Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '11

 
Kategori
Siyaset
 

Ölüm (sebep sonuç) ve çözüm

Ölüm (sebep sonuç) ve çözüm
 

İçindeki ölüden öteye en son halini hissetmesinden ötürü insanlığın en donuk hali cenaze taşımaktır.


Ölüm soğuktur, ölüm karanlıktır, kim olursa olsun ölüm acıdır. 

Ölüm çözülebilecek bir problemin tıkanmasından kaynaklı ise çok daha acıdır. 

Türkiye'nin son 27 yıllık sürecinde yaşanan kaosun ürünü olan ölümler çok çok acıdır. 

Ölümler bir kaos bir problem ürünüyse? kaos ve problem neden çözülmez (bilinir) anlaşılmaz. 

Bir kaos bir problem yansız bir şekilde tanımlanmadığı sürece çözümü de bulunmaz. 

Bir kaosun bir problemin çözümü için öncelikle durum olduğu gibi tanımlanmalı ama olaya bu açıdan yaklaşan yok. 

Türkiye'de ana problem; bir sorun olmadığı düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Oysa bölgesel sosyolojik ve ekonomik problem kör gözüne parmağım orta yerde durmaktadır. Orta yerde durması için gereken dizaynlar yapılmaktadır. 

Kaos veya problemin çözümü için önce akademiler tarafından en yansız haliyle araştırmalar irdelemler yapılıp alternatif çözümler üretilip siyasi partilerce yorumlanmasından sonra mecliste bir nihai karara bağlanması gerekir. 

Üniversitelerin bilim adamlarının tarafsızlığına inanmıyorum demek mümkün mü? 

Devletin coğrafyasında var olan ama mecliste konuşulmayan sosyolojik ekonomik bir problem büyümeye gebedir. Zaten 27 yıldır vehametle büyüyor... 

İçindeki ölüden öteye kendinin en son halini hissetmesinden ötürü insanlığın en donuk hali cenaze taşımaktır. 

****************

Yeryüzündeki hayatın ana aktörü olan insan için yaşamın bireysel ve toplumsal boyutunda oluşan sonuçların olumluları fayda üretirken olumsuzluları da zarar-sorun-çelişki-çatışma vb durumlar oluşturmaktadır.

Olumlu sonuçların nedenlerini geliştirip daha olumlu sonuçlara yönelmek toplumsal katkıyı artırır ama olumsuz sonuçların üremeye devam etmesini engellemeye yönelmek (yok etmek, olumluları geliştirmekten) daha önemli değil midir?

Tabii ki olumsuz sonuçların üremesini engellemeye yönelmek (engellemek) daha önemli olsa gerek. Ne kadar olumluluk üretilirse üretilsin olumsuzluk üreten nedenler doğal yöntemlerle yok edilemedikten sonra sonucun bir bütün olumlu olması mümkün değildir.

Birey sağlıklı beslenme mantığındayken kilo alıyorsa sonuç olumsuzsa, sonucu üreten detaylar irdelenip prüzler yok edilebilir ki; sağlıklı beslenen biri kilo alırken yapılan incelemenin sonucunda sadece mayonezi fazla yediği için kilo aldığı ortaya çıkınca mayonezi terk ederek normal kilosuna döndüğü yaşanmış bildiğim bir gerçektir. Bu çok net örnek bireye ve topluma dair olumsuz sonuçlara çözüme model oluşturmaz mı? 

360 derece ve detaylarıyla irdelenmeden olumsuz sonucun ürmesini engellemek mümkün olabilir mi? Örneklersek mutfak böceklerini teker öldürerek yok etmek veya ilaçla kökünü kazımak mümkün olabilir mi? kesinlkle olamaz. Çünkü; temel şartlar oldukça bir süre sonra yeniden üremeye devam edecektir. Üreme yasaklanabilir mi? doğal şartlar yasağı tanımaz...

Yukarıdaki örneklerdeki gibi toplumsal sorunların çözümü içinde; sonucu ve üreten faktörleri en objektif haliyle tanımladan çözümlemek mümkün olabilir mi? olamaz. 

Örneğin;

Toplumsal sorunlardan en somutu olan yoksulluğu önlemek yoksulların yaşam mücadelesi için gerekli niteliğe kavuşmasını sağlamakla veya yoksullar için bir barınma merkezi oluşturmakla mümkün olabilir.

Yine işsizliği oluşturan nedenler; emeğin niteliksizliği, istihdam imkanlarının yetersizliği veya her ne ise tanımlanmadan çözmek için gerekeni yapamadan mümkün olabilir mi?

Bireysel ve sosyal örnekler gibi diğer toplumsal sorunlarda da sonucu ve doğuran faktörleri objektif mantık ve yöntemlerle tanımlamadıktan, çözüm üretimi ve uygulaması yapmadıktan sonra sonlandırmak mümkün olmadığı gibi şiddetlenmesi engellenebilir mi? 

 

 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..