Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Ömer Yılmaz, Kara Karayev ve Ankara müzik fesivali

Ömer Yılmaz, Kara Karayev ve Ankara müzik fesivali
 

ADSO ve Yalçın Adıgüzel


Baharla birlikte müzik açısından önemli günler yaşamaktayız. Aynı zamanda, önemli sanatçıların doğum ve ölüm yıldönümleri nedeniyle anma konserleri de düzenlenmekte:

Başlıklar halinde sıralarsak; ADSO ünlü Azeri besteci Kara Karayev’i andı. 7 Nisan Pazartesi akşamı, ülkemizin yetiştirdiği ve genç yaşta kaybettiğimiz tenor Ömer Yılmaz'ı anma gecesi var.

Ve bugün 25. Ankara Müzik Festivali başlıyor.

7 Nisan 2008 Akşamı Ankara Akün Salonu’nda “Ömer Yılmaz Gecesi” gerçekleştirilecek. TRT-3 (Radyo-3) de Gençlere’de yapılan duyurulara göre, 2 yıl önce kaybettiğimiz tenor Ömer Yılmaz anılacak.

Bu ‘özel gece’nin girişi ücretsiz. Ankaralılar ve Ankara dışından da gelebilecek tüm sanatseverler geceye çağrılı.

‘Ömer Yılmaz Gecesi’nin kayıtları da, yine TRT-3 Gençlere(Her Perşembe 10.30-12.00 arası)’de yayınlanacak sanıyorum. Hatta, yapımcı Sayın Neşe Tartanoğlu’ndan böyle bir dilekte bulunuyorum.

Trabzon’da doğan Ömer Yılmaz, müzik kariyerine 1974’te Ankara Devlet Operası’nda başladı. Maestro Gallo, N.Nikolov Roman Verlinsky ve İhsan Şenol ile opera üzerine ustalık eğitimi aldı. Sevil Berberi, Don Giovanni, Alayın Kızı, Rita, Carmina Burana, Prens Igor, Sihirli Flüt, Rigoletto, Don Pasquale, Cosi Fan Tutte, Öylesine bir Dinleti, Faust, Yunus Emre, gibi 30’un üzerinde eserin başrolünü oynadı.

Sanatçının gitarist Bekir Küçükay’la birlikte Sevda Türküleri adlı bir albümü bulunmaktadır. 2004 Ocak ayında Şef Rengim Gökmen yönetiminde Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde A.Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu CD si yayınlanmıştır. Yurt içinde de çeşitli turnelere ve İzmir, Efes, İstanbul gibi uluslararası festivallere katılan sanatçı, son olarak 11. Aspendos Festivalinde Carmina Burana, Yunus Emre ve Rigoletto olmak üzere üç eserin başrollerini seslendirmiştir.

Sanatçı 2004-2005 sezonunda Saraydan Kız Kaçırma, Rigoletto, Arşın Mal Alan, Sevil Berberi ve Mavi Nokta operalarının başrollerini oynamıştır. 2005 yılı Eylül ayında Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde seslendirilen 3 Tenor konserinde % 50 si Türk eserlerinden oluşan parçalar seslendirmiştir

2002 Dünya Kupası’nda Ulusal Marşımızı seslendiren Ömer Yılmaz’ın, “Anadolu-Avrupa Müzik Buluşması” adıyla 31 Ekim 2005 tarihinde memleketi Trabzon’da verdiği konser, sanatçının son konseri olmuştu.

Onun iyi sanatçılığının yanı sıra en bilinen niteliklerinden biri de; katıksız Atatürk ve Cumhuriyet savunucusu olması idi.

Onun sesinden mutlak bir türkü dinleyin, derim. Aksi, müzik adına önemli bir eksiklik olacaktır.

***********

ADSO bu hafta, 90. doğum yılı nedeniyle ünlü Azeri besteci Kara Karayev(1918-1982)’i andı. Azeri Şef Yalçın Adıgüzel’in yönettiği Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, solist olarak da Soprano Nurdan Küçükekmekçi’yi konuk etti.

Başkemancı, Semih Kartal’dı. Seslendirilen eserler:

Leyla ile Mecnun “Senfonik Poem”
Don Kişot “Senfonik Tablolar”
2 Romance
Yıldırımlı Yollar Balesinden 2. Süit

Rus ekolünden gelen bestecilerin eserlerini çok coşkulu çaldıran şef Yalçın Adıgüzel, bu hafta da müzikseverleri coşkusuna ortak etti.

Kısaca Kara Karayev(1918-1982)- Konser notlarından: “Daha yaşarken çağımızın en seçkin bestecileri arasında yerini almıştı. Yedi güzeller ve Yıldırımlı Yollar bale süitleri, olağanüstü özgünlükte birer Çağdaş müzik örneği olmalarının yanı sıra lirik güzellikler de taşırlar... Sonraki yıllarda Karayev müziğini çağdaş teknoloji yenilikleriyle de zenginleştirmesini bildi. Senfoni No:3 ile Keman konçertosu en seçkin repertuarlarda yer aldı. Leyla ve Mecnun senfonik poemi Karayev’in ilk başeseri sayılır...”

*******

Çeyrek yüzyılı tamamlayan Uluslararası Ankara Müzik Festivali de bu akşam MEB Şûra Salonunda 25. kez başlıyor.

Etkinlik, Hacettepe Senfoni Orkestrası'nın seslendireceği, Çetin Işıközlü'nün "Yeni Bir Dünya Senfonisi"nin dünya prömiyeriyle açılacak.

Çok özel sanatsal etkinlikler olduğunu bilsem de Antalya’dan ayrılamadığım için 25. Uluslararası Ankara Müzik Festivali’ni meraklı Ankaralı ve diğer sanatseverlere duyurmak isterim.

Festivalle ilgili daha geniş bilgiye ulaşılabilecek e-adres: http://www.ankarafestival.com/

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..