Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '15

 
Kategori
Sigorta
 

Ölüm sigortası ve sağlanan yardımlar

Ölüm, her insan için kaçınılmazdır. Ancak kişinin ölümüyle birlikte geride bıraktığı ve bakıma ihtiyaç duyan yakınları açısından sosyal bir risk ortaya çıkmış olacaktır. İşte ölüm ile birlikte gerçekleşen bu sosyal riske karşı geride kalanları korumak amacıyla “ölüm sigortası” kavramı ortaya çıkmıştır. Ölüm sigortası, malûllük ve yaşlılık sigortası gibi uzun vadeli sigorta kolları arasında düzenlenmiştir(5510 s. Kanun md. 3).

Sosyal Güvenlik Hukukunda getirilen düzenlemelerle genel olarak sosyal risklere karşı doğrudan sigortalının kendisini korumak, dolaylı olarak da sigortalının yakınlarını korumak amacıyla düzenlemeler getirilmiştir. Ancak ölüm sigortası doğrudan ölenin geride kalan yakınlarına yönelik olarak düzenlenmiştir. Hatta söz konusu sigorta kolu için “geride kalanlar sigortası”(survivor insurance) tabiri de kullanılmaktadır(Prof. Dr. A. Can TUNCAY/Prof. Dr. Ö. EKMEKÇİ,Sosyal Güvenlik Hukuku Dersleri, 15. Bası, İstanbul 2012, syf. 422).

Ölüm sigortası, 5510 s. Kanun`un 32 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Ölüm sigortası, hukukumuza ilk kez 1957 yılında 6900 s. Kanun ile getirilmiş olup, 1964 yılında da 506 s. Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamına alınmıştır(Prof. Dr. A. Can TUNCAY/Prof. Dr. Ö. EKMEKÇİ,Sosyal Güvenlik Hukuku Dersleri, 15. Bası, İstanbul 2012, syf. 422).

 

Ölüm Sigortasından Sağlanan Yardımlar

 

Ölüm sigortasından sağlanan yardımlar ve yararlanma şartları oldukça kapsamlı bir konudur. Söz konusu konulara ilişkin detaylı açıklamalara takip eden yazılarımızda değineceğiz. Burada sağlanan yardımları başlıklar halinde ele alıp kısa açıklamalar getireceğiz.

 

1-      Ölüm aylığı(dul ve yetim aylığı)

 

Ölüm aylığı, ölüm sigortasından sağlanan haklar içerisinde bir çok kişi açısından belki de en önemli yardımdır. Halk arasında, ölüm aylığı tabiri yerine bağlandığı kişiye göre dul veya yetim aylığı tabirleri de kullanılmaktadır. Burada şunu da belirtmek gerekir ki kişinin iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle ölümü halinde bu kişilerin geride kalanlarına iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kollarından  ölüm geliri bağlanır. Ve söz konusu gelirin bağlanması için belirli bir sigortalılık süresi, prim gün sayısı,yaş vb. şartlar aranmamaktadır. Halbuki ölüm sigortasıyla bağlanan gelir değil aylıktır ve belirli prim gün sayısı, sigortalılık süresi gibi şartların mevcudiyeti gerekmektedir.

 

2-      Ölüm toptan ödemesi

 

Ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamaması durumunda, (ölen sigortalıya ilişkin koşulların gerçekleşmemesi) ölüm tarihi esas alınmak kaydıyla Kanuna göre hesaplanan ölüm toptan ödeme tutarı, sigortalının eşine, çocuklarına, ana ve babasına yine Kanunda belirtilen hisseler oranında paylaştırılır(md. 36).


             Ölüm toptan ödemesi yapılabilmesi için, hak sahiplerinin tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi  ile bağlı olduğu il müdürlüğüne başvurması gerekmektedir.

 

3-      Aylık almakta olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi

 

Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır.

 

4-      Cenaze ödeneği verilmesi

 

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya kendisi için en az 360 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölen sigortalının hak sahiplerine Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden cenaze ödeneği ödenir. Görüldüğü üzere cenaze ödeneği ödenebilmesi için kişinin 360 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası(uzun vadeli sigorta kolları) primi ödenmiş olması yeterlidir. Halbuki ölüm aylığı bağlanabilmesi için en az 900 gün prim ödenmiş olması aranmaktadır(SSK(4/1-a) sigortalıların hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için aranan prim gün sayısı).

 

Cenaze ödeneği, sırasıyla sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir.

 
Toplam blog
: 190
: 1419
Kayıt tarihi
: 26.06.14
 
 

Avukat ..