Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '08

 
Kategori
Kitap
 

On Dokuz Saniye / Pierre Charras

On Dokuz Saniye /  Pierre Charras
 

Alıntıdır


Geriye dönüşü olmayan iki şey var malum; birisi ağızdan çıkan söz, diğeri geçip giden zaman.

"Söz uçar gider tınısı kalır,  zaman geçer gider anısı kalır. "

Yüzyıllar boyu hükmetmeye çalışan, nicelerini alaşağı eden ve her zaman kazanan zalim KRONOS: Aslında günlük yaşam koşuşturmasında nasıl geçip gittiğini fark etmediğimiz o anlar zinciri işte.

Bazen yılların, mevsimlerin, ayların adı olmaz; bazen dakikanın, saniyenin hatta salisenin altın gibi değeri olur, geçmesin isteriz. "Sakın bitmesin, zaman dursun," deriz! Hani o, Goethe'nin Faust'unda geçen, Mefisto ile Doktor Faust'un üzerine iddiaya girdikleri zaman. Sonunda Faust'a: "Dur ey zaman, ne güzelsin!" dedirtecek kadar güzel olan.

Bu yaz sıcaklarında okunması kolay olsun, diye fazla kalın olmayan kitapları seçerken adı ilgimi çekti: 19 Saniye.

Bu kadarcık kısa sürede ne olur ki acep, dedim. Olsa olsa biten bir şey, bir son olur; ölüm gibi, doğum o kadar kısa sürmez, biliyorum...

Başlarda biraz durağangidiyor, tıpkı Fransız filmleri gibi, zaten yazarı da Fransız. Sinemaya uyarlanmış mı, bilmiyorum ama sanki önceden izlediğim bir film tadı bıraktı bende...

131 sayfalık ince bir kitap, hemen okunuyor. İlgimi çeken başka bir nokta ise, bölümler geri sayım şeklinde ilerliyor, 18 saniye...17 saniye...16 saniye...15 saniye ve her saniyede objektifin kadrajına başka hayatlar giriyor.

Bir oyun şeklinde başlayan bu ilginç buluşmada yolu kesişen farklı insanları tanıyoruz ve öykülerini buluyoruz.

Sıkılmadan okuyabilirsiniz, öneririm!


On Dokuz Saniye-Pierre Charras
Çeviri: Sinem Yenel
Can Yayınları
İST. Ağustos 2006


Yayınevi Notu:

Sandrine ve Gabriel yirmi beş yıldır birlikte yaşayan bir çifttir. Yıpranan ilişkilerini kurtarmak için bir oyun tasarlarlar. 17.43 metrosunda, Nation Durağı’nda buluşmak üzere sözleşirler. Metronun kapılarının kapanmasına On Dokuz Saniye vardır ve ilişkilerinin geleceğini belirleyecek olan bu on dokuz saniyedir. Ve geri sayım başlar, 19, 18, 17, 16... Ancak bu zaman dilimi aynı zamanda birçok kaderin kesişme noktasıdır. Yalnızca bir ayrılık hikâyesi yaşayan bu çiftin değil, vagondaki diğer yolcuların hikâyeleri de bu sürenin bitimiyle birlikte sonsuza dek değişecektir. Ne var ki olaylar, umdukları biçimde gelişmez, bu sıradan görünen ayrılık hikâyesi, geri dönüşü olmayan, trajik bir sonu beraberinde getirir. Charras’ın yalın ve güçlü bir dille kaleme aldığı bu roman 2003 Fnac Roman Ödülü’ne değer görüldü.

Resim ve tanıtım yazısı alıntıdır:

http://www.netkitap.com/ayrinti.asp?id=67440&id2=11223&id5=1

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..