Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Onaltıay

ONALTINCI AY

Beyin gelişimi

Bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınız andan bile, 100 milyar beyin hücresi ile doğduğunu  söyleyince  şaşırmayın. Beyin olgunlaştıkça  her geçen  gün  hem  bu  hücrelerin  sayısı  artacak hem  de  birbirleriyle bir ağ şeklinde sinaps  adı  verilen  bağlantılar  kuracaklardır. Ve  3  yaşına  geldiğinde  beyninde 1000 trilyon bağlantı bulunacaktır. Bu bağlantıların uygun  bir şekilde gelişmesi  bebeğin  devamlı  yeni  bir  şeyler  keşfetmesini, etrafla  ilgilenmesini sağlayacağı  gibi etraftan  gelen  uyarılar  da  bu bağlantıların  uygun  şekilde  gelişmesini sağlayacaktır.  

Anne! Anne!...

Her zaman olmasa da, genellike  evde  bebekle en çok ilgilenen kişi annedir ve yürüyen çocuğun gözünde o  hep 1 numaradır. Çünkü  genelde anne  bebekle  daha  fazla  vakit  geçirmektedir.  Ona  kitap  okur,  uykuya  yarıtırır,  yemeğini  hazırlar  banyo  yaptırır.  Bu  yoğun  tempo  ve  bunların çocuğunuz  tarafından  sadece  anne  tarafından  yapılır  olarak  algılanması ile  taparcasına  size  bağlanması zaman  zaman sizleri zorlamaktadır.   

Ancak baba için de kolay değildir. Genelde baba dışarıda olup akşam ailesiyle birlikte evde geçireceği zamanı gözlemektedir. Yeni yürüyen bebeğin sürekli olarak annesini tercih etmesinden rahatsız olabilir. Ama  merak  etmeyin sizi  de  çok  seveceği  günler  de  gelecek, çoğu çocuk babasının çabalarını da göz ardı etmez ve özellikle okul öncesi dönemlerde baba çocuğun gözünde çılgınca sevilen büyük olarak öne çıkar.

Bu arada, anne ve baba çocuğun her iki ebeveyni de özen gösteren kişiler olarak kabul etmesine yardımcı olabilirler. Bebeğin anneyi temel özen gösteren kişi olarak kabul etmesinin nedeni ihtiyacı olduğunda, altını değiştirirken, uykuya yatırılırken, bir şikayeti olduğunda çocuğu tutarken, yemek ve ara öğünlerinin hazırlanmasında v.s. hep annesini görmesidir.

Geceleyin, babanın da bu role soyunması önemlidir. Çocuğun babayı hiç kabul etmediği durumlarda çocuk ile baba arasındaki rutin ilişkinin gelişmesini sağlamak üzere belki de annenin arkadaşları ile  vakit  geçirmesi  ve  geçici  bir  süre  için  de  olsa  bazı  rutin  görevleri  babaya  bırakması çok  da  yadırganmamalıdır. Aynı zamanda anne, babanın çocuğa bakarken  yapabileceği  ufak  hataları  hoş  görmeli, babanın kendi çocuk bakım tarzını geliştirmesine müsaade etmelidir. Belki bazı hatalar yapacaktır fakat merak  etmeyin, ufaklık kısa zamanda tercihlerini babasına  vücut  diliyle de olsa bir  şekilde  ifade  edecektir. Son olarak babalar hakkında bazı kitaplar alarak, bu kitapları gündüz okuyabilir ve akşam baba çocukla vakit geçirmeye geldiğinde onunla bu kitaplar hakkında konuşabilirsiniz.

Disiplin

Disiplinin çocuğun sorumlu bir ergen olarak büyümesine yardım ettiğini unutmayın. Aile olmanın en zor ve önemli parçası disiplindir. O sevgi göstermenin bir yoludur. Birinci doğum gününe kadar onun faaliyetlerini dikkatini dağıtarak, tutarak, ve zararlı ve kırılgan şeyleri onun ulaşabileceği yerlerden uzak tutarak sınırladık. Birkaç ay içerisinde, belki “hayır” demekten anlayacak fakat sıklıkla da uygulamak  istemeyecektir.

Onu yönlendirecek ve kısıtlayacak sözcükleri artı  kullanmaya başlayabilirsiniz. Birkaç mantıklı kural koyun ve onlara bağlı kalın. Uymaz ise onu durdurun, kuralları tekrar edin ve onların niçin gerekli olduğunu birkaç basit sözle anlatın. Onu cezalandırmayın. Eleştirme ve cezalandırma yerine öğretme ve yönlendirme ile daha çabuk ve kolay öğrenecektir. Lütfen sabırlı olun,  emin olun zamanla karşılığını göreceksiniz. 

 

Dr. Anıl Yeşildal
 
Bu videolarımız da  ilginizi çekebilir
Çocuğum Balık Yemiyor, Süt İçmiyor?
Organik Gıda Nedir?
Omega 3 - Balık Yağı Abartılıyor mu?
Çocuk Beslenmesinde Balın Yeri

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..