Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '11

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ölümcül FELÇ (İnme ) Hastalığı neden çoğaldı ?...

Ölümcül  FELÇ (İnme )  Hastalığı  neden çoğaldı ?...
 

Dünyanın en çok sigara içen toplumlarının başını çekiyoruz...İşsizlik ve sosyal güvencelerden yoksun ev kadınlarının ve gençlerin de en çok olduğu ülkelerden biri olmak hoş değil !..

Sağlık güvencesi (?)  olanların bile parayla ilâç aldığı; anayasal hakkı olmasına rağmen, çalışanların sağlık muayene bedeli ödediği bir  ülkedeyiz.

Obezite hızla yaygınlaşmada, hazır ve dondurulmuş gıdaların tüketimine özendirilmekteyiz.

Siyasetçilerin toplum sorunlarına fransız kalışları,medyanın başıbozukluğu,eğitimin laçkalığı ,TV'lerin anti-sosyal duygu sömürüsüne yönelik stres yapan proğramları,terör ,uyuşturucu ve cep telefonu bağımlılığının tehlike sınırlarını geçtiği vs..vs...derken sağlık durumu SOS veren bir toplumun fertleri olarak ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıyayız...

30 yıl öncesinde hastanelerin psikiyatri klinikleri sinek avlarken,bugün bu kliniklerin önünde hasta kuyruklarından geçilmiyor...

Bilinçsiz  beslenme ve stresli yaşam ,insanımıza çok pahalıya mal olmakta ve hastanelerde,ölümcül  felç hastalıkları başı çekmektedir.

. . . . . . . . . . . . . .

Bir eğitimci olarak, toplumu, her konuda bilgilendirme  misyonumun bilinciyle, önemli sağlık konularının başında yer alan felç hastalığından bahsetmek istiyorum.

İnme (felç) beyni  besleyen damarlardan birinin tıkanması ve kanaması sonucu ortaya çıkan bir hastalık tablosudur.Her iki durumda da beynin kan akımı bozulmaktadır.

Tıkanan veya kanayan damarın beslendiği beyin bölgesine oksijen ve gerekli besin maddeleri ulaşamaz.Sonuçta beynin bu bölgesinin vücut üzerindeki kontrolü ortadan kalkar.Hastalığın bulguları etkilenen bölgeye göre değişiklik gösterir.


Beynin sol yarısı vücudun sağ tarafını, sağ yarısı ise sol tarafını kontrol eder.Konuşma merkezi ise insanların büyük kısmında beyin sol tarafında yerleştirilmiştir.


İnme tüm dünyada bir çok ülkede en fazla ölüme yol açan ve en fazla sakat bırakan hastalıklar arasındadır.Hastaya olduğu kadar, çevresine ve topluma maliyeti oldukça yüksek bir hastalıktır.İnmelerin büyük bir bölümü beyni besleyen damarların tıkanıklığına bağlıdır.Küçük bir bölümü ise ( yüzde 15 ) beyin damarlarının yırtılarak kanamasına bağlıdır.

İnme yani felç: organik veya foksiyonel nedenlerle adelelerin çalışmaması durumudur.Beyinde oluşan bazı olaylar sonucu sinir iletişiminin yapılmaması nedeniyle bazı organların hareket kabiliyetini yitirmesidir

................
İNME BELİRTİLERİ

    Vücudun bir yarısında yüzde, kolda veya bacakta meydana gelen ani zayıflık ve hissizlik
    Tek bir gözün ani körlüğü veya çift görmesi
    Konuşmada veya konuşulanı anlamada zorlanma
    Ani ve şiddetli baş ağrısı
    Açıklanamayan baş dönmesş, ayakta duramama ve düşme

Kolestrol,lipoprotein, aşırı kilo, sigara ve hipertansiyon inmelerin başlıca sebepleridir.Bunların arasında hipertansiyon kontrolü en kolay olan risk faktörüdür.Eğer hipertansiyon sürekli kontrol altında tutulursa inme tehlikesi %50 oranda düşürülebiliyor.Bunun içinde tuzdan uzak durmak ve fazla kiloları vermek gerekiyor.
Sigara içenlerin ,içmeyenlere oranla felç riskleri 11 kat fazladır.

Bunun yanında 50 yaşından önce sigarayı bırakanlar inme riskini sigara kullanmamış birinin seviyesine indirebiliyorlar.Bunun  için gereken sürenin 5 yıl, bayanlar için ise sadece 2 yıl olduğu saptandı.
Hergün düzenli olarak alınan 30 mg. Aspirinin inme riskini %25 oranda düşürdüğü son yapılan araştırmaların ortaya koyduğu bulgular arasında.


Günümüzde risk faktörlerinin çoğu tedavi edilmektedir.Bunun için 40 yaş üzeri her hastanın bir hekim tarafından görülmesi ve uygun testlerden geçirilmesi önerilir.Özellikle ailede inme veya kalp krizi öyküsü varsa mutlaka uygun tetkikler yapılmalıdır.

Erken önlem alınırsa damar serliği ve buna bağlı ortaya çıkan diğer hastalıklar önlenebilir.

Felç olmamak için...


    Kilo verin, ideal kilonuza gelin
    Sigaradan uzak durun, içiyorsanız bırakın.
    Tansiyonunuzu düzenli olarak ölçtürün, yüksekse kontrol altına alınması için uzman hekime başvurun.
    Diyet yapın, yağlı kolestrollü yiyeceklerden örneğin yumurta ve mayonezden uzak durun.
    Kan şekerinizi kontrol ettirin, yüksekse bir hekime başvurun.
    Kan üfik asit düzeyinizi kontrol ettirin.
    Düzenli egzersiz yapın.
    Ruhsal gerginlik yaratan durumlardan sakının.
    Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız sigaradan uzak durun.

Nikotin ve hormonların  birlikte alınması genç yaşta bile inme riskini arttırır.

............

Unutmayın ki  insanın en iyi doktoru ,kendisidir.





 


 
 

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..