Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '13

 
Kategori
Güncel
 

Ömer Hayyam'dan Fazıl Say'a fikir özgürlüğü

Ömer Hayyam'dan Fazıl Say'a fikir özgürlüğü
 

Fazıl Say'ın Ömer Hayyam'a ait olduğu kesin olmasa da O'na atfedilen bir rubaisini  paylaşması ve bir ateist olduğunu ısrarla dile getirmesi nedeniyle kişisel paylaşım sitesi üzerindeki yazılarından dolayı 10 aylık hapis cezasına çarptırılması, fikir özgürlüğünün neresinde olduğumuz konusunda bir kez daha derinden düşündürdü hepimizi.

Dini, dili, ırkı, cinsiyeti, düşüncesi. kökeni. rengi ne olursa olsun, herkesin düşüncesine ve yaşamına saygı duyacağız, her farklılığa kucak açacağız diye meydanlarda nutuk atanların, dünyaca ünlü piyanistini, sanatçısını, kendi fikirleri doğrultusunda bir paylaşımda bulundu diye cezalandırması nerden bakılsa telafisi imkansız sonuçlar doğuracağa benziyor. Fazıl Say'ın kişisel hesabındaki paylaşımlar, Müslüman insanlara hakarete varacak dereceye gelmişse de bu durumu kendi münasebetsizliğine havale edip geçiştirmek daha yerinde olacaktı. Nitekim ateist olduğunu söyleyen bir insandan sizin gibi düşünmesini bekleyemezseniz, madem ileri demokrasiden bahsediyorsunuz bu sadece kürt vatandaşlarımızın hakları için kullanılmasın, bahçenin içindeki diğer çiçeklerin renklerine de dokunulmasın.

Ne diyor Mevlana, " Herkesin aynı şeyi düşündüğü yerde, kimse fazla bir şey düşünmüyor demektir."  İstenilen de bu olmasın? Mevcut iktidara ve düşüncesine itaat , fazla düşünmeden söylenileni yapmak , sanatçı duyarlılığını budamak , farklı düşüneni hapse tıkmak ve susmak ve susturulmak...

Ne diyor, 1048 yılında doğmuş İran'lı şair , filozof , matematikçi, astronom ve rubailerin şahı Ömer Hayyam;

Sen içmiyorsan, içenleri kınama bari
Bırak aldatmacayı, iki yüzlülükleri
Şarap içmem diye övünüyorsun, ama
Yediğin haltlar yanında şarap nedir ki?

Sevgiyle yoğrulmamışsa yüreğin, 
Tekkede manastırda eremezsin. 
Bir kez gerçekten sevdin mi bu dünyada, 
Cennetin, Cehennemin üstündesin.

Bazen sabit fikirlerimizi cesur sözleriyle yerinden oynatan , bize boy aynası olan insanları hazmetmek hiç de kolay olmuyor değil mi? Aslolan hatalarımızı kabullenmek, iyi işler yapan insanlar her zaman daha iyisini yapmak için uğraşır, eleştiriyi ve fikir özgürlüğünü kabul etmek olgunluğu zaman alacağa benziyor.

 
Toplam blog
: 70
: 863
Kayıt tarihi
: 18.01.08
 
 

Eğitimci, yazar... Denizin Üvey Kızı ve Hayalbaz şiir kitaplarının şairi... Bilgisayar öğretm..