Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '17

 
Kategori
Futbol
 

Olumlu sinyaller var

SEVİYE FARKI

 

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Sturm Graz' ı küçümsemek hata olur. Modern futbolda, yetenek ve kadro kalitesi elbette önemli, ancak her şey demek değil.

 

Türkiye, Portekiz, Hollanda, Rusya ve Belçika liglerinin futbol kaliteleri ve seviyeleri birbirine yakın. Bu liglerin futbolcu kaliteleri de yetenek, tutum ve kabiliyetler açısından birbirlerine yakın. Üstteki 5 lig ile bu grup arasında uçurum var.

 

Avusturya ligi ise bu grubun da bir seviye altında. Yani üçüncü seviyede. Polonya, Macaristan, Romanya, Sırbistan, Hırvatistan ve Ukrayna ile benzer bir seviyeye sahip. Ancak modern futbolda mücadele, disiplin ve takım oyunu ile bu tür seviye farkları aşılabiliyor. Tabi iki üst grup için yetmiyor ama bir üst grupta yer alan bir takımı yenebiliyorsunuz.

 

Graz dün oldukça diri bir takım görüntüsü verdi. Kendisinden bir üst grupta yer alan Fenerbahçe' yi epey zorladı. Fenerbahçe takım olarak en az rakibi kadar koşunca (116 km), seviye farkı devreye girdi ve Fenerbahçe turu büyük ölçüde garantiledi. 

 

OLUMLU SİNYALLER

 

Fenerbahçe' nin transferleri Valbuena, Dirar ve Isla' yı oldukça beğendim. Ayağına top yakışan, gerçekten kaliteli isimler. Hareket zamanlamaları, tercihleri ve çabuklukları oldukça iyi. Ancak bu futbolcular etraflarında da iyi futbolcular olursa çok iş yaparlar. 

 

Fenerbahçe' de en olumlu değişiklik takımın hatları arasındaki mesafenin yani takım boyunun geçen senelere göre kısalması oldu. Bu oldukça önemli. 

 

İkinci olumlu sinyal Fenerbahçe sahada ne yaptığını bilen bir görüntü veriyor. Her futbolcu, kendi alanını, yapması gerekeni iyi biliyor. Henüz bir makina düzeninden bahsetmek mümkün değil ancak dişliler birbirine uyum sağlıyor gibi. 

 

Üçüncüsü, Fenerbahçe' li futbolcuların fiziksel güç, dayanıklılık, çabukluk, hız ve kondisyon parametrelerinde ciddi bir iyileşme var. Sahaya da yansıyor. Ozan, Alper, Josef gibi geçen sene fiziksel açıdan yerlerde sürünen futbolcular, biraz toparlamış gibi. 

 

Dördüncü sinyal, Kocaman' ın genç Ahmethan' a forma vermesi. Böylesine kritik maçta böyle bir karar hocaya yakıştı. Gençlere moral verdi. 

 

Beşinci olarak, takım içi dayanışma ve takım olma noktasında da olumlu gelişme görüyorum. Gol sevinçleri ve saha içi diyalogları geçen senelerden çok daha iyi durumda. 

 

OLUMSUZLUKLAR

 

Fenerbahçe' nin üç kulvarda pozisyon eksikleri var. Dirar' dan bir Lens beklemeyin. Dirar iyi futbolcu ama farklı. İçe kat eden tarzı var. Savunmada çok önemli ama hücum açısından Fenerbahçe Lens' i arar. Lens için çaba gösterilmeli. 

 

Diğer konu, Fenerbahçe Isla ile sağ bek sorununu çözdü ancak, sol bek sorunu açıkça gözüküyor. Hasan Ali ve İsmail lig için yeterli olsa da, Avrupa için yeterli değil. Buraya iyi bir takviye şart. 

 

Santrafor konusu artık Yönetimin zafiyeti haline geldi. Bunu hala bitirememiş olmaları büyük başarısızlık. RvP sakat ve sezon boyu da bu şekilde gitmesi muhtemel. Fernandao istikrarsız. Ahmethan tecrübesiz. Buraya çok iyi bir santrafor lazım. Tek forvet veya ikili varyasyonları, eldekiler ile oynamak mümkün değil. 

 

Ofansif orta saha konusunda, Mehmet Ekici' nin durumu belirleyici olabilir. İyi bir Ekici ile buraya bir takviye gerekmeyebilir. Ancak bu konuda yönetim, genç, gelecek vaat eden ve rotasyonda iş yapabilecek alternatifleri düşünebilir. 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..