesin bir hikayesi vardır mutlaka bu içselleştirilmiş sevgiyle ilgili. Öyle ki bir psikolog çocukluğumdaki derin travmaları araştırmak için bu zamana inmek için çabalasa orada Manchester maçlarını bulacaktır. Trabzonspor'dan yediğimiz gollere ulaşacak ve Uefa kupasını aldığımız yıl, takımın içindeki o muhteşem uyumla şimdiki ruh halime çareler arayacaktır. Fenerbahçeyle ilgili hiçbir bulguya rastlayamayacak olmasının sebebini düşünmedim aslına bakarsanız. Galiba beni derinden etkileyen olaylar silsilesi dışında kalıyor Fenerbahçe.

Türkiye'deki spor kulüplerinin geçmişine baktığımızda hiçbir kulübün Real Madrid gibi çatır çatır maç kazanamadığını, rahat bir şekilde amacına ulaşamadığını görüyoruz. Evet zamanında iyi takımlarla oynadık ve birçok maçı kazandık; ama son dakikalarda ipten aldığımız ve yenildiğimiz müsabakaları da eklersek çok fazla oksijen alarak 90 dakikalık seyri tamamladığımız söylenemez.

Dün akşamda böyle bir geceydi. Kolay maç olmayacağı zaten belliydi. Galatasaray kısa bir süre önce atağa kalkmıştı ve enkaz kalıntılarını üzerinden atmaya çalışıyordu. Buna rağmen son iki yıldır durumunun da kötü olduğu söylenemezdi. İyiye gidiyordu fakat dikkatimi çeken bir şeyler vardı.

Öncelikle takımın Arifli, Hasan Şaşlı, Hakan Şükürlü, Ümit Davalalı, Hagili, Bülent Korkmazlı, Hakan Ünsallı, Ergün Penbeli ruhundan eser yoktu. Olacak mıydı peki ?

Şimdi anlık başarıları bir kenara bırakıp bir kaç soru soralım geleceğe yönelik.

- Galatasaray takımı Uefa kupası aldığı yıllardaki eski ruhunu yakalayabilecek mi ? Bunu başarmak için ne yapıyor şu an ?

Sanmıyorum. Sadece milyon dolarlık transferler yapılıyor ve aslına bakarsanız bir bakıma paralar çöpe atılıyor. Ama yıldız gözeticisi Türk taraftarının ağzı açık kalıyor. Bu da kısa vadede takımı ateşleyip kasasını doldurmaya yarıyor.

- Türkiye'deki altyapı sorunuyla kimse ilgileniyor mu ? Bugün Real Madrid ve Barcelona  gibi maç kazanamıyorsak sebebini temelde aramak doğru olmaz mı ?

Bu konuda Türk takımlarında değil, Türkiye'nin her alanında rüşvet, iltimas, adam kayırma olduğu bir gerçek. Birincisi Türk takımları altyapıyla ilgilenmiyor. Dışarıdan 35'ine gelmiş ihtiyar yıldız avcılığına çıkıp ihtiyaçları karşılamaya çalışıyor fakat başarılı olamıyor.

İkincisi Türk futbolunun altyapı vitrini Sakaryaspor'un haline bakarak da durumu anlayabiliriz. Sakaryaspor bir zamanlar Türkiye'deki büyük takımlara birçok yıldız kazandırmıştır. Şimdiki hali ise içler acısı. Böyle büyük bir kulüp kendi haline bırakılmış durumda. Ayrıca futbol oynadığım dönemde Sakaryasporla kısa bir birlikteliğim olmuştu. Paf takımdaki 2 haftalık süremde futbolcuların hep önemli statülerdeki insanların oğulları olduğunu öğrendim. Biri belediye başkanının öbürü valinin, diğeri bilmem kimin oğluydu. Şu an top oynuyorlar mı ondan dahi haberim yok. 

Anlatmak istediğim Türkiye'deki spor facialarına son verilmek isteniyorsa önce altyapıya yatırım yapılmalı. Voleybol, basketbol, futbol ve daha niceleri. Hep ortanın altında bir yerlerdeyiz. Sağ olsun Galatasaray biraz yüzümüzü güldürüyor arada o kadar. Diğer takımlarımızın da Avrupa'da maceraları var elbet ama o kadar ayrıntıya inemeyeceğim.

Bu arada bir tespitim var. İnsanların keyfi için bir şey aşılayıp ondan birçok kimse faydalanıyor. Kapital oyunlar adı altında incelenebilecek bu konuya eğilmenizi öneririm. Kısaca üstünden geçmek gerekirse...

Bir futbol müsabakası var. Herkes meyhanelerde, barlarda, restaurantlarda, cafelerde.

Tüm mekanlar para kazanıyor.

Maçı normal kanalda değil de, ücretli kanallarda izliyor insanlar. Öncelikle onlar tabii bu işi başlatıyorlar. Yoksa insanlar evinde izler maçı.

Sonra rakı kazanıyor, sigara kazanıyor.

Sonra takımlar kazanıyorlar. Ne de olsa bu kadar tantana bir takım uğruna.

Ondan sonra ise tekstil kazanıyor. Takımın atkıları formaları taraftarlar tarafından satın alınıyor.

Alkol tüketimi oluyor bulaşık çıkıyor, İski bile para kazanıyor.

İşin tuhafı da bu kadar kafa yorulacak şey varken,

Fenerbahçeliler de Facebook'ta Real'e yenilen Galatasarayla uğraşıyor.

 https://twitter.com/ozgurkse 

 
Toplam blog
: 17
: 226
Kayıt tarihi
: 13.12.11
 
 

1987'de doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunu ..