Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '13

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Ölümünün 14. yılında Dr.Tahir Kutsi Makal anıldı

Ölümünün 14. yılında Dr.Tahir Kutsi Makal anıldı
 

Ölümünün 14. Yılında Dr. Tahir Kutsi Makal anıldı ( 5 Ekim 2013 )


Dr. Tahir Kutsi Makal'ın  aramızdan ayrılışının 14.yılında Denizli / Acıpayam İlçesinde törenlerle anıldı. Anma törenin kardeşi  gazeteci Mithat Makal bir konuşma yaptı. Bu konuşmadan sonra Belediye başkanı Dr. Hulusi Şevkan, İlçe Kaymakamı Uğur Kalkar ve Pamukkale Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Turgut Tok da günün anlamına uygun  birer konuşma yaptılar.

Daha sonra sırasıyla şair ve yazarlarımız Tahir Kutsi MAKAL ile ilgili anılarını, şiirlerini ve Tahir Kutsi MAKAL'IN  hayatı ve eserlerinden örnekler sundular. Daha doğrusu  rahmetli Dr. T.Kutsi'yi  bir daha anılarıyla, şiirleriyle ve düşünceleriyle andılar ve yaşattılar. Törene şiir ve diğer anılarıyla anlatanları yazıyorum:  Unal Şöhret Dirik, Abdülkadir Güler,  Yaz-AR-BİR  Yönetim Kurulu üyelerinden Sadık Dağdeviren, Ramazan Efe, Hüsamettin Tat,  Mehmet  Dağal, Şerif  Kutludağ, Ozan Nihat Sönmez, Ahmet Çölgeçen, Metin Akdeniz, Abdullah Aksoy, Ali Pulluk, Enver Birki, Yakup Pekel, Yalçın Pekel, yakınları, kardeşleri Bilal  Makal,  Osman Makal, Ahat  Makal, Çeyiz Makal, İnanç Makal, Damadı Fikret  Alkan, Eray Oğuz,  Ummuhan ve Keziban  Makal, Melahat  Kuzu gibi katılımcılar  bu  anma törene katılanlar  arasında yer  aldılar, sevgiyle , saygıyla  yad ettiler...

Bu arada Mehmet Dağal, Ramazan Efe ve iki hafızdan oluşan saz ekibinden, sazları eşliğinden yöresel türkülerden bizlere bir ziyafet verdiler.  Hafızların söyledikleri türkülerden dolayı bir hayli alkış aldılar. Bizlere ünlü Denizli’ li Özay Gönlüm’ü anımsattılar. Son bölümde Denizlili halk ozanı Nihat Sönmez sazını kucağına alarak doğaçlama olarak şiirlerinden ve türkülerinden örnekler sergilediler. Denizli'den tanınmış halk ozanı Nihat Sönmez de  saz eşliğinde söylediği türkülürle bir hayli alkış aldılar... Daha sonra anma törenine katılanlara  İlçe kaymakamlığı ve Yaz-AR-  BİR derneği  tarafından birer plaket, onur belgesi ve  Acıpayam Belediyesinden çeşitli hediyeler verdiler. 

Ertesi gün Acıpayam’ın bazı doğal ve turistik yerlerini, köylerini gezdik. Yumrutaş Kasabasındaki Hüsnü Eken Parkı, Kaya Mezarlarını gezdik. Bu kasabadan halk şairi Abdullah Akyol kasaba hakkında bizlere rehberlik  etti ve bazı bilgiler verdiler.  Kasabanın nüfusunun 1500 civarında olduğunu söylediler. Bu kasabada Koca Taş Efsanesi vardır. Efsane hakkında bazı bilgiler sundular. Bu arada çay ve ayran içerken tüm geziye katılanlara daha önce hazırlanmış, adımıza imzalanmış şiir kitaplarından ( Dost Gönülleri Denizli- Oğuz Ofset Matbaası 2013 ) ) birer adet armağan ettiler. Az daha ilerde dağlık yerde Keloğlan Mağarasına vardık. Bu mağaranın da tarihi, folklorik bir efsanesi vardır. Bu efsane hakkında bir başka yazımda ayrıca yer vereceğim.

