Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '14

 
Kategori
Güncel
 

Ölümcül kazalara açık yol: Turyol

Ölümcül kazalara açık yol: Turyol
 

"4 Nisan 2014, saat 16 civarında Eminönü'ndeki Turyol iskelesinden yolcu vapuruna binmeye çalışan annenin bebeğinin bulunduğu bebek arabası devrildi, bebek denize düştü. çevreden denize atlayan kişilerin sudan çıkardığı bebek hastaneye kaldırıldı. bebeğin yoğun bakım ünitesine alındığı öğrenildi."

Bilindiği gibi, İstanbul iki kıtanın kıyılarında kurulmuş ve denizin ikiye böldüğü, deniz ulaşımının sıklıkla kullanıldığı bir metropoldür.

Karşı kıyıya geçmek için birkaç alternatif vardır : Köprüler, deniz taşıtları ve marmaray.

En sık kullanılanı ve benim de tercih ettiğim, deniz taşıtları ile karşıya geçmektir.
Bu konuda da birkaç alternatif var:

1- Şehir hatları vapurları : Kurumsal geçmişinin eskiye dayanması nedeniyle, filosundaki deniz taşıtlarında standardı tutturabilmiştir. İskele-vapur arasında seviye farkı yoktur, Vapur yanaşınca, korkuluklu bir ara iskele ile yolcuların binmesi sağlanır. Güvenilir olmakla birlikte inerken ve binerken azami dikkatin gösterilmesi gerekir.

2- Dentur-Avrasya ve Turyol : Deniz yolcu taşımacılığı yapan her ikisinin de taşıtlarında standart yoktur. Kimi tekneler iskelenin altında , kimisi de bir hayli yukarısında kalır. Merdiven benzeri bir ara iskele ile yolcu iniş-binişi sağlanır. Tekneler iskele veya sancaktan değil, burundan yanaştıkları için, yolcuların dar bir üçgenden geçişleri sağlanır ki bu ne yürüme engelli vatandaşlar, ne de hareket kabiliyeti sınırlı yaşlı ve çocuklar için güvenli değildir. Bebek arabalarının ise, içinde bebeklerle geçişi büyük tehlike arzeder. İskelelerde görevliler bulunsa da, bu şahısların varlığı ve yardımları da güvenliği artırmaz.

Bu güvenlik zafiyeti sürdükçe, iki gün önce yaşanan üzücü olayın benzerleri her an yaşanabilir.

Bu durumda şehir içi deniz yolcu taşımacılığında teknelerin bir an önce standardının oluşturulması ve hem yolculuk sırasında, hem de iniş-biniş esnasında can güvenliğinin acil olarak sağlanması gerekliliği öne çıkmaktadır.

Bunun maliyetinin oldukça yüksek olduğu ortadadır, ancak tek bir canın bedelinden daha yüksek değildir.

 
Toplam blog
: 24
: 302
Kayıt tarihi
: 06.09.13
 
 

1962, Denizli doğumludur. Ankara Anafartalar Lisesi (1979) ve Ankara Ünv. Siyasal Bilgiler Fakült..