Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '18

 
Kategori
Beslenme
 

Omega 3 ve Sağlık Üzerine Etkileri

Omega 3 ve Sağlık Üzerine Etkileri
 

Söz konusu yağlar olduğunda beslenmenizde asla kısıtlamak istemeyeceğiniz en önemli grup omega-3 yağ asitleridir. İki önemli omega-3 yağ asiti olan EPA ve DHA öncelikle belirli balıklarda bulunur. Bir başka omega-3 yağ asiti olan ALA ise fındık ve tohum gibi bitki kaynaklarında bulunur. Vücudunuzun belirli işlevleri yerine getirebilmesi için bu yağ asitlerine ihtiyaç duymasının yanı sıra sağlık için de büyük fayda sağlarlar.

Depresyon ve Anksiyete ile
Savaşmaya Yardımcıdır

Dünyadaki en yaygın ruhsal sorunlardan biri olan depresyon, üzüntü, uyuşukluk ve yaşama karşı genel ilginin kaybedilmesi ile karakterize bir hastalıktır. Anksiyete de sürekli endişe ve sinirlilikle kendini gösteren bir diğer yaygın sorundur. 2014 yılında yapılan bir çalışmada düzenli olarak omega-3 tüketen kişilerde bu sorunların daha az görüldüğü saptanmıştır. Aynı zamanda depresyon ve anksiyete belirtileri gösteren kişilerin omega-3 takviyesi almalarıyla semptomlarının iyiye gittiği gözlemlenmiştir. EPA, omega-3’ün bir çeşiti, depresyonla savaşmak için en etkili olandır. 2008 yılında yapılan bir çalışmada EPA’nın depresyonun tedavisinde kullanılan ilaç olan Prozac kadar etkili olduğu bulunmuştur.

       Göz Sağlığını İyileştirir
Omega-3’ün bir çeşiti olan DHA, insan beyninin ve retinanın önemli bir bileşenidir. Kanadalı araştırmacıların ‘Investigative Ophthalmology & Visual Science’ dergisinde yayınladıkları araştırmaya göre yeterli miktarda DHA tüketimi kişileri yaşa bağlı görme kaybından korur. Aynı zamanda kalıcı göz hasarı ve körlüğün en önemli nedenlerinden biri olan maküler dejenerasyon riskini azaltır.

        Kalp Sağlığını Korur
Balık yağlarında bulunan omega-3 yağ asitleri zihinsel stres durumlarında kalbi korur. ‘American Journal of Physiology’ dergisinde yayınlanan bulgulara göre 1 aydan uzun süre balık yağı takviyesi alan kişiler, zihinsel stres durumlarında uygulanan testlerde daha iyi kardiyovasküler işlev göstermişlerdir. 2012 yılında araştırmacılar, balık yağının anti-inflamatuar özelliğiyle aterosklerotik lezyonların stabilize edilmesine yardımcı olduğunu belirtmişlerdir. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için haftada en az 2 kez balık tüketimi önerilir.

         Metabolik Sendrom Semptomlarını Azaltır
Metabolik sendrom, obezite, insülin direnci, yüksek trigliserit düzeyi, yüksek tansiyon ve düşük HDL seviyesi gibi bir dizi durumun bir araya gelmesiyle oluşur. Diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi diğer hastalıkların meydana gelmesine neden olabileceğinden önemli bir sağlık sorunudur. 2013 yılında yapılan bir çalışmada, omega-3 yağ asitlerinin insülin direncini ve inflamasyonu azalttığı ve metabolik sendromlu kişilerde kalp hastalığı faktörlerini iyileştirdiği saptanmıştır.

         Kanserden Korur
Günümüzde kanser önde gelen ölüm nedenlerinden biridir ve son zamanlarda yapılan çalışmalarda omega-3 tüketiminin belirli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. 2013 yılında yapılan bir çalışmada omega-3 tüketen kişilerde kolon kanserinin %55 daha az görüldüğü saptanmıştır. Ayrıca omega-3 tüketimi erkeklerde prostat kanseri riskini, kadınlarda ise meme kanseri riskini azaltabilir. Ancak tüm çalışmalar bunu destekler nitelikte olmamakla birlikte daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Sonuç olarak optimal sağlık için omega-3 yağ asitleri oldukça önemlidir. Omega-3’ün besinler yoluyla alınması, haftada 2 kez yağlı balık yemek gibi, takviye olarak alınmasından daha etkilidir. Ancak yeterli miktarda tüketilmemesi durumunda takviye alınması uygundur.

 Diyetisyen Tuba Aytekin

 
Toplam blog
: 13
: 763
Kayıt tarihi
: 22.03.16
 
 

Beslenme ve Diyetetik Alanında son bilimsel çalışmaları takip eden, güncel bilgilerin peşinde koş..