Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Omega 3 yağ asitleri(Genç kalmanın sırrı)

Omega 3 yağ asitleri(Genç kalmanın sırrı)
 

Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Başkan Bush Omega-6’dan zengin yağlar ayçiçeği, mısırözü ve soya yağları insan sağlığı için çok zararlı olduğunu ABD halkına yaptığı açıklamada itiraf etti ve “Bu yağları tüketmeyin” dedi. Çünkü bu yağlar sebep olduğu hastalıklardan dolayı ekonomik dengeleri bozuyordu.

Bu yağlar(ayçiçeği, mısırözü ve soya yağı) 40 derecenin üstünde kolaylıkla bizim trans yağ dediğimiz yapay yağ asitleri üretmeye başlıyor, doğada olmayan yağları insan vücudu tanımadığı için biriktiriyor, insan vücudunda biriken bu yağ asitleri kolesterolü oksitleyerek damar sertliğine sebep oluyor. Diğer taraftan trans yağ asidi beyindeki sinir kılıflarına girerek beyindeki iletiyi bozabiliyor ve parkinson, alzheimer gibi hastalıklara sebep olabiliyor.
 
Omega 6 dan zengin yağlar ayçiçeği, mısırözü ve soya yağıdır ve 40 derecenin üstünde kolaylıkla bizim trans yağ dediğimiz yapay yağ asitleri üretmeye başlar. Doğada olmayan yağları insan vücudu tanımadığı için biriktirir, insan vücudunda biriken bu yağ asitleri kolesterolü oksitleyerek damar sertliğine sebep olur. Diğer taraftan trans yağ asidi beyindeki sinir kılıflarına girerek beyindeki iletiyi bozabiliyor ve parkinson, alzheimer gibi hastalıklara sebep olabiliyor.

Artık kesin olarak bilinen, ayçiçeği, mısırözü ve soya yağı kansere sebep olabiliyor. Akciğer kanseri, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalıklarının oluşumunu kolaylaştırıyor.


Uzmanlar sağlıklı ve genç kalmanın yolunun vücuda omega 3 yağ asitleri almaktan geçtiğini söylüyorlar. Omega3 vücutta kendiliğinden üretilemiyor ancak dışardan alınırsa vücut ihtiyacını karşılayabiliyor. İnsan vücudunun günde 1-1,5 gr. hayvansal Omega3'e ihtiyacı vardır. Omega 3 kaynakları hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Genç kalmanın sırrı Omega 3 yağ asitleri nerelerde bulunuyor?


A- Hayvansal Omega 3 kaynakları arasında ilk sırada yumurta yer alıyor. Bebekler için anne sütünden sonra en faydalı gıda yumurtadır. Her gün bir yumurta yemek Omega 3 ihtiyacının büyük bölümünü karşılar. (İyice pişirilmeden sarısı hafif sulu kıvamda olması daha yararlıdır.)

B- Haftada 3-4 defa balık yiyerek hem sağlıklı beslenmiş hem de Omega 3 ihtiyacımızı karşılamış oluruz.

Özellikle küçük balıklar tercih edilmeli çünkü büyük balıklar denizlerdeki ağır metaller açısından risk içeriyor. Ağır metaller balıkların yağlarında birikir onları yediğimizde vücudumuzda serbest radikallere dönüşerek hastalıklara zemin hazırlar. Bu yüzden hamsi, sardalya, istavrit, uskumru gibi küçük balıkları tercih etmeliyiz. Somon balığı ve ton balığında da omega3 bulunur.

Balığı ayçiçek yağında kızarttığımız zaman balıktaki Omega 3 yok oluyor. Zeytinyağı ile kızartılmalıdır zira zeytinyağı ısıya dayanıklıdır, zeytinyağının yanma derecesi 250 derecedir.

C- Doğal beslenen (Merada ot yiyen) ineğin sütünde omega 3 vardır.

D- Bitkisel Omega 3'ün  bulunduğu besin maddeleri nelerdir?

Ceviz, kara lahana, Ispanak, semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ve salatada kullanılan yeşillikler, keten tohumu omega 3 barındırır.

Sağlıklı ve mutlu kalın.

Sibel Koçarslan

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..