Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '13

 
Kategori
İnançlar
 

Ölüm

2. Cesedin ölümü: Ceset nasıl olsa ölecektir, bir gün, saat ve zaman. Kaçış yoktur bundan, mutlak gerçektir hem de hakikat.

Ölüm: Bir insan, bir hayvan veya bitkide hayatın tam ve kesin olarak sona ermesi. Ahiret yolculuğu, ebedi uyku, emrihak, irtihal, memat, mevt, vefat. Sona erme, yok olma, ortadan kalkma. Vadenin sona ermesi. Vadenin sona ermesi. Vaat edilene kavuşmak. Cem olmak. Buluşmak. Sevdiği ile, kadını ile birlikte olmak. Elem, acı, sızı, ağrı, keder, sancı, matem, maddi manevi ızdırap. Hüzünlenme, hüzünlü olma. Ağlamaklı olma, ağlama.

Ölü: İtaatli, boyun eğen. Kendisine itaat edilen, boyun eğilen. Verilen, bahşedilen, lütfedilen. Veren, muta. Temizlenmiş, paklanmış olan. İtibarlı, itibar gören, beğenilmiş olan, beğenilen, inanılır, güvenilir olan, muteber, şerefli, haysiyetli. Mim, Önemli. Biten, tamamlanmış, olan. Görülen, bilinen. Rahat, muti, mevt. Yemek yemiş, doymuş. İçi rahat, kalbi inanmış, şüphesi kalmamış, mutmain. Azat edilmiş, serbest bırakılmış olan. Hür. Göç etmiş, göçmüş, rıhlet etmiş olan. Vafid. Temsilci, elçi, resul.

Vefat: Ölme, ölüm. Gark, kayıp, göçüş. Sözünü yerine getirme, sözünde durma. Dostluğunu devam ettirme. Vefa ehli olma. Ödeme. Kâfi gelme. Ulaşma, varma, erişme. Özel bir iş için bir yere gitme. Temsilci, elçi olma. Mükemmel, noksansız.

1.Kalbin Ölümü: Unutmadan, orta ‘ikindi’ namazı bir asırlık kazanca denktir. Asır suresi ile birlikte kılınır ise ne ala. Kaymaklı kadayıf. İnsan ve cinlere akıl baliğ oldukları yaş itibariyle yedi kat nefis perdesi verilir. Allah ile arasında yedi tabaka mesafesinde ayrılık, hicap oluşur. Bu andan itibaren kul gurbettedir. Gönül kabına nefsani arzular, kötülükler doldurulur. Kirletilir bir güzel. Haset, kibir, intikam duygusu, aç gözlülük, inkar, şehvet, bencillik vesair. Aslında, bu bir rahmettir. Kötülüğün rahmeti mi olur? Olur neden olmasın? Zira, Cenabı Mevla ile her an birlikte olmak yakar kavurur kişiyi. Mahveder, perişan eder, ne din kalır ne akıl başta. Dünya da ne ki? Var ile yok, kim var aslın sahibinden gayri? Sonsuz mutluluk ve huzur, ölüm ile yaşam hangi vakit ünlendi. Benim, Halik ile yaratan, aynam nerede benim, hamd eden sultan benim şimdi ben…

24 saat 366 gün ölene dek ceset, sarhoş, mayhoş yaşamaktır vesselam. Ayık olmak için hülasa, kirlenmeliyiz biraz günahlar ile. Hazır gönderilmişken deniye, tadını çıkaralım az biraz, ararken sevgiliyi. Tabi ki en güzeli üzmemektir gerçek yâri. Olur da incinir küser ise, eyvah ki ne eyvah! Kim barıştırır yeniden, bağışla ne olur bir daha asla üzmem seni ben.

Dünyada iken Cenabı Allah”ı görebilir miyiz?

Cevap: Tabii ki. Yaratılmışları görüyoruz da açık ve seçik, Halk edeni neden görmeyelim? Hatta nasıl göremiyoruz?

Peki, nasıl olabilir böyle bir şey?

İste canı gönülden, en az elma, armut, altın, mücevher, mal ile mülk, kadın kadar, gör bak neler vaki olur, en derinden hissettiğin an, vakit ve zaman.

-Alak suresi 8. ayet

Kuranı Kerim Türkçe okunuş :
İnne ilâ rabbiker ruc'â.

Yaşar Nuri Öztürk Meali :
Oysaki dönüş yalnız Rabbinedir!

Elmalılı Meali Sadeleştirilmiş
Kesinlikle sonunda Rabbinedir dönüş!

Bir sonraki makalemde yeniden diriliş konusunu üzerinde değerlendirmelerde bulunmaya çalışacağım. Her dem ölüp yeniden dirilen, zamanlara hükmeden güzel insanlarla birlikte olabilmeniz dileğiyle, mutlu kalın.

 

Şair Yazar Kemal ALKAN

 

Kaynakça:
 1- Hasenat5-Kuran-ı Kerim Mealleri
 2- Osmanlıca Türkçe Lügat – Mevlüt KARACA ‘Hisar YAYINEVİ’
 3- Türkçe Sözlük- Türk Dil Kurumu YAYINLARI
 4- Kanar Arapça Türkçe Sözlük – Prof. Dr. Mehmet KANAR ‘SaY’
 5- Microsoft Word Sözlüğü

 
Toplam blog
: 635
: 614
Kayıt tarihi
: 07.09.13
 
 

Şiiri, yazmayı seviyorum..hepsi bu kadar.. ..