Daha sonra Yazır Kasabasına gittik. Bu kasabada halen Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğünce restoresi yapılıyor. 2014’te biteceğini söylediler. Tarihi Hacı Ömer Camii  1200 ‘lerden bu yana dimdik yerini koruyor. Restoresi devam ediyor. Bu kasabanın köylüleri ve belediye başkanı ile tanışma ve görüşme fırsatını bulduk. Çaylarını içtik. Belediye Başkanı Sayın İmdat Altun’la kahvede biraz sohbet ettikten sonra Aşar Köyü ve Beşoluk Köylerini gezdik. Aşar köyünün nüfusu 553 olup dünya çapında pehlivanlar yetiştirmiştir.

Örneğin  Dünya Şampiyonu Hasan GÜNGÖR bu köylüdür.  Beşoluk köyünde canlı alabalık yemeğini yedikten sonra Kelekçi Kasabasına döndük. Kelekçi kasabasında görkemli bir şehitler Anıtı vardır. Bu anıtın önünde durduk şehitlerimize Fatihalar gönderdik.  Şehit Anıtının yan duvarlarında Atatürk, Mehmet Akif Ersoy ve Süleyman Nazif, Orhan Şaik Gökyay’ın şiirlerine yer vermişlerdir. Ayrıca duvarların dört kısmına da Çanakkale, İstiklal Savaşında, Kore, Kıbrıs ve güneydoğu da şehit olan tüm şehitlerimizin adı soyadı, ( künyeleri )  ve doğum tarihleri yazılmıştır. Ayrıca koca bir mermer taşın üzerine de Çanakkale’de şehit olan Efradı Halil Hacı Hüseyin oğlu Halil Eylül 323 ( Hicri )  65.Alay, 2.Tabur ve 8.Bölükten bir kahraman askerimizin özenle mermere yazılmış bir mektubuna yer verilmiştir. Şehitlik Anıtı 27.08.2006 da yaptırılmıştır.

Bu anıt Kasabada bulunan GRENİZLİLER DERNEĞİ tarafından hazırlanmıştır. Tepesinde şanlı Türk Bayrağı nazlı nazlı dalgalanıyor. Mermer taşa yazılan Halil Hacı Hasan Oğlu’nun mektubu bir hayli dikkatlerimizi çekti. Mektubun tamamını almam mümkün olmadı. Bu vesileyle şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla ve rahmetle bir kez daha anmış olduk...

Sonuç olarak, gazeteci  araştırmacı yazar ve şair Dr. Tahir Kutsi Makal'a yakışır  bir anma töreni yapıldı.Bu anma töreni  YAZ- AR- BİR ( Egeli  Araştırmacı Yazarlar  Birliği )'ne  , Acıpayam Kaymakamlığına,  Acıpayam  Belediye başkalığına ve çalışanlarına,  gereği kadar katkıları oldu. Dr. Tahir kutsi Makal   eserleriyle,anılarıyla ve şiirleriyle  bir kez daha anıldı ve yaşatıldı.

Gerçekten Dr. Tahir Kutsi Makal'ın tertemiz ve hatırnaz bir ailesi  vardır. O'nu  yalnız bırakmadılar. Ve bir bu kadar da yazar ve şair dostları vardır. Onlar da  çok ilgilendiler... Kendisi öldü ama anılarıyla, yazı ve eserleriyle her zaman dostlarıyla  birlikte yaşatıldı... Böylesine vefalı insanlara, kadirşinas dostlara    selam olsun diyorum.

Ayrıca bize bu  fırsatı  veren  YAZ-AR -BİR mensuplarına Sayın  Acıpayam Kaymakamı  Uğur KALKAR ,Saeyın Belediye başkanı Hulusi  ŞEVKAN ve  Yaz - AR - BİR Genel Başkanı Sayın  Mithat Makal'a ve tüm katılımcılara, Acıpayam ve Oğuz Köylü halkına    teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Pamukkale  Üniversitesi  Meslek Yüksek Okulu Müdürü  Sayın Turgut TOK Beyefendiye, öğretmen ve öğrnencilerine   teşekkür ediyorum.Tabi her türlü  maddi ve manevi hizmetleriyle bizleri onurlandıran  hatırnaz  sevigili  ,vefalı  Sayın MAKAL ailesine selam ve saygılarımı  gönderiyorum. Tüm şiirleriyle , konuşmalarıyla ve sazlarıyla  anma gününe  renk katan ilgi gösteren katılımcılara da teşekkürlerimi sunuyorum. Sevgilie vefalı üstadım  Dr. Tahir Kutsi Makal'ı  bir daha saygıyla ve  rahmetle anıyorum...Işıklar  içinde yatsın  diyorum...   

Abdülkadir Güler / Acıpayam - 06.10.2013.     

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..