Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '15

 
Kategori
Sağlık
 

Ölüme ramak kala, burun kanaması

Ölüme ramak kala, burun kanaması
 

görsel netten alıntı


Akşam uzanarak televizyon izliyordum, birden genzime ılık ılık bir şeyin aktığını fark ettim doğruldum burnumdan kan boşandı, elimi burnuma tuttum her tarafım kan içinde kaldı, eşime bağırdım ve banyoya koştum, suyun altında kanları yıkamaya çalıştım nafile ağzımdan burnumdan şiddetli pıhtı şeklinde kan geliyordu. Eşim hemen burnuma soğuk su çektirdi ve burnumu sıkıp steril pamukla yaptığı tamponu burnumun bir deliğine büke büke yerleştirdi. Yatağıma uzanmak istedim müsaade etmedi, oturur pozisyona getirip buz torbalarını, başıma ve boynuma koydu. Tansiyonumu ölçtüğü zaman tansiyonumun çok yüksek olduğunu gördü hemen dilaltı verip tansiyonumun düşmesini sağladı. Kendisi emekli Veteriner Hekim ama 1 yıl tıp okumuş bazı nedenlerden dolayı tıbbı bırakıp Veteriner olmuş, o nedenle bana  acil durumlarda hekimlik yapıyor. Örneğin biz burun kanarken başı yukarı kaldırıp yatar vaziyette kalmayı tercih ederdik yanlışmış oturur vaziyette olacakmış.
 
Tüm müdahaleleri yaptıktan sonra beni yakınımızdaki bir tıp merkezine götürdü orada gereken tıbbi müdahaleler yapıldı, eşimin ilk aşamada yaptığı müdahalenin kanamayı kestiğini belirttiler. Doktor, bir yandan burnumla ilgili çalışmayı yaparken bir yandan da şu bilgileri verdi:
 
Burun kanamalarının birçok sebebi vardır. Basit burun kanamaları en sık olarak buruna darbe, hava kirliliği, burun içi iltihapları, alerjik yapı, sıcak-soğuk değişimi ve kuru hava gibi nedenlerden olur. Ortam havasının sıcak ve kuruluğu; Burun mukozası kurur ve kabuklanır, burun temizliği yaparken burun mukozası çabuk tahriş olur kanama oluşabilir. - Çocukların burun karıştırmaları ve buruna sokulan yabancı cisimler Burun içi iltihapları, sinüzitler, alerjik hastalıklar ve polipler; Bu tür hastalıklarda burun içi cildi şiş ve hassas olduğu için kanamaya eğilim artar. Ayrıca burun travmaları, deviasyon denilen burun içi kemik ve kıkırdak eğriliği,  Burun ve sinüs tümörleri,  burun damar gelişiminde doğumsal bozukluklar. uzun süre bazı burun damla ve spreylerinin kullanılması. Bunların dışında en önemli nedenler: Kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, kalp yetmezliği, kronik akciğer, karaciğer ve böbrek hastalıkları, Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, doğumsal pıhtılaşma faktör eksiklikleri, bazı kan hastalıkları, lösemi, ortam basınç değişiklikleri, bazı bağırsak parazitlerinin burunda kaşıntı yapması.
 
Eşime dönerek siz ilk müdahaleyi gayet güzel yapmışsınız, burun içindeki pıhtıyı sümkürterek temizlemişsiniz oturur vaziyette burun kanatlarını sıkmanızda yerinde bir hareke olmuş, eyer başı arkaya doğru eğseydiniz kanın genizden boğaza gitmesi artardı. Burnun ve boynun arkasına soğuk koymanızda yerinde bir hareket olmuş. Şimdi evinize gidin kanama durdu yarın gelirsiniz tüm tetkikler yapılır ona göre karar veririz geçmiş olsun diyerek bizi uğurladı.
 
Bu gün Hasta haneye yine gireceğiz bakalım netice ne olacak. Nasıl olsa geçti deyip geçiştirmemek gerekir.
 
NAHİDE ÇELEBİ
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..