Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '06

 
Kategori
Futbol
 

Ölümünün 15. yılında taçsız kral Metin Oktay...

Ölümünün 15. yılında taçsız kral Metin Oktay...
 

Asla unutulmayan, efsane olmuş özel insanlar vardır. Şu anda aramızda olmasa bile, bu efsane insanlar, insan kimlikleri ile hatırlanırlar ve sonsuza dek hatırlanmalıdırlar. İşte Metin Oktay! da böyle cok özel bir insandı.

Okuduğumuzla, yapılan röpörtajlarla, efendiliğinle, dürüstlüğünle, insanlığınla gönüllere taht kurdu. Bir trafik kazası aldı götürdü seni bizden, futbolun içinde olupta seni özlemeyen varmıdır, senden daha çok şeyler öğrenecektik...

2 Şubat 1936 İzmirde 8 kız kardeşten sonra doğdu. Karşıyaka! daki ev büyük bir mutluluk yaşamıştı. 15 yaşında Damlacık Kulübünde 8 numaralı formayı giydi. Çünkü çok sevdiği Sait Altınordu’ nun forma numarası olduğu için 8 numaralı formayı giymişti. Daha sonra Yün Mensucat takımına transfer oldu, burda 14 gol attı. Aynı yıl İzmirspor’ a transfer oldu, 17 gol atarak İzmir Mahalli liğini şampiyon bitirdi.

19 yaşındayken Galatasaray' a transfer oldu. 5000 TL transfer parası olmadığı için paranın nasıl bulunacağı düşünülürken, Gündüz Kılıç’ ta muhakak alınmasını istiyor, yönetici Mehmet Şakir “bu parayı bizim Foti!den alırız” diyor ve Foti’iye” bizim dolarımız var, bunu bozdurmak istiyoruz” deyip ön ve arka tarafa 5 ve 10 dolarları yerleştirip içini gazete kağıdı koyup, parayı Foti’ den alıp o hızla kaçıyorlar ve böylelikle taransfer sahte dolarlarla gerçekleşiyor. İlk maçını Beyoğluspora karşı oynarken, ilk golünüde attı. 1956 Şubat ayında milli takımımız Macaristan'ı 3- 1 yendiği maçta 2 golü Lefter, 1 golü Metin attı.

Galatasaray’ ı çok sevdiğinden İzmirsporun o dönem astronomik transer tekifini redder, bu nedenle 29 ocak 1959 da evlendiği eşi Oya Sarı dan ayrılır. 22 Haziran 1959 Babasını kaybeder. Eksik askerlik yaptığı gerekçesiyle 45 gün Paşakapı ve Toptaşı cezaevinde kalır. 18 Aralık 1960 tarihinde İnönü stadında oynana maçta Fenerbahçe'yi 5- 0 yenen Galatasaray’da 4 golü Metin Oktay attı. Maçtan sora herkes soyunma odasında sevinirken o iki elini başının arasına koyup düşünür, ”bu halin ne” diyen arkadaşına ”yarın gazeteler benim için neler yazacak, inşallah şımarmam”diye cevap verir. Temmuz 1961 de İtalya nın Palermo takımına transfer oldu, Haziran 1962 de yeniden Galatasaraya döndü. 12 Mayıs 1965’ te İstanbulda Servet Kardıçalı ile evlendi. Aynı yıl Taçsız Kral filminde başrol oynadı. Filimde Ajda Pekkan. Gönül Yazar, Ayten Gökçer’ le başrol oynadı. Filimdeki öpüşme sahneleri eşi tarafından yasaklanınça, o sahnelerde rol arkadaşı bayanların burna elle vurulması modası; bu filimle Atıf Yılmaz getirmiş oldu. 1969’ da Gol kralı olarak İstanbul ve İzmirde yapılan jübilelerle futbol yaşantısına nokta koydu. Jübilesinde İnönü stadının ortasında Halit Kıvanç, “her maçta Metin Geliyor... Metin Geliyor... diye bağırırdım. Şimdi ise ben diyorum ki Metin Gidiyor... Metin Gidiyor” diye anons yaptığında sahada çıt yok ve herkes ağlıyor tabiki Halit Kıvanç' ta. Jübilesinde sırtına Fenerbahçe formasını geçirdiğinde stad çılgına dönmüş, herkes hem ağlıyor, hemde “sana Fenerbahçe forması çok yakıştı” diye bağırıyormuş. Fenerbahçe kulübü Metin Oktay’ a ayrı bir bakış açısı vardır. Kulüpte en güzel yerde onun heykeli vardır. Futbol hayatı sırasında 608 gol atan Metin Oktay, on kez gol kralı oldu. 40 kezde milli (4 genç, 36 A milli)oldu. 13 Eylül 1991’ de bir trafik kazasında aramızdan ayrıldı.

Metin Oktay’ ın Düğününde Fenerbahçe’ nin bu boş mukaveleye imza at servetimin yarısını vereyim diyen Fenerbahçe Başkanına boynuna sarılarak” babacığım ben bu mukaveleye imza atarsam Türk Futbolunun bir anlamı kalmaz” diyecek kadar adam gibi adammış kral.

Maça çıkarken büyük bir gerginlik yaşar ve kimseyle konuşmazmış.

“Futbolcu ya gol pası atmalı yada gol atmalı”

Gözlerinle gol koklayacaksın “

“Maçı sahadan önce beynimizde oynamamız gerekir.” Dermiş.

O tüm Türkiye’ nin taçsız kralı, ruhun şad olsun.

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..