Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '17

 
Kategori
Kitap
 

Ömer Faruk Dönmez- "Hamza" kitabı eleştirisi

Ömer Faruk Dönmez- "Hamza" kitabı eleştirisi
 

Kitap adından da anlaşılacağı üzere Hamza adındaki bir genci anlatıyor.  Hamza; 20’li yaşlarda, hâlâ üniversite sınavına hazırlanan, günümüz modern Müslümanlarını eleştiren, emperyalizm, kapitalizm ve modernizme karşı duran bir tip olarak çıkıyor karşımıza.

         Kitabı okurken zaman zaman beni eleştirdiğini düşündüm. Çünkü kendimizi modern sisteme öyle kaptırmışız ki, artık bazı şeyleri sorgulamadan hayatımıza alıyoruz. Yaptığımız Müslümanlık ölçülerine uyuyor mu düşünmüyoruz. Hamza da biz gibi olan Müslümanları kendine dert edinmiş, bu gidişata çareler arayan bir genç.

           Yazarın kullandığı dile gelince; beni etkiledi diyebilirim. Bizlere mesaj verirken edebi kaygıyı da üst düzeyde tutmuş. Modernizmi ve Müslümanları eleştirirken ironik bir dil kullanması kitabı eğlenceli hale getirmiş. Bazen yaptığı çağrışımlar fazla uzasa da genel olarak okuyucuyu sıkmayan havası var.  Gereksiz uzattığını düşündüğüm Figan-ü Lügati-t Türk bölümlerinde çoğu zaman ince mesajlar vererek okuyucunun bunun üzerine düşünmesini istiyor.

           Kitabın özellikle son bölümündeki yazılar beni çok etkiledi.

“Saatlerce internetin başından kalkmayan, ıvır zıvır işlerle meşgul olan, sonra da sabah namazını kaçıran adam, sana dinden bahsediyorsa, onda ahlak var mıdır?”

“Ümmet-i Muhammed’i düşünmekten başına ağrılar girmeyen, gözünden iki damla yaş akmayan; fakat sahipsiz sokak köpeklerine merhamet etmekte bir numara, şefkat abidesi(!) bir adam, sana dinden bahsediyorsa, onda ahlak var mıdır?”

“Emperyalizme/ kapitalizme/ modernizme karşı mücadele etmeyen, inkılap bilinci taşımayan bir adam, sana dinden bahsediyorsa, onda ahlak var mıdır?”(hamza, sf:221-222)

           Sonuç olarak; zevk alarak okuduğum bir kitaptı. Bilimsel dille yazılan ağır yazıları okumakta zorluk çekenler yada sıkılanlar için ideal. Kolaylıkla anlaşılan dili var. Bu kitapta mutlaka kendinizden bir parça bulacaksınız. İyi okumalar…

 
Toplam blog
: 6
: 1542
Kayıt tarihi
: 13.01.17
 
 

Tarih öğretmenliği mezunu.  Kitap eleştiri blogu. ..