Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

On Çeşit Yeşillikle Harmanlanmış Otlu Köftelerim

On Çeşit Yeşillikle Harmanlanmış Otlu Köftelerim
 

Yeşil Yapraklı Sebzeleri Sevenlere Alternatif


Yeşil yapraklı sebzeler,  doğanın bize altın tepside sunduğu mucizevi bitkilerdir. Çünkü içerdikleri A, B, C, E ve K gurubu vitaminlerin yanı sıra Kalsiyum, Potasyum, Magnezyum, Fosfor, Demir ve Çinko mineralleri açısından da zenginlerdir. Antioksidan deposu olmaları sebebiyle de büyük önem taşırlar.

Bu özellikleri sayesinde  uzman görüşlerine göre yeşil yapraklı sebzeler; kanı temizler, dolaşımı hızlandırır, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, sağlıklı bağırsak florasını destekler, soğukalgınlığını giderir ve solunum problemlerine yardımcı olur. Karaciğer, safra kesesi ve böbrek fonksiyonlarımızı düzenlemede önemli rol oynar. Tüm bunların yanında kansere karşı koruyucu etkisi olduğu da söylenmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için yeşil yapraklı sebzeler, insan hayatında son derece önem taşır.

Öğünderimizde salatalarda çiğ olarak tüketebileceğimiz gbi, pişirilebilenleri az pişmiş olarak ya da kavurma yöntemiyle tüketmeyi de deneyebiliriz. Eğer farklı bir yöntem arıyorsanız da bugün size vereceğim babamın muhteşem otlarıyla, annemden öğrendiğim Otlu Köfte tarifimi deneyebilirsiniz.

Malzemeler:
10 dal Gelincik Otu
10 dal Ebegümeci
10 dal Semiz Otu
10 dal Dere Otu
10 dal ıspanak
10 dal Pazı
10 dal taze soğan (yalnızca yeşil yaprakları)
10 dal Maydonoz
10 dal Taze Nane
10 dal Isırgan Otu ( Körpe yapraklardan olmalı ve eldiven yardımıyla temizlemelisiniz)
2-3  Yemek kaşığı un ( Sebzelerin boyutuna göre miktar farklılık gösterebilir.)
1 Çay kaşığı karbonat
1 Çay kaşığı tuz
2 Yumurta
Biraz sıvı yağ
Arzuya göre pul biber, karabiber

Hazırlanışı:
Tüm yeşil yapraklı sebzelerimizi kalın sapları varsa temizliyoruz. Ardından bir müddet sirkeli, bol suyun içinde bekletiyoruz. Bu işlemi yapmamızın sebebi hijyen ve kumların dibe çökmesini sağlayarak yıkama aşamasını kolaylaştırmak. Beklettiğimiz sebzeleri yine bol suda dikkatlice yıkıyoruz. Yıkama işlemini tamamladıktan sonra hazırlayacağımız harcın sulu olmaması, kıvamında olması için sebzelerimizi hafif sıkıp süzdürerek kağıt havluyla kuruluyoruz.

Tüm sebzeleri ince ince doğrayarak geniş bir kabın içerisine alıyoruz ve hafifçe, çok az miktar tuzla ovuyoruz Ayrı bir yerde çırptığımız yumurtaları sebzelerimizin üzerine ilave ediyoruz. Bu işlemden sonra unumuzu ve karbonatı bir elek yardımıyla karışımın üzerine eliyoruz. Bir tutam pul biber ve karabiberi ekleyip tüm harcı güzelce karıştırıyoruz.

Karışımı 5-10 dk dinlendirdikten sonra kaşık yardımıyla tavada şekillendirerek az yağda orta hararetli ısıda her iki tarafı da kızarana dek pişiriyoruz. İşlemimiz harç bitene kadar sürüyor.

Pişen otlu köftelerimizi kağıt havlu kaplı tabağa alarak, fazla yağı varsa arındırıyoruz ve kısa bir süre bekletiyoruz. Daha sonra köftelerimizi servis tabağımıza alarak damak zevkimize göre isterseniz domatesle, isterseniz sarımsaklı yoğurtla birlikte servis ediyoruz. Afiyet, şeker, bal olsun...

Bir sonraki buluşmamıza dek sağlıcakla kalın.

SİBEL YILMAZ


 

 
Toplam blog
: 145
: 716
Kayıt tarihi
: 22.02.18
 
 

1978 Bursa doğumlu. Kelimelerin Dansı ve Kırmızı Vosvos kitaplarının yazanı. Eşi ve kızları olmaz..