Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Omurga kırıkları ve tedavisi

Omurga kırıkları ve tedavisi
 

Omurgamız, 33 omurga kemiğinden oluşur. Omurga kırıkları, bu kemiklerin herhangi birisinde meydana gelse de; %64 gibi büyük bir kısmı, bel ve sırt bölgesindeki omurlarımızda ortaya çıkar. En sık, bel ve sırt omurgalarımızın birleşim bölgesi olan, torakal 12 ve L1 omurgalarında görülür.
Otomobil, motorsiklet kazaları, düşmeler, ateşli silah yaralanmaları, spor kazaları, kemik erimesi (osteoporoz) bu tip kırıklara neden olabilir.
Omurga Kırığı Belirtileri
Etkilenen bölgedeki omurilik ve sinirlerdeki hasar ve basıya bağlı olarak belirtiler değişkenlik gösterebilir.
Ani bel ya da sırt ağrısı
Kuvvet kaybı (felç)
Uyuşma, karıncalanma
Hissizlik
Nörojenik şok
Spinal şok
Omurga Kırık Tipleri
Çökme Kırıkları – Patlama Kırıkları
En sık görülen kırık tipi, çökme kırıklarıdır. Bu tip kırıklarda omurganın ön bölgesinde çökme meydana gelir. Çökme sonucu, omurgada kamalaşma meydana gelir.
Patlama tipi kırıklarda ise omurgada parçalı kırıklar oluşur. Bu kırıklar, omurilik kanalına doğru ilerleyerek,omurilikte ve sinirlerde hasara neden olabilirler.
Kırıklı-çıkıklar
Daha ciddi travmalarda ortaya çıkar. Omurga kemiklerinin birbiri üzerindeki bağlantısı kopar. Bağlarda kopmalar, diskte yırtıklar olur. Bu tip kırıkta, sıklıkla omurilik yaralanması da mevcuttur. Genellikle, cerrahi olarak tedavi edilir.
Omurga Kırığı Tanısı nasıl konur?
Omurga yaralanması olduğu düşünülen bir hasta, en kısa zamanda hastaneye ulaştırılmalıdır. İlk müdahalenin, kaza anında ve nakil esnasında, bilinçli ve eğitim görmüş personel tarafından yapılması çok önemlidir. Hastanın uygunsuz bir şekilde taşınması, hafif bir yaralanmayı bile, ciddi hale getirebilir.
Röntgen: Hastalara ilk yapılacak tetkikdir. Omurga kırıklarının tanısı bu tetkikle basitçe konabilir.
Bilgisayarlı tomografi: Kemiğe duyarlılığı olması nedeni ile travmalarda sıkça kullanılan bir tetkiktir. Omurga kırıklarının tanısı kesin olarak bu tetkikle konur.
Manyetik Rezonans görüntüleme (MRG): Yumuşak dokular, bağlar, sinirler ve omuriliğin görüntülemesi yapılır. Omurilikte meydana gelen hasarlar radyolojik olarak görüntülenebilir.
Omurga Kırığı Tedavisi
Omurga yaralanmalarının tedavisi, yaralanmanın tipine ve omurilik hasarı bulunup bulunmamasına göre konservatif ya da cerrahi tedavi uygulanır.
Tedavide amaç; omurganın restorasyonu ve hastaları kısa zamanda eski aktivitelerine ağrısız olarak döndürmektir. Sadece omurların ön kısmında çökme olan ve kemikleri birbirine bağlayan bağları yaralanmadan etkilenmemiş hastalar, konservatif olarak, yatak istirahati ve korse ile tedavi edilebilirler. 3 aylık korse ya da ortez kullanımı önerilebilir.
Çökme kırıklarında, omurga kırığı meydana gelmesinde 2 ay içerisinde kemik içerisine enjekte edilen kifoplasti ya da vertebroplasti (kemik çimento tedavisi) yöntemleri uygulanabilir.
Omurga kırıklarında uygulanan ameliyat ise vida çubuk kullanılarak, omurga sabitleme ve destekleme ameliyatı yapılabilir. Omurilik ve sinire olan kemik basılar, operasyonda dekompresif cerrahiyle kaldırılabilir.

 
Toplam blog
: 23
: 541
Kayıt tarihi
: 03.09.15
 
 

1975 Yılında Eskişehir' de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini, Eskişehir' de tamamladı. 1992 yılı..