Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '08

 
Kategori
Tiyatro
 

Olumsuzluklara inat.. ''Ve perde''

Olumsuzluklara inat.. ''Ve perde''
 

27 Mart Dünya Tiyatro Günü.. Bir yıl önce de kutlamıştık, bugün de kutlanıyor..Hafta boyunca daha çok göreceğiz tiyatrocuları televizyon ekranlarında, radyo programlarında..İstisnaları bir kenara koyarsak, bir iki sütunu geçmeyen haberler dışında özel sayfalar ayrılacak bugünler tiyatroya, tiyatroculara.. Geçmiş bugün kıyaslamaları yapılacak, sorunlar dile getirilecek..Olanaksızlıklar içinde nasıl ayakta kalmaya çalışıldığı bir kere daha haykırılacak...

Değişen ne var, geçmişle bugün arasında...Ne yenilikler yapıldı Muhsin Ertuğrul'dan, Haldun Taner'den bugüne...Tiyatro sahnelerinin durumu nedir? Yenileniyor mu ihtiyaçlar talep doğrultusunda..Tiyatroya gönül verenler hala alkışlarla mutlu olabiliyor, ''iki kalas bir heves'' diyerek unutabiliyorlar mı sıkıntılarını? Acıları varken insanları güldürebiliyor ''perde kapanmaz'' diyerek rollerini başarıyla sergiliyorlar mı? Bu arada oyun oynayacak kaç tiyatro salonu kaldı Türkiye'de bunun yanıtı verilebiliyor mu? Protestolara, tepkilere karşın inat ediyor mu sanat düşmanları salonları kapatmaya? Ya Cumhuriyet'le yaşıt Muhsin Ertuğrul tiyatrosunu yıkarak iş merkezi yapma planı ne durumda? ''Depreme karşı dayanıksız'' raporu iş merkezi yapımında geçerli olmuyor mu? Yıkmadan, yok etmeden güçlendirilemiyor mu binalar Türkiye'de ?

Aaaah ah....Yine konuşulacak, tartışılacak, eleştiriler yapılacak hafta boyunca ama... Değişmeyecek olmazsa olmaz sorunlar. Yine protesto edecek seslerini duyurmayan tiyatrocular, ''salonumuzu yıktırmayacağız'' diyerek nöbet tuttukları salonların önünde...Yıllarını tiyatroya vermelerine rağmen televizyon dizilerindeki rolleri ile tanıyacak gerçek sanatçıları yeni nesiller.. Yine ödül törenleriyle sınırlı kalacak vaatler.. Siyasetçiler, cenaze törenlerinde anımsayacaklar sanatçıların önemini, ülkeye verdikleri hizmetleri..Sonra alışıla gelen unutkanlıklar başlayacak sonraki yılın kutlamalarına kadar.. Rafa kaldırılacak gide gele sararan dosyalardaki talepler..Arşive gidecek verilmeyen ödeneklerle yapılacak gelişim projeleri.

Ve bütün bu olumsuzluklara inat...Ayakta kalma, perdelerini açma başarısı gösterenler...Her gece saat 20:00'de sahne ışıkları önünde seyircileriyle buluşmaya, aynı heyecanı yaşamaya devam edecekler....Karanlığı sanatın ışığıyla aydınlatmanın onuru ve duyacakları alkışların mutluluğuyla.. Her gece farklı güzellikle açacaklar kapılarını tiyatro sevgisini yaşayan yüreklere, ''ve perde'' diyerek..

Dünya Tiyatro Günü Kutlu Olsun !




resim kaynağı: www.Sahnedekiler.com sitesidir.
 
Toplam blog
: 126
: 2338
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..