Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '09

 
Kategori
Siyaset
 

Ombudsmanlık…

Ombudsmanlık…
 

alıntı


Halkın idare ile olan sorunlarında yardımcı olmak adına kurulan ve kırk kadar ülkede çeşitli branşlarda çalışan Ombudsmanlık kuruluşları bizde de yararlı olur mu acaba?

Kelime itibari ile bakacak olursak Ombudsmanlık aracılık demektir. Sıradan insanın idare ile olan sorunlarına çözüm üreten, aracılık yapan demektir.

Çağımız devletinin artan görevleri ve karmaşıklaşan yapısı karşısında, fertler haklarının ve sorumluluklarının kapsam ve sınırı konusunda yeterli bir bilgiye sahip olmaktan gün geçtikçe uzaklaşmaktadır. Bu durum fertleri, idare karşısında günden güne güçsüzleştirmekte ve korunmaya muhtaç duruma itmektedir. İnsan, varlık sebebi kendisinin mutluluğunu temin etmek olan bürokrasi çarklarının arasında ezilmekte, tam bir çaresizlik içine düşmektedir. İnsan hakları, katettiği merhaleleri bu karmaşık ortam içerisinde yitirmek tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Siyaset adamları ve hukukçular bu gidişten kurtulmayı temin edecek yeni denetim yolları aramaya koyulmuşlardır. İşte ombusmanlık kurumunun ana gayesi budur.

Görevlerini de şöyle sıralamak mümkün:

* Vatandaşı yönetime karşı korumak,

* Kötü yönetimden doğan haksızlıkların ortadan kaldırılmasına çalışmak

* Vatandaş hak ve özgürlüklerini savunmak

Ombudsmanın görevi kamu otoriteleri ile bireyler arasındaki ilişkiler nedeniyle ortaya çıkan sorunlarla ilgilenmektir. Ombudsman kamu yönetimine karşı bireylerin şikayetlerini kabul etmekte ve yaratılan sorunlara bir çözüm getirme çabasına girişmektedir. Kamu otoriteleri hep birlikte ya da seçenekli olarak, (Devlet, yerel yönetimler ve bağımsız kamu yönetim ve müesseseleri) ombudsmanın görev alanına girmektedir.

Hak ve özgürlüklerin koruyuculuğu görevini üstlenen ombudsmanlar kendilerine aracısız olarak ulaşan şikayetler üzerine yada kendi inisiyatifleri ile harekete geçmekte ve yönetim tarafından uygulanan kanunların kötüye kullanılmasında yada temel hakların korunması dahil, gerekli bütün hallerde soruşturma görevini yerine getirmektedirler.

Görüldüğü gibi, kişi ile yönetim arasındaki çeşitli nedenlerden dolayı çıkabilecek anlaşmazlıkları, bürokrasinin labirentlerinde bitap düşmeden çözümleyebilecek olan bu kurum ilk bakışta çok yararlı gibi görünmektedir. Özellikle bizim ülkemizde ne kadar yararlı olacağı pek belli değildir. Çünkü:

* Bu kişiyi tayin etme yetkisi parlementoya aittir.

* Yapılan kamu oyu yoklamalarında maalesef Türk halkının parlementoya olan güveni çok zayıftır. Bu parlementonun atadığı kişiye vatandaş ne kadar güvenecektir.

* Bizde, dağdaki çobanın bile kendi partisinin yandaşı olması için her türlü olanağı seferber eden iktidarların, bu kişinin de kendilerinden biri olmasını sağlama ihtimalleri hiç de yabana atılmayacak kadar çoktur.

Bu itibarla bizde oluşturulacak olan böyle bir müessesenin başarı şansı, işleri daha da içinden çıkılmaz hale getirmesinden fazla olamıyacağı düşüncesindeyim.

Esen kalın

Mart/ 2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..