Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '06

 
Kategori
Teknoloji
 

Ölü Pixeller Sizi de Öldürmesin?

Ölü Pixeller Sizi de Öldürmesin?
 

"Ölü pixel mi? Valla kardeşim ben pixel' i bile bilmem, ölüsüyle veya dirisiyle hiç alakam yoktur. Şimdi ölü falan deme, bizi şahit yazarlar":))) deme hakkınız var tabii ki, ama ben yine de anlatmaya çalışayım. Yalnız ölüsünden bahsetmeden önce bunun dirisi ne işe yarar onu belirtelim.

Malumunuz bir LCD, Plazma furyası bütün hızıyla devam ediyor. Kaba tabirle gerek LCD ve de gerekse Plazma' da görüntü küçük noktaların yanyana gelmesinde oluşur. Örnek olarak bir LCD TV max 800x600 çözünürlüğünü destekliyorsa, o anki resimde bu formatta ise, görüntü800x600=480000 noktadan oluşuyor demektir. Doğaldır ki bu sayı arttıkca yani çarpanlar büyüdükçe görüntü degerçeğe daha çokyaklaşmaya başlayacaktır. Eğer TV' nin ekranı max 1600x1200 çözünürlüğe çıkabiliyorsa, çarpım sonucu800x600'e göre çok daha büyük olacak, o anki aynı resme ait detaylar artacaktır. İşte ekranda tüm görüntüyü oluşturan bu binlerce noktacığın her birine, tekniktabiriyle"pixel" denir. Bu işin diri tarafı, şimdi gelelim ölüsüne..!

Panel üretimi (LCD/Plazma) oldukça yüksek teknoloji gerektiren, çok zor bir süreç olup, bunu dünyada beceren firmaların sayısı da bir elin parmaklarının sayısını geçmez.Üretim sürecinin aşamalarında bazı panellerde,paneli oluşturan bu pixel' lerin bir veya birkaçı yapısal olarak ya tamamen hatalı veya diğerlerinden daha düşük kalitede olabilir. Eğer bu pixel' ler görüntü olarak çok net farkedebilir değilse, panelin kenarlarına yakın veya plastik çercevenin altında olursa üretici açısından pek sorun oluşturmaz. Ancakbazen bu tür paneller üreticinin kalite testlerinden de bir şekilde kurtulup size ulaşabilir. Bu nedenlebazı büyük firmalar kendi süreçlerini vurgulamak ve kalitelerini göstermek için "Sıfır pixel hatası" garantisini vermektedir.

"Peki ölü pixel olmasının bana zararı ne, ne gelirse dirilerden gelir, o zaten ölmüş" diyebilirsiniz:)Sıfatından daanlaşılacağı gibi, o ölüdür artık, arka tarafta ona sinyal gönderen elektronik kartıntaleplerini pek dikkate almaz, ya süreklibeyaz, ya sürekli siyah, kırmızı vb.. renkler üretip durur. Tamamen kontrol dışıdır. Ekranın ortasında duran kırmızı, siyah ve benzeri bir veya birkaç nokta beni oldukça rahatsız eder, sizleri de edeceğine eminim, netice de kimse kolay para kazanmıyor, bu tür ürünler de ucuz değil. Bu problem cihaz alındığında var olabileceğigibi, bir müddet çalışmanın ardından da olabilir. Bu nedenle bu tür cihazları alırken bazı noktalara dikkat edilmesi faydalı olur:

- Ürünü alırken (LCD TV, LCD Monitör, Plazma) lütfen çalıştırıp farklı resimlerde, farklı renklerde test edin. Acele etmeyin sonra sizin kafanız ağrıyacağına, bırakın biraz satıcının ağrısın:) Satın aldığınız ürün içinize sinsin.

-Üründe sıfır pixel hatası garantisiolup olmadığını sorun, eğeryoksa firmanın,bu tür şikayetlerene yaklaşım göstereceğini öğrenin. Eğer cevap "alınmış alınmıştır kardeşim" ise, ilk maddeyidaha dikkatliuygulayın.

-Ciddi LCD/Plazma TV veya LCD monitör üreticileri kaliteli paneller kullandıkları için çok zorlanmıyorsanız, bu tür üreticileri tercih edin.

Ölü pixel' lerden uzak, dipdiri bir YAŞAM dileğiyle...

Hoşcakalın...

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..