Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '16

 
Kategori
Anılar
 

Ölümünün 12. yılında şair Halil Soyuer'i anıyoruz

Ölümünün 12. yılında şair Halil Soyuer'i anıyoruz
 

Gazeteci şair ve yazar Halil Soyuer ( 5 Ocak 1921- 17 Ocak 2004)


Halil Soyuer (5 Ocak 1921- 17 Ocak 2004), Sanat, kültür dünyamızda gazeteci şair ve yazar Halil Soyuer’in ayrı bir yeri vardır. Şiir evreninde O’na İkinci Karacaoğlan diyenler de vardır. Bana bir yerde şiiri sevdiren birkaç kaç dostumdan biride şair Halil Soyuer’dir. 1966-1969 yılları arasında ÇABA diye bir sanat ve kültür dergisini çıkarıyordu. Bu dergide benim de ara, sıra şiirlerim çıkıyordu. 1970 ‘lerde Güneydoğu’da  bir dağ köyünde iken Çaba yayınları arasında Dicle Köprüsü (şiirler) adını taşıyan ufak bir kitabım  onun yardımlarıyla Ankara’da Basım ve Cilt Evinde gün ışığına çıktı. Bu şiir kitabımın önsözünü rahmetli Halil Soyuer yazmıştı. Onun bu iyiliğinin hiç bir zaman unutamıyorum. Vefat edene kadar dostluğumuz devam etti. Ankara’da, Elmadağ’ da, Kütahya, Simav’da, Eskişehir’de, Isparta’ da yapılan birçok sanat ve kültür etkinliklerinde hep bir araya geldik. Vefalı, babacan bir dostu. Ben onu bir ağabey olarak tanıyorum.  Hemen hemen yayımlanan şiir kitaplarını mutlaka bana imzalı olarak gönderiyordu.  Örneğin 2001 yılında bana gönderdiği “Sevgi Bağları ( şiirler) adını kitabında şunları yazmıştı: “Değerli şair, yazar Abdülkadir Güler’e gözlerinden öperek. 8.3.2001- Ankara “ diye imzalamışlardı. Nefis de bir el yazısı vardı. “Parça Parça” adlı şiirinde:

Gönlüm bir dal incir gibi önünde

Kopar parça  parça koy parça parça

Tam ağız tadıyla yeme gününde

Isır parça  parça soy parça parça

*** 

Bir bakışın için yürek yakılır

Mehtap diye gözlerine bakılır

Seni görse gökten yere dökülür

Güneş parça parça, ay parça parça

                     ***

Halil Soyuer halk şiiri konusunda hem usta ve hem de edebiyat evrenimizde sevilen, sayılan bir köşe taşı idi. 200 ‘e yakın şiirleri tanınmış müzisyen ve bestekârlarımız tarafından bestelenmiştir. İşte bunlardan bir kaçının adını yazıyorum: Avni  ANIL, Halil AKSOY, Mehmet ARIBOĞA, Osman BABUŞÇU, Erdinç ÇELİKKOL, İsmail DEMİRKIRAN, Nihat DEMİRKOL, Coşkun ERDEM, Metin EVERES, Mehmet ILGIN, Prof. Dr. Selahattin İÇLİ, Yıldırım GÜRSES, Ekrem GÜYER, Suphi İDRİSOĞLU, Ünal NARÇIN, Güngör ÖNDER, İbrahim ÖZORAL, Erol SAYAN, Ferit SIDAL, Raif SOMER, Çinuçen TANRIKORUR, Ali ŞENOZAN, Dursun  YAĞLI ve Ziya TAŞKENT gibi değerli bestekârlar tarafından H. SOYUER’in şiirlerini bestelemiştirler.  Bunların çoğu TRT repertuarına da girmiştir. H.  Soyuer 1945 yılından bu yana Ankara’da birçok tanınmış şair ve yazarlarla tanışmış ve onların sohbetinde bulunmuştur. Örneğin Behçet Kemal ÇAĞLAR, Ahmet Muhip DRANAS, Cahit Sıtkı TARANCI, Kemalettin KAMU, Necati CUMALI, Orhan Veli KANIK, Osman ATTİLA, Yahya Kemal BEYATLI,  Orhan Seyfi ORHON, Rıza Palat AKKOYUNLU ve Yusuf Ziya ORTAÇ gibi tanınmış şairlerle görüşme ve tanışma fırsatını bulmuştur.

Şair, yazar Halil SOYUER 5 Ocak 1921’de Balıkesir  / Havran’da  dünyaya  gelmiş ve 83 yaşında iken 17 Ocak 2004 yılında Hakk’a yürümüştür. Memleketi Havran’da toprağa verilmiştir. Şiir ve gazetecilik dalında birçok ödülü vardır. En büyük ödülü halkın gönlünde yer almasıdır. Türk edebiyatına kazandırdığı eserlerinden bazıları: Liman( 1950), Kin (1952),Aylak İnsanlar Kenti (1965), Körkuyu ( 1970), Akşam Üstü(1975), Anılarla Şairler Albümü (1982),Gönül Dağları (1982),Sonbahar Çiçekleri (1992),  Sorma Hiç (1993), Zaman Akıp Gidiyor (1994),Ankara Kabadayıları (1995), Sevgi Çiçekleri (1996),  Sevgi Burcu (1997),  Kader Faslı( 1997), Yürektir Sevginin Vatanı (1998),  Sevgi Bende Hiç İzine Çıkmadı (1999), Sevgi Seli ( 2000), Sevgi Bağları (2001) ve Bakış Mektubu ( 2003)  gibi şiir, araştırma, deneme ve biyografi gibi konularda kitapları yayımlanmıştır.   

Gazeteci,yazar  ve şair Halil SOYUER, şiirleriyle ve eserleriyle her zaman gönlümüzde sevgiyle ve saygıyla yer alacaktır. Vefatının 12. Yılında saygıyla, rahmetle anıyor ve sözlerimi bir şiiriyle noktalamak istiyorum. Işıklar içinde  yatsın  diyorum...

GİT

Git artık istemem, sendeki bahar

Bendeki bu karlı kışa değmesin

Soğuk ellerime, sıcak ellerin

Vakit çoktan geçti, boşa değmesin

                            ***  

Yollara yaşlanmış gözlerle baktık

Umut duvarını yıl oldu yıktık

Başını koyduğun yastıklar artık

Bırak bu çileli başa değmesin.

Halil SOYUER

Gönül Dağları ( şiirler)- Şiirde 50 Yıl / 1940  - 1990- Ankara

Abdülkadir GÜLER 

14 Ocak 2016- SÖKE 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